Trump jót beszélgetett Károllyal, a Bálnák Hercegével

Publikálás dátuma
2019.06.13. 19:31

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök egy Twitter-üzenetet gépelt félre, így sikerült összefutnia a legnagyobb földi emlőssel.
Donald Trump meghitten csevegett Theresa May-jel, Emmanuel Macronnal és egy 150 tonnás kék bálnával; legalábbis ez derül ki az amerikai vezető csütörtöki Twitter-bejegyzéséből Trump ugyanis Károly walesi herceget (Prince of Wales) véletlenül egy h betűvel gazdagította (Prince of Whales), ami angolul már azt jelenti, hogy a Bálnák Hercegével beszélgetett - írja a BBC.
"I just met with the Queen of England (U.K.), the Prince of Whales, the P.M. of the United Kingdom, the P.M. of Ireland, the President of France and the President of Poland. We talked about "Everything!" Should I immediately call the FBI about these calls and meetings? How ridiculous! I would never be trusted again (...)"   Most találkoztam Anglia királynőjével, a Bálnák Hercegével, az Egyesült Királyság miniszterelnökével, az ír kormányfővel, a francia és a lengyel elnökkel. Gyakorlatilag mindenről beszélgettünk! Most azonnal értesítenem kellene az FBI-t ezekről a tárgyalásokról, telefonhívásokról? Milyen nevetséges ötlet! Soha nem többé nem bíznának bennem (...)”   - ironizált bejegyzésében Trump, aki később kijavította a bálnabakit, de addigra több mém is született a blazírt bálnaként ábrázolt Károly hercegről és a nagy találkozásról.
Arra ugyanakkor egyre kevesebb az esély, hogy az amerikai elnök valóban összefusson a Bálnák Hercegével: bár Trump nem hisz a globális felmelegedésben, a bálnák azért tucatjával pusztulnak az éghajlatváltozás miatt.
Szerző

Megtorpedózhattak két tankhajót, azonnal felszökött az olaj ára

Publikálás dátuma
2019.06.13. 14:14

Fotó: JIJI PRESS / AFP
Nem tudni, mennyi olaj ömlött a tengerbe. A forgalmas terrületen történt támadás után 4 százalékkal emelkedett az olajár.
Megtámadhattak két tankhajót az Ománi-öbölben, Irán partjainak közelében csütörtökön, írja a Reuters. Robbanást és tüzet, feltételezett támadást jelentettek a Szaúd-Arábiából Szingapúrba tartó, panamai felségjel alatt hajózó Kokuka Courageous, metanollal megrakott tankhajóról. És feltételezett torpedótámadásról adott hírt a könnyűbenzint szállító, Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó Front Altair tankhajóról.
A Kokuka Courageous a vízszint felett sérült meg, a hajótársaság közleménye szerint nem süllyedt el, személyzetét kimentették, jelenleg ember nélkül sodródik. Az incidenskor 14 tengeri mérföldre volt Irántól és 70 mérföldre az emírségekhez tartozó el-Fudzseirától, írja róla az Euronews. Vízi aknára is gyanakszanak.
A Front Altair Omán és Irán között volt a támadás idején, és Tajvanra szállított 75 ezer tonna rendkívül gyúlékony könnyűbenzint az Egyesült Arab Emirátusokból. Az amerikai haderő Bahreinben állomásozó 5. flottája azonnal a legénység segítségére sietett és mindenkit sikerült kimenekítenie. Az iráni IRNA hírügynökség úgy értesült, hogy a hajó elsüllyedt, a norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég viszont arról adott ki közleményt, hogy a felszínen maradt a hajó.
Jelenleg nem ismert, hogy mennyi olaj ömlött a tengerbe, mint ahogy azt sem pontosan mi okozhatta a robbanást. Május végén John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó arról beszélt, hogy a térségbe "majdnem biztosan" tengeri aknákat telepített Irán, melyekkel már múlthónapban több, az Egyesült Arab Emirátusokból elinduló hajót támadtak meg. Irán tagadta, hogy riválisa gazdaságának ilyen módszerekkel próbálna keresztbe tenni, és válaszul az Egyesült Államok megfélemlítésre tett kísérletének nevezte a gyanúsítást.
A csütörtöki támadások után 4 százalékkal lett drágább az olaj ára. Az érintett területen a forgalomban lévő kőolajszármazékok ötöde is áthalad.
Szerző

Ezer embert vettek már őrizetbe az orbáni mintaállam tüntetői közül

Publikálás dátuma
2019.06.13. 12:21
Kaszim-Zsomart Tokajev
Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP
Csalást kiáltanak Kazahsztánban, miután a leköszönő diktátor maga választotta utódja 71 százalékkal nyert választást.
Már ezer tüntetőt vettek őrizetbe a kazah hatóságok csütörtökig a múlt hétvégi elnökválasztás óta tartó tüntetéshullám során, írja a rendőrség közleménye nyomán a Reuters. Kazahsztánban vasárnap előrehozott elnökválasztást tartottak, ahol 71 százalékkal elsöprő győzelmet aratott Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök, akit a három évtized után leköszönő autokrata vezető, Nurszultan Nazarbajev nevezett ki saját utódjául.
Csalás történt a tüntetők szerint, az eredmények hamisak, valós demokratikus megmérettetés sem volt. A főképp olajból gazdagodó 18 milliós országban négy nap alatt legalább öt demonstrációt és menetet tartottak civilek, annak ellenére is, hogy azok megtartásához nem járult hozzá a vezetés, így illegálisnak számítanak.
A tüntetések miatt eddig 957 embert állítottak bíróság elé. 670-et hosszabb-rövidebb időre letartóztattak, 115-öt megbírságoltak, 172-en figyelmeztetést kaptak. A hivatalos adatok szerint 218 embert tartanak fogva.

Ahol Orbán otthon érzi magát

Orbán Viktor többször is hangot adott annak, mennyire tetszik neki, ami Kazahsztánban folyik. Többször járt az országban - ahol saját elmondása szerint otthon érzi magát -, legutóbb április végén, amikor olyanokat mondott, hogy "hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába". A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, "vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie". Meg hogy "ma a legsikeresebb országok egyben a legstabilabb politikai rendszerű országok. Kazahsztán az elmúlt években élen járt a stabilitás tekintetében".

Szerző