Előfizetés

Ízületi panaszokat is okozhat a légkondicionálás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 14:14

Fotó: Shutterstock
Torok- és fejfájást, de akár ízületi gyulladást is okozhat a légkondicionálás.
Van előnye annak, ha zárt rendszerben azonos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra programozott levegő kering. Például kevesebb por és pollen van benne, mint az utcán, de nagy hátránya, hogy nincs légmozgás és mindig ugyanott fújja a hideg levegőt. Aki éppen a kiáramló levegő útjában ül, hosszútávon többféle tünetet is észlelhet. Ilyen lehet például a kimerültség, a depresszió, a torokfájás és a fejfájás, a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése és az ízületi problémák is. A felhevülés utáni lehűlés ugyanis fellobbanthatja a lappangó ízületi gyulladást, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet – mondta Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

Elkerülhetjük?

Már a berendezés felszerelésekor figyeljünk, hogy a főáramlat ne a legtöbbet használt területre érkezzen. Lehetőleg ne tartózkodjunk tartósan légkondicionált helyiségben. Ha ez elkerülhetetlen (például munkahelyen), legyen nálunk melegebb ruha, amivel melegen tarthatjuk ízületeinket. A hűtést próbáljuk arra az időszakra időzíteni, amikor nem tartózkodunk a helyiségben. Ha a levegő hőmérséklete elérte a kívánt hőfokot, kapcsoljuk ki a berendezést. Ne legyen túl nagy a hőmérséklet-különbség: a kintinél legfeljebb 6-8 fokkal legyen csak hűvösebb a légkondicionált helyiség. Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt. Az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és a gyulladást fellobbantó helyzetek – így a légkondicionálás – körültekintő kezelésével.
Ha úgy érezzük, belobbant az ízületi gyulladás, forduljunk orvoshoz, mert gyorsabban, hatékonyabban, az erős fájdalomcsillapítók esetleges mellékhatásait elkerülve szabadulhatunk meg a problémától. Gyógyszerek helyetti alternatív megoldás lehet a lökéshullám terápia. A test felszínén áthatoló hullám beindítja az öngyógyító mechanizmusokat, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, de a sérült szövetek regenerálásával az okot szüntetheti meg. Hasonlóan jó eredmény érhető el a hialuronsav injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A készítmény a gyulladás által érintett ízületbe fecskendezve csökkenti a fájdalmat, visszaállítja az ízület kenését és lökéscsillapítását. Szóba jöhet még az injekciós orvosi kollagénterápia, amely csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát – mondta a szakorvos.

Gyorsabban öregszenek a hajléktalanok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 10:10

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
A hetven-nyolcvan éves korban kialakuló betegségek is sokkal korábban jelentkeznek az utcán élő embereknél – derítette ki egy amerikai kutatás, amelynek következő lépésében a neurológiai következményeket vizsgálják.
2013 óta kísérik figyelemmel 350 idősebb hajléktalan életét a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i campusának (UCSF) kutatói, hogy megállapítsák, miért öregszenek a megszokottnál gyorsabban. A megfigyelt csoport átlagéletkora 57 év, tagjai között gyakori a stroke, az elesés, a látáskárosodás és az inkontinencia, pedig ezek a problémák általában a hetvenes-nyolcvanas éveikben járó amerikaiakra jellemzők – írja a Nature alapján a Qubit
Kaliforniában 130 ezer hajléktalan 70 százalékát „unsheltered”-ként tartják számon – ők az éjszakákat az utcán töltik, míg ez az arány New York államban mindössze 5 százalék. A San Francisco-öböl környékén, ahol a Szilícium-völgy is található, körülbelül 28 200 hajléktalan él.
Az évtizedek óta ismert tény, hogy a hajléktalanok között gyakoribbak a fizikai és mentális betegségek, de ennek okait korábban nem igazán vizsgálták szisztematikus kutatásokkal. A 2013-ban indított projektben vizsgált 350 hajléktalan közül 42-en már meghaltak, legtöbben rákban, szívrohamban vagy cukorbetegség miatt. A kutatás következő fázisában azt vizsgálják majd, hogy a hajléktalanná válással járó hirtelen stressz hogyan alakíthatja ki vagy súlyosbíthatja a betegségeket – a projektben sok olyan ember részt vesz, aki 50 éves kora után vált hajléktalanná. Az eddigi eredmények szerint a vizsgált hajléktalanok közel fele az extrém magányosság jeleit mutatja, ami a rák és más betegségek alakulására is negatív hatással lehet, illetve az alanyok negyedénél szellemi fogyatékosságot fedeztek fel, ami a 70 év feletti amerikai lakosság körben kevesebb mint 10 százalékos arányban fordul elő.
A Kaliforniai Egyetem neurológusaként dolgozó Serggio Lanata 2013-ban, amikor San Franciscóba költözött, szembesült azzal, hogy a városban tömegesen élő idősebb hajléktalanok viselkedése hasonlít azokéra, akiket demenciával kezelt. Olyan kutatásra készül, amely során hajléktalan felnőttekben vizsgálja majd az Alzheimer-kór és más degeneratív agyi betegségek korai jeleit, és hogy azok kialakulása hogyan függ össze a hajléktalan léttel. A júniusban kezdődő kutatási projektje 20 felnőtt hajléktalan megfigyelésére épül. A résztvevőkön neurológiai vizsgálatokat hajtanak végre, elsősorban a homloklebenyben és a halántéklebenyben okozott károkat vizsgálva, amelyek viselkedésbeli változásokat okozhatnak. Lanata szerint az utcán élő emberek számos olyan kockázatnak vannak kitéve, amelyek hozzájárulhatnak a különböző neurológiai betegségek kialakulásához – ilyen például az alváshiány, a szennyezett levegő belélegzése, a cukorbetegség kezelésének elhanyagolása, a magas vérnyomás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

A feldolgozott ételek nemcsak hizlalnak, megrövidíthetik az életünket is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 14:14

Fotó: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik / AFP
Korábban halnak azok, akik gyakran fogyasztanak mesterséges adalékanyagokban gazdag ételeket és italokat – állítják francia tudósok.
Néhány napja jelent meg egy új amerikai kutatás, amely szerint ugyanúgy hat a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús. Azt azonban ezúttal nem vizsgálták, hogy a mesterséges ízfokozókat és adalékanyagokat bőségesen tartalmazó feldolgozott élelmiszerek mennyire károsítják az egészséget. Ezt a tényt már korábban igazolták, egy nemrég publikált francia kutatás egyenesen azt állítja, minél több különböző mesterségesen előállított snacket, üdítőitalt és készételt fogyasztunk, annál korábban halunk meg – írta korábban a Dívány a Science Alert alapján.
A statisztikák szerint főként az alacsonyabb vagyoni státusszal rendelkezők vagy a diákok fogyasztják előszeretettel az ilyen ételeket, amelyek egyik vonzereje az olcsóbb ár, a másik pedig a felturbózott ízvilág, amelyhez az átlagnál magasabb cukor-, só- és zsírtartalommal is társul.
 A Sorbonne Egyetem munkatársai 44 ezer felnőtt körében végzett kutatása az első, amely konkrét összefüggésbe hozza a korábbi halandóságot a feldolgozott élelmiszerekkel. Mint a kutatás vezetője, Laure Schnabel epidemiológus elmondta, ezek, az ipari előállítású termékek olcsók, gyorsan felmelegíthetők és könnyen fogyaszthatók, éppen ezért népszerűek. A feldolgozott élelmiszerek az elhízás mellett a magasvérnyomás-betegség vagy a rák egyes fajtáinak megnövekedett kockázatát okozzák. A kutatók azt találták, hogy akik hét év alatt 10 százalékkal több ilyen ételt ettek, a korai elhalálozás esélye mintegy 14 százalékkal emelkedett. 
A feldolgozott ételek konkrét egészségkárosító hatásainak megállapítása azért sem könnyű, mert rengeteg különböző típusú étel és ital és számtalan adalékanyag tartozik ebbe a kategóriába. Egyes tényezők kevésbé, mások nagyobb mértékben árthatnak szervezetünknek – magyarázta a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem táplálkozástudományi szakértője, Nurgul Fitzgerald, aki szerint ez egy rendkívül komplex kérdés, amelyben még sok az ismeretlen tényező.
A feldolgozott élelmiszerek energiatartalma jóval magasabb, mint a hagyományosaké, és rengeteg adalékanyagot – ízfokozókat, mesterséges édesítőket és aromákat, illetve tartósítószereket - is tartalmaznak, így az sem meglepetés, amit szintén több tanulmány is igazolt: a nagy mennyiségben fogyasztva elhízást okoznak. Növeli az egészségkárosító hatásukat, hogy a feldolgozás során az élelmiszerek rosttartalma csökken, így gyorsabban több felesleges kalóriát lehet bevinni a szervezetbe, hiszen később alakul ki teltségérzet.
Ezek alapján érdemes elolvasni az összetevők listáját, és kerülni azokat az ételeket, italokat, amelyek sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak.