129 milliós mínuszba került a 2Rule-t gyártó Mészáros-cég

Publikálás dátuma
2019.05.31. 18:23

Fotó: Molnár Ádám
A Magyar Sportmárka Zrt. saját tőkéje a jegyzett tőke alá csökkent 2018-ban, így mínusz 125 millió forinton landolt, adózott eredményük pedig mínusz 129 millió volt.
Rosszul alakulnak a számok a 2Rule sportruházatot gyártó, Mészáros Lőrinc féle Magyar Sportmárka Zrt.-nél, írja a hvg.hu. Beszámolójuk szerint a saját tőkéjük a jegyzett tőke alá csökkent, így mínusz 125 millió forinton landolt, a negatív eredmény miatt csak pár százezer forint tao-pénzt költhetnek a felcsúti focira.
A tavalyi évről szóló beszámoló szerint az anyagjellegű ráfordítás közel 200 millió forint, míg a bérekre 34 millió forintot fordított a cég. A Magyar Sportmárka Zrt. mínusz 129 millió forint adózott eredményt ért el.
Szerző

Közös cége van a magyar államnak és a Vikingnek

Publikálás dátuma
2019.05.31. 16:14

Fotó: Népszava
A Mahart Passnave elég jól teljesített az elmúlt években, a cég a most megjelent 2018-as éves beszámolója szerint tavaly több mint 3,4 milliárd forintos bevétele és egymilliárd forint feletti adózott eredménye volt.
Nem lesz egyszerű dolga a főpolgármesternek, ha szabályozni akarja a Budapest belvárosi szakaszán megnövekedett szállodahajó-forgalmat, mivel a szállodahajó-biznisz egyik legnagyobb szereplője és haszonélvezője, a Viking Cruises egy magyar kft.-n keresztül közösen tulajdonolja a Rogán Antalhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökséggel a legfőbb dunai hajós céget, a Mahart Passnave-t – írja az Index. A portál kiemeli: a Mahart Passnave-t 2013-ban vásárolta meg a magyar állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, amelynek részvényesi jogai a miniszterelnök kabinetfőnökének, Rogán Antalnak a kezében vannak. A Mahart Passnave több mint harminc hajóval rendelkezik, de nem ez a fő értéke, mivel a hajók jelentős része elavult és öreg. Az igazi érték a cég kezében levő 70 kikötő, közöttük számos belvárosi kikötő, azaz a budapesti hajókikötők túlnyomó része. A Mahart Passnave elég jól teljesített az elmúlt években, a cég a most megjelent 2018-as éves beszámolója szerint tavaly több mint 3,4 milliárd forintos bevétele és egymilliárd forint feletti adózott eredménye volt. A cég a legtöbb bevételt külföldről szedi, az „exportértékesítés nettó árbevétele” 2,1 milliárd forint fölött járt, a hazai bevétel pedig 1,33 milliárd körül. A Viking Cruises magyar leánycége, amely tulajdonos a Passnave-ban, szintén elég szép profitot termel, 574 millió forintot tavaly. Értékesítést viszont gyakorlatilag nem végez a cég, az ebből származó bevétele mindössze 234 ezer forint a beszámolója alapján. Ehelyett ún. pénzügyi műveletekből van bevétele a cégnek, tavaly több mint 590 millió forint. Ebből a cég üzleti tevékenysége elvisz 15 millió forintot veszteségként, így jön ki az 574 millió körüli nyereség – teszi hozzá az Index.
Szerző

Orbán apja 400 milliót vett ki a dél-balatoni vasútépítésben érintett cégéből

Publikálás dátuma
2019.05.31. 13:40
Orbán Győző és Orbán Viktor
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Orbán még 2017 júniusában azt mondta, fontosnak tartja, hogy ne vegyen részt állami beruházásokban az édesapja.
Erős évet zárt az Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft.  A cég alvállalkozóként kapott munkát az R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon. Az R-Kord Orbán milliárdos barátjának, Mészáros Lőrincnek a vasútépítő cége  – írja a 24.hu.   Nehéz Kő Kft. szállítmányozással foglalkozik: 2017-ben 1,7 milliárd forintos forgalom mellett 211 millió forintos adózott eredményt értek el, tavaly pedig
2 milliárd 376 milliárdos árbevétel mellett 304,4 milliós nyereséget realizáltak. Orbán édesapja 400,8 milliárd forintos osztalékot vett ki cégéből, bevetve az eredménytartalékot is.

Orbán 2017 júniusában azt mondta, fontosnak tartja, hogy édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy az édesapja résztulajdonában álló cég továbbra is olyan projektekből jut bevételhez, amelynek Mészáros cége a kivitelezője,
Havasi Bertalan sajtófőnök csak annyit reagált, hogy „a miniszterelnök üzleti kérdésekkel nem foglalkozik”.

Direkt36 korábban foglalkozott azzal, hogyan jutnak állami projekteken keresztül közpénzhez az Orbán család érdekeltségei. 
Szerző
Témák
Orbán
Frissítve: 2019.05.31. 14:21