Köves Slomó nagyon mást tud Schmidt Máriáról és a Sorsok Házáról, mint Gulyás Gergely

Publikálás dátuma
2019.06.05. 21:17

Fotó: Népszava
Az EMIH vezető rabbija szerint igenis van a kormány által jóváhagyott koncepció a Sorsok Házáról, és ennek kidolgozásában semmilyen módon nem vett részt Schmidt Mária.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – ahogyan arról kora este a távirati iroda nyomán beszámoltunk – nem hagyta szó nélkül Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija nyilatkozatait. Köves Slomó a Jerusalem Postnak korábbi hírünket megerősítve azt mondta ugyanis, hogy Schmidt Mária már nincs benne a Sorsok Háza projektben. A Klubrádióban nemrég arról is beszélt, hogy a józsefvárosi emlékközpont új koncepcióját már jóváhagyta a kormány. Gulyás Gergely viszont most azt mondta: a Sorsok Háza múzeum végleges koncepciójáról a kormány fog dönteni, és ennek kialakításában a kabinet továbbra is számít mindkét közreműködő szervezetre, azaz Schmidt Mária alapítványára és az EMIH-re. A miniszter szerint a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) ülésén csak a koncepció tervezetét mutatták be. Köves Slomót arra kértük, reagáljon a miniszter állításaira. A vezető rabbi közölte: az elmúlt hat hónapban nemzetközi és hazai szakértők bevonásával kidolgozott új koncepció és víziós dokumentum kidolgozásában „Schmidt Mária vagy kollégái még csak konzultációs szinten sem vettek részt”. Hangsúlyozta, hogy a „koncepció a magyar kormány jóváhagyását bírja”. Kedden az IHRA luxembourgi közgyűlése előtt a magyar delegáció felkérésére „prezentáltuk az új víziót” – folytatta Köves Slomó. Tájékoztatása szerin a koncepció alapvetéseit az IHRA szakértői nyitottsággal és az együttműködésre készen fogadták. A delegáció és az ügyvezető luxembourgi elnökség megállapodása szerint az IHRA konzultációs szinten továbbra is figyelemmel kíséri a koncepció fejlesztését. „Az EMIH elkötelezett a kiállítás és oktatási program kidolgozásának folyamatát a lehető legnagyobb inkluzivitással és transzparenciával végezni, ennek érdekében a koncepciót hamarosan a tágabb nyilvánossággal is ismertetni fogjuk” – ígérte Köves Slomó. A rabbi szerint nem csak a zsidó közösség, hanem az egész magyar társadalom egészének elemi érdeke, hogy „a méltatlan személyi kérdések helyett, a magyar nemzet egyik legnagyobb tragédiájával saját magunk és történelmünk őszinte megismerésének jegyében méltó módon tudjunk foglalkozni”. Köves Slomó fontosnak nevezte, hogy ezt a folyamatot a „magyar kormány támogató hozzáállása segíti”.  
Szerző

Modern kereszténydemokrácia Fidesz-KDNP módra: pornót és több bulvárt a tévékbe!

Publikálás dátuma
2019.06.05. 19:18

A törvénymódosító javaslat egyik beterjesztője maga Semjén Zsolt.
Módosítja a médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos, az egyes paragrafusok miatt kétharmados többséget igénylő törvényt a kormány, az erről szóló javaslatot kedden este nyújtotta be a parlamentnek Semjén Zsolt és Rogán Antal – vette észre az Azonnali. A módosítás az úgynevezett az úgynevezett jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatókra vonatkozó szabályozásokat érinti. Ezek a törvény szerint „a legalább tizenöt százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező” médiaszolgáltatók, vagyis a TV2, az RTL Klub és a köztévé.  A javaslat szerint maximalizálják a híradók hosszát, az új szabályozás teljesen eltörli a reggeli kötelező tájékoztatást a tévékre nézve. Több bulvártartalmat engednének közölni (a jelenlegi 20 százalék helyett 35-öt), és nagyvonalúbban kezelnék azt is, kinek hány rádiója lehet. Ráadásul korlátozott formában pornót is lehetne adni lineáris médiaszolgáltatásban. A „hagyományos tévés műsorfolyamban” pornót eddig semmilyen módon nem lehetett sugározni, a módosítás szerint már igen, de csak úgy, ha kóddal hozzáférhető, hogy a gyerekek ne tudják nézni. Módosul a közzétehető reklámok arányának számítása is: míg eddig óránként nem lehetett több a reklámidő 12 percnél, ezt a húszszázalékos arányt mostantól nem óránként, hanem sávonként reggel 6 és este 6, illetve este 6 és éjfél között kell csak átlagosan betartani. Így trükközhetnek azzal a tévék és a rádiók, hogy a számukra legfontosabb műsoridőben több percnyi reklámot adnak le, míg a kevésbé nézettebb időszakokban kevesebbet, amivel szintén kijön majd az előírt átlag.
Szerző
Témák
média

TEK-bázis a Margitszigeten

Publikálás dátuma
2019.06.05. 18:59

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Műveleti központot állított fel a Margitszigeten a Hableány kiemelését, az áldozatok felkutatását koordináló TEK. A sziget, Budapest egyik legkedveltebb parkja eközben éli megszokott életét, legfeljebb honvédelmi majálisnak tekintik a terrorelhárítók jelenlétét.
Hosszúra nyúló táborozásra rendezkedett be az áldozatok felkutatását és a hajó kiemelését koordináló Terrorelhárítási Központ (TEK) a Margitszigeten, a jövő hétig, vagy akár még tovább is elhúzódhat, mire a felszínre hozhatják a Hableányt. Ez utóbbit egy jól értesült vállalkozótól, a Margitsziget déli csúcsánál felállított TEK-es műveleti központ közelében dolgozó árusok egyikétől halljuk. A TEK-eseknek van persze saját ellátmányuk, ám időnként ők is kijárnak ezt-azt vásárolni, a műveleti titoktartásnak pedig megvan a magyaros koreográfiája: míg a nemzetközi kutatóalakulat vezetője nem mondhatja el, hogy az áradó folyóból még egy jó darabig nem lehet kiemelni a roncsot, addig a jelek szerint az állomány tagjai mindent további nélkül elárulják egy árusnak.
A ragyogó napsütésben szinte semmi nem utal arra, hogy alig pár száz méterre a TEK hatalmas, kordonokkal körbevett sátrától tragédia történt egy hete és még mindig tucatnyi áldozat testét rejti a folyó – amelynek mélyről épp ottjártunk idején hoztak felszínre egy holttestet a búvárok. A kirándulók, a játszóterező kisgyerekes családok, a kocogók és a kíváncsiskodók sokasága miatt a bázis és környéke sokkal inkább tűnik rendhagyó honvédelmi majálisnak, mint drámai események központjának. A kordonok mögül a TEK-es őrök jobb híján a rajcsúrozó gyerekeket és Főkert virágágyásban szorgoskodó munkatársait figyelik.
A sziget láthatóan gyorsan alkalmazkodott az új látványossághoz: a parti futók rutinosan kocognak át a kettéosztott TEK-tábor közötti ösvényen, a margitszigeti kisvasutat formázó szerelvény pedig most jobb híján a rendőrségi autók között parkol és onnan indul útnak a turistákkal. Az utasokra váró vezető az mondja, a tragédia nemhogy apasztotta volna a forgalmukat, még jóval többen is jönnek a szigetre, mint az ilyenkor megszokott. Közben az egyik gyerekcsapat labdája gellert kap, és bepattan a TEK műveleti területére. Az ott strázsáló kommandós visszadobja a labdát egy mosoly kíséretében. A gyerekek figyelme azonban hamar másra terelődik: a szomszédos atlétikai pályára egy rendőrségi helikopter érkezik, így a csapat rohan megnézni a landoló gépet…
Míg a gyerekek önfeledten örülnek a ritka látványosságnak, kicsit odébb egy sátor előtt koreai férfi ül magányosan. Vizes még a búvárfelszerelése. Alighanem bevetésről érkezett. Mozdulatlanul ül, rezzenéstelenül tekintet néz maga elé, mintha a gyerekzsivaj mintha el sem érne tudatáig. Mintha gondolatban még mindig ott lenne lent, a honfitársai hullámsírjává vált hömpölygő, sötét folyón mélyén.