Előfizetés

Pár nap alatt öt bálnatetemet vetett partra a víz Szicília térségében

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.27. 09:40
Illusztráció
Fotó: EDUARDO JARAMILLO/NOTIMEX / AFP
Még vizsgálják, de valószínűleg műanyag okozta annak az öt bálnának a halálát, amelyeket Szicília térségben találtak a múlt héten.
Egy hat méter hosszú nagy ámbráscet tetemére Stromboli szigetének közelében bukkantak - jelentette az ANSA hírügynökség. A Greenpeace környezetvédő szervezete közleménye szerint négy másik nagy ámbráscet tetemét is észlelték, egyiket Favignana-sziget közelében, másik hármat Cefalu, Palermo és Milazzo strandjaira sodorta a víz.
Az állatorvosok megvizsgáltak már három tetemet, kettőnek emésztőrendszerében műanyagot találtak. „Csak a részletes boncolás fogja felfedni, mi ölte meg az állatokat” – idézte a közlemény Sandro Mazzariolt, a Páduai Egyetem professzorát.
„Aggodalomra ad azonban okot, hogy az első elemzések műanyagot mutattak ki három elpusztult állat közül kettő gyomrában. Ez megerősíti azt, hogy ez a szennyezés jelentős mértékű a tengerek mélyén is és leginkább a fiatal állatokat veszélyezteti”

– tette hozzá.

 Márciusban Szardínia szigetén huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el. Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó. 
A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

Kettétört a patagóniai jégmező a klímaváltozás miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.26. 20:48

Fotó: Adam Burton / AFP
Az emelkedő hőmérséklet miatt várhatóan tovább töredezik majd.
Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a Chile és Argentína között 12 ezer négyzetkilométeren elterülő dél-patagóniai jégmező a klímaváltozás miatt - figyelmeztetnek chilei kutatók, akik márciusban látogattak el a térségbe. Gino Casassa, a dél-amerikai ország egyik legjelentősebb vízszolgáltatója, a DGA hó- és gleccserrészlegének vezetője szerint az Andok dél-chilei és argentínai részén az emelkedő hőmérséklet miatt kevesebb a régió gleccsereinek feltöltésére szolgáló hó és jég. „A törés a jégvisszahúzódás során következett be” – magyarázta Casassa. A fő gleccserről letört darab viszonylag kicsi, mindössze 208 négyzetkilométeres, ám a szakember szerint ez csupán a kezdet lehet. Hozzátette, a jégmező most még csak két részre szakadt, de dél felé haladva nagy valószínűséggel további feltöredezéseket fognak találni.  
Idén már két méretes jéghegy is levált a patagóniai Torres del Paine Nemzeti Parkban található Grey-gleccserről, és a kutatók szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben.

Kapcsolódó
Az állatok genetikai sokszínűségére is hat a klímaváltozásKlímakatasztrófa fenyegetKlímabékeharc

Európai élmezőnyben a budapesti állatkert

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.25. 11:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az összeurópai mezőnyben a 110 állatkert közül a 17. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert.
A hazai állatkertek közül az első, Európa 110 vezető állatkertje között pedig a 17. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert egy mértékadó értékelési rendszer, a Sheridan-lista szerint – közölte a budapesti intézmény. A park közleménye szerint az állatkertek világában nincs hivatalos ranglista, de a jelentősebb európai állatkertek körében létezik egy mértékadó értékelési rendszer. Ennek szellemi atyja a brit Anthony Sheridan, aki eredetileg az elektronikai iparban volt sikeres üzletember. Amikor azonban 2007-ben visszavonult az üzlettől, elhatározta, hogy rendszeresen bejárja Európa legjelentősebb állatkertjeit, és kidolgozott egy szempontrendszert is az értékelésükre. Listája a módszertan részletes leírásával, valamint egyéb állatkerti tapasztalatainak összegzésével együtt először 2011-ben látott napvilágot What Zoos Can Do című könyvében. Sheridan azóta is járja Európa legfontosabb állatkertjeit, hogy rendszeresen frissíthesse, aktualizálhassa a ranglistát. A közlemény szerint néhány nappal ezelőtt felkereste a Fővárosi Állat- és Növénykertet, és előadást is tartott, amelyben az európai állatkertészet fejlődésének aktuális trendjeit értékelte, és kitért az általa összeállított ranglista alakulására is. A legfrissebb listán – ahogy annak korábbi verzióiban is – a magyarországi állatkertek közül a fővárosi áll az első helyen. A Sheridan által vizsgált és értékelt 110 európai intézmény között négy hazai állatkert van, közülük a budapesti 189, a nyíregyházi 157, a szegedi és a veszprémi pedig egyaránt 113 pontot kapott a látogatói élmény, a szolgáltatások, a kertben folyó szakmai munka és több más szempont együttes mérlegelése alapján. Az összeurópai mezőnyben a 110 állatkert közül a budapesti a 17. helyen áll, holtversenyben a dán és az ír főváros, Koppenhága és Dublin ugyancsak 189 pontra értékelt állatkertjével. A budapesti kissé lemarad a rotterdami (203 pont), a berlini (193 pont) és az amszterdami (191 pont) kertektől, de megelőzi például Hamburg (183 pont), London (183 pont), Antwerpen (181), Frankfurt (175 pont), Barcelona (171 pont) és Edinburgh (170 pont) állatkertjét.