Szijjártó Péter;hajóbaleset;

2019-05-31 12:01:07

Panasszal élt a gyanúsítás ellen a Viking őrizetbe vett kapitánya

Azonban ezt nem tette meg az őrizetbe vétellel kapcsolatban. Elhúzódó kutatási munkálatokra kell számítani – mondta Szijjártó Péter.

Általában ilyenkor az örömöt szoktuk kifejezni a külügyminiszteri látogatás miatt, a mai látogatás azonban sajnos nem egy örömteli alkalommal történik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kang Kjung Vha dél-koreai tárcavezetővel tartott sajtótájékoztatón. Kang Kjung Vha a szerdai hajóbaleset miatt érkezett Budapestre.

Szijjártó Péter kifejezte minden magyar ember nevében a részvétét és együttérzését a koreai népnek és az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal részvétét fejezte ki az eltűntnek nyilvánított magyarok családtagjainak is.

Mint mondta, a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a szerdai dunai hajóbalesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében. Reggel a TEK koordinációs központjában jártak a Margit szigeten, korábban pedig – a rendőrök, a mentők és a katasztrófavédelem képviselőivel közösen – megmutatták a baleset helyszínén a dél-koreai külügyminiszternek.

Kitért arra is: nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak. Csütörtökön már volt egy búvármerülés, de a rossz látótávolság miatt lehetetlen volt megközelíteni a roncsot. A roncs hatméteres mélységben helyezkedik el, és a vízszint még mindig emelkedik, ezért speciális módszerekre és szaktudásra van szükség. A roncsfeltáró munkát a TEK vezetője, Hajdu János irányítja.

A baleset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK igazságügyi hajózási szakértő bevonását rendelte el a nyomozásba. A nyomozók tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le, és ezek alapján felmerült „egy személyre szóló megalapozott gyanú”, ezért a szállodahajó kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Az ukrán kapitány

A tárcavezető kiemelte: a cél, hogy megtalálják az eltűntként nyilván tartott személyeket és a hajóroncsot, választ kapjanak minden, a baleset körülményeivel kapcsolatos kérdésre, valamint megállapítsák a felelősséget.

Szijjártó a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a mentési és kutatási munkában részt vevő hatóságoknak és civileknek. Közölte, hogy a vízi rendészet tájékoztatása alapján elhúzódó kutatási munkálatokra kell számítani. A keresésben a szerb hatóságokkal is együttműködnek.

Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették – mondta., hozzátéve: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

Szijjártó Péter és Kang Kjung Vha péntek délelőtt a hajóbaleset helyszínén járt. A budapesti hajóállomáson jelen volt még többek között Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Menczer Tamás, a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, valamint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az eseményen részt vett a katasztrófavédelem két tábornoka és a dél-koreai nagykövetség néhány munkatársa is.

Szerda este két hajó összeütközött Budapesten a Margit hídnál, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt. A balesetben heten életüket vesztették, heten megsérültek, huszonegy embert pedig eltűntként tartanak nyilván.