Előfizetés

Drámai videó örökítette meg a Hableány pusztulását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 11:51
A pillanat, amikor a Hableány és a Viking Sigyn összeütközött
Fotó: Youtube/ ATV
A felvételen látszik, hogy az óriási szállodahajó szabályosan maga alá gyűri az elé forduló városnéző járművet.
Hét másodperc alatt következett be a fedélzetén 35 embert szállító Hableány tragédiája, az ATV által közölt, rövid felvétel pedig az ütközés pillanatait is bemutatja. A videó utolsó jelenetein látszik, hogy a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd két pillére között utoléri a jóval kisebb városnéző hajót, ami a rendőrségi vizsgálatok szerint váratlanul a mögötte haladó monstrum elé fordult. 
A szállodahajó ezután megtolta a Hableányt, majd egyenesen ráfutott, maga és a víz alá gyűrte a dél-koreai turistákat szállító járművet. Mint arról több cikkben is beszámoltunk, a hajókatasztrófában hét ember meghalt, hét túlélőt találtak, 21 eltűntet pedig jelenleg is keresnek a hatóságok –  valószínűleg már csak halottakat találnak majd, a testek kiemelését viszont nehezíti az áradás, a búvárok  jeleneleg lemerülni sem tudnak a hajó roncsaihoz.
 Az ügyben rendőrségi eljárás indult, halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi tömegközlekedés veszélyeztetése jogcímmel nyomoznak a történtek miatt. 

Hetek múlva is kerülhetnek elő holttestek a dunai hajókatasztrófa után

Vas András
Publikálás dátuma
2019.05.30. 09:39

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A búvárok jó esetben csak a karjukig látnak ott, ahol a Hableány elsüllyedt, és csak reménykedhetnek benne, hogy az áldozatokat a roncson belül találják meg.
- A szakadó eső, a sötétség, a hideg víz., a megáradt folyó mind olyan tényező, melyek külön-külön i nehezítik a mentést, a búvárok munkáját – mondta a Népszavának Bodó László, a Kötél Egyesület parancsnoka. – Ráadásul a Hableány a Duna fő sodrási szakaszán süllyedt el, ahol még ideális időjárási körülmények között is nehéz merülni, ilyen helyzetben pedig a látótávolság minimális, a búvár örül, ha látja a nyomásmérő óráját. Bodó László szerint csak szerencsés véletlennek lesz köszönhető, ha a búvárok bárkit megtalálnak a hajóroncson kívül, sokkal valószínűbb, hogy a roncsban találnak majd áldozatokat, illetve másokat a Duna vet partra.
- A tapasztalat azt mutatja, hogy tizenkét órán belül néhány tíz kilométeres körzetben sodródhatnak partra holttestek – magyarázta -, amelyek viszont mélyre lemerültek, csak jóval később, akár két hét múlva kerülhetnek elő, amikor bomlásnak indultak. A hideg víz lassítja ezt a folyamatot, így nem lehet tudni, hol bukkannak majd fel tetemek. A búvárok számára most a legfontosabb feladat, hogy a mélyben rögzítsék a hajót, s alkalmassá tegyék a kiemelésre.
Borzalmasan nehéz munka, hiszen, bár a búvárt ilyen esetekben rögzítik, mégis nagyon figyelnie kell a sodrásra – folytatta Bodó László – nem tudni, mennyire stabilan áll az elsüllyedt hajó, milyen sérülései vannak, melyek veszélyesek lehetnek. Az erős sodrás miatt nagyon figyelni kell az oxigénkészletre is, hiszen ilyenkor sokkal gyorsabb fogy, mint nyugodt vízbe merüléskor. És természetesen az áradás miatti rengeteg uszadék is gondot okoz, főleg, mert tényleg semmit sem lehet látni odalent. A Duna egy csendes, nyári napon is sötét víz, ilyenkor pedig egy nagy feketeség az egész.

A Csepel-szigetnél is keresik a hajókatasztrófa áldozatait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 08:14
Rendőrségi hajó a Csepel-szigetnél, itt is keresik a csütörtök este elsüllyedt sétahajó áldozatait
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az erős sodrás miatt a főváros alatti folyószakaszon dolgoznak a mentésben résztvevő katonák és rendőrök.
Három fővárosi kórházba vitték a szerda esti, Budapesten történt dunai hajóbaleset sérültjeit - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtök reggel az M1-ne. Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak, de az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők, -idézi Győrfi nyilatkozatát az MTI.
A szóvivő szerint a baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték kórházba - tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba -, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk. Hozzátette,
a túlélési esélyeket nagyon lecsökkenti, hogy aDuna vize most hideg - 10-15 fokos -, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása; aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet.

Mint a Népszava is beszámolt róla, legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Dunán a fővárosban, a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A Hableány nevű turistahajó a szakadó esőben egy szállodahajóval ütközött, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.
Hajós, csónakos mentőalakulatok keresnek túlélőket, 2019. május 29-én a dunai hajókatasztrófa
Fotó: Lakatos Péter / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, A köztévé információi szerint az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők. A tragédia helyszínén egy mentőhajó dolgozik , amiről azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiemelni a Hableány nevű sétahajó roncsát. Az M1 információi szerint három méter mély lehet a Duna azon a szakaszon - a Margit hídhoz közel -, ahol a hajó elsüllyedt.