Előfizetés

Az ország nagyja, de még a fideszesek többsége is támogatja az európai ügyészséghez való csatlakozást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.22. 07:59
Tüntetés - Szombaton az Európai Ügyészséghez csatlakozást követelték Fotó: Molnár Ádám
58 százalék van a csatlakozás mellett, és mindössze 25 ellene. Mikor a Fidesz még ellenzékben volt, és volt EP-választási programja is, abban is szerepelt az ügyészség létrehozásának szükségessége.
A magyarok 58 százaléka szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez - derül ki a Závecz Research reprezentatív közvélemény-kutatásából, ami április második felében készült a 24.hu megrendelésére. A portál azt írja,
mindössze 25 százalék azok aránya, akik szerint nincs szükség a csatlakozásra, 17 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A felmérés szerint még a Fidesz szavazóinak körében is valamivel többen vannak (41 százaléknyian) azok, akik támogatják Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, mint azok, akik nem (37 százalék). A fennmaradó 22 százalék pedig nem tud, vagy nem akar állást foglalni.
Az Európai Ügyészség felállításáról másfél éve döntöttek az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei, és a 28 tagállamból eddig 22-en vennének részt az együttműködésben. A szervezet az európai uniós források kárára elkövetett bűncselekmények üldözésére jön létre, egy központi hivatalból és a tagországokba delegált európai ügyészekből épülne fel. Ha Magyarország csatlakozna, a hazánkban eljáró európai ügyészek magyar jogászok lennének, de nem a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség kötelékébe tartoznának.
A kormány szerint most is megvannak azok az intézmények, amelyek eljárhatnak az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben. Emlékezetes: egy évtizede, mikor a Fidesz még ellenzékben volt, és volt EP-választási programja is, abban még szerepelt az európai ügyészség létrehozásának szükségessége.
Az Európai Tanács egyébként azzal indokolja a szervezet létrehozását, hogy a tagállamok évente legalább 50 milliárd euró bevételtől esnek el a határon átnyúló csalások miatt, a tagállami hatóságok hatásköre pedig az országhatároknál véget ér. A másik indok, hogy a meglévő uniós szerveknek, így az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) vagy az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) nincs lehetősége arra, hogy nyomozást vagy büntetőeljárást indítson a tagállamokban.
Az Orbán Viktor vejének korábbi érdekeltségébe tartozó Elios ügye jó példa ez utóbbira: bár az OLAF ajánlásai nyomán indult nyomozás Magyarországon, az azt végző Polt Péter féle ügyészség nagyon gyorsan leszögezte, hogy minden a legnagyobb rendben történt. Aztán a kormány szép csendben visszafizetett 13 milliárd forintnyi uniós támogatást, csak ne firtassák tovább a történteket.

A miskolci önkormányzat akkor is felszámolja a romatelepet, ha büntetik érte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.22. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kriza Ákos polgármestert nem nagyon érdeklik a jogsértések miatt kiszabott büntetések: a város fizet, és folytatja, amit elkezdett.
Hiába fellebbezett, tízmillió forintra büntette a miskolci önkormányzatot a bíróság, miután a TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) pert indított ellenük. A Miskolci Törvényszék indoklása szerint a Miskolc önkormányzata és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal, és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációját is. Kriza Ákos polgármester a PestiSrácok.hu-nak erre reagálva úgy fogalmazott: példátlan, hogy azért büntetnek meg egy önkormányzatot, amiért polgárai számára élhetőbb körülményeket teremt.
Kriza hozzátette, az önkormányzat kifizeti a rájuk kirótt büntetést, de de „folytatni fogják a megkezdett munkát Miskolcon” a 173 fészekrakós lakásból ma már csak 8 van az Avason, ezek is végrehajtási eljárás alatt állnak, a Fészekrakók helyett egyetemisták, és egyetemi oktatók költöztek be többségében a felújított lakásokba. A bűnözési mutatók is folyamatosan javulnak Miskolcon: az elmúlt öt évben a felére csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma – írja a kormánypárti portál, épp csak egyenlőségjelet nem téve a romatelep felszámolása és a mutatók javulása között. 
Miskolc polgármestere
Fotó: Facebook/Kriza Ákos
A lap idézi Krizát, aki az ítélet után azt mondta: 
ahogy eddig, úgy ezt továbbra is mi, itt Miskolcon, miskolciak saját hatáskörben fogjuk eldönteni, ha a TASZ és a Másság Alapítvány a feje tetejére áll is. Ezt ők kifogásolhatják, perelhetnek, ha kell, a büntetést ki is fizetjük, ahogy eddig is tettük, de nem a TASZ és főleg nem a Másság Alapítvány fogja megmondani, hogy mit kell tenni Miskolcon a közbiztonság érdekében.

Tegyük hozzá, Miskolcról nem csak a fészekrakó programmal betelepülő romákat és szegényeket küldték el, hanem hatósági razziák során vegzálták a helyi számozott utcák lakóit, házaikat lerombolták - az otthonok helyére pedig stadion épült.

Strache-botrány: magyar szál, sokasodó kérdésekkel

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.05.22. 06:45

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Noha Strache kijelentései alátámasztják azt, amit eddig is tudtunk, jogi következménye aligha lehet.
A napnál világosabb, hogy Orbán Viktor kormányfő nyakig benne van a botrányban – jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A szocialista politikus több kérdést tett fel a miniszterelnöknek a Heinz-Christian Strache osztrák szélsőjobboldali politikust, volt alkancellárt lebuktató videó kapcsán. A botrányos, 2017-ben titokban készült felvételen a magyar kormányfő szövetségese, az osztrák politikus többek között úgy fogalmazott: „Egy Orbán Viktoréhoz hasonló médiabirodalmat akarunk”. A Népszabadságot bezáró Heinrich Pecináról pedig azt mondta: ő egy „befektető, aki minden magyar médiát felvásárolt Orbánnak az utóbbi 15 évben és előkészítette neki őket”.
Harangozó többek között arra vár választ Orbántól: Mikor, hogyan és milyen körülmények között ismerte meg Heinrich Pecinát? Ki hozta őket össze? Tudott-e a kormányfő arról, hogy az üzletembert gazdasági bűncselekményekért ítélték el? Mikor állapodtak meg a magyar sajtó egy részének átjátszásáról?
Az MSZP közben más úton is megvizsgálná az ügyet, hiszen – mint arról már írtunk – a szocialista Ujhelyi István bejelentette: az osztrák hatóságokhoz fordulnak a Strache-ügy magyar vonatkozásai miatt, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor "közös bűnös üzelmei".
Noha Strache kijelentései alátámasztják azt, amit eddig is tudtunk, jogi következménye aligha lehet – így kommentálták a Népszava kérdésére szakértők Strache Orbánra és Pecinára vonatkozó kijelentéseit.
– Igen, Pecina egy stróman volt és nem gazdasági okok vezettek a Népszabadság bezárásához, a lap kicsinálása a hazai médiatérkép átszabásáról szólt – fogalmazott lapunknak Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója, közgazdász. Ettől függetlenül Urbán Ágnes úgy látja, a kiszivárgott videófelvétel miatt nem fogja jobban, másként vizsgálni a magyar médiapiacon történteket az EU, mint eddig.
Dojcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Politikai Szabadságjogi Projektjének a vezetője osztotta a Mérték kutatójának az álláspontját. – Habár a jogi eljárásokban Strache-videója nem releváns, arra erősebben rámutathat az EU-nak, hogy Magyarországon jól összehangolt, tudatosan felépített médiabirodalom működik, amelynek a kormányzati üzenetek közvetítése az elsődleges és egyetlen célja – mondta.
Attól függetlenül, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania jogi következményektől, a teljes kormányzat és a hozzá tartozó sajtóbirodalom kínosan hallgat az osztrák botrányról. Urbán Ágnes biztos abban, hogy figyelnek erre a helyzetre, de nem tudják jól kommunikálni. – Orbán egyik fontos külföldi szövetségéről volt szó, akivel még két héttel ezelőtt is együtt parolázott. Gyakran idézett mondataiban a kormányfő pedig követendőnek minősítette az osztrák modellt. Kínos ezt tálalni, amikor valami védhetetlen, akkor a legjobb megoldás a hallgatás. Ez pedig védhetetlen – vélekedett a kutató.