Előfizetés

Kettéhasadt fák, láncfűrészes tűzoltók - vihar bánt el Csongrád megyével

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.18. 20:14

Fotó: Shutterstock
Egymást érik a zord viharok az országban, most épp a csongrádi tűzoltóknak adott bőven munkát az időjárás.
Kidőlt fák és elárasztott pincék adnak munkát a tűzoltóknak Csongrád megyében a kedd délutáni vihart követően, írja a katasztrófavédelem
Szegeden, a Bimbó utcában egy vastag faág lehasadt és körülbelül hat méter magasan fennakadt. A megyeszékhely tűzoltói létrát és motorosfűrészt fogtak, és a veszélyes faágat eltávolították. Földeákon, a József Attila utcában egy körülbelül húsz méter magas akácfába villám csapott, a fa kettéhasadt. A makói tűzoltók ugyancsak motoros láncfűrésszel avatkoztak be.
Makón, a Deák Ferenc utcában, egy üzlethelyiség pincéjében nagy mennyiségű esővíz gyűlt össze, a város hivatásos tűzoltói kiszivattyúzták. A Maros utcában három fa is kidőlt, a tűzoltók eltávolították őket. A makói vízözönről egyébként több kép is felkerült a Facebookra:
Balástya külterületén, a Gajgonya tanya térségében villanyvezetékre dőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. Apátfalván, a Széchenyi István utcában egy tizenöt méter magas fenyőfa kifordult a földből, a helyszínre a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltókat riasztották.
A vihar nem állt meg az országhatárnál, és a Szegedtől 40 kilométerre fekvő Szabadkát is elárasztotta. A térdig érő vízben gázoló autókról szintén került fel felvétel az internetre.
Ezzel már mondhatni, mindennaposak lettek a pusztító viharok: hétfőn Borsodban negyven, Szabolcsban közel harminc hívást kaptak a tűzoltók, előtte vasárnap pedig Tolnát, Baranyát, Bács-Kiskunt és Pestet verte végig egy vihar.

Tovább bomlik az LMP: kilép a pártból Moldován László

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.18. 19:53

Fotó: Facebook
Nagyon nem tetszik neki az együttműködés az "óbaloldali" pártokkal.
A Facebookon jelentett be Moldován László, hogy 10 év után kilép az LMP-ből. A párt budapesti elnökségének tagja, az etikai bizottság elnöke, aki a közös ellenzéki főpolgármester-jelölttel és a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokon az LMP tárgyalódelegációját vezette, részben éppen az összefogás miatt hagyja ott a pártot. (Nem csoda, sokáig kardoskodott az önálló indulás mellett.) Mint írja: "Az LMP most elindult az összefogás irányába, Budapesten beáll Gyurcsány mögé (azt remélve, hogy néhány képviselővel még „jelen tud lenni”). Ez nem az én utam, számomra a pártpolitikának vége." Ugyanakkor az EP-választáson kapott nagy pofon is szerepet játszott a döntésében. "Az EP-választás eredménye alapján elbuktunk. Ugyanott tartunk, mint 10 éve, Gyurcsány vagy Orbán, a fideszes és a DK-s + szocialista pártelit uralja a politikát. Még a remény is meghalt, mert megpróbáltuk és kudarcot vallottunk" - fejtette ki posztjában. Moldován magukat furcsán hibáztatva keményen nekimegy az "óbaloldalnak": "egy csomó hibát követtünk el, de az alapvető baj, hogy nem sikerült megértetnünk a társadalom ellenzéki részével, hogy a DK és az MSZP ugyan valóban örülne, ha „leváltódna” Orbán (hiszen közelebb kerülnének a húsos fazékhoz), de azért tulajdonképpen így is jó nekik, pártelitjük és a holdudvar egzisztenciája biztosítva van." Az LMP egyelőre nem nagyon tud mit hozzáfűzni a kilépéshez. "Sajnálom a lépését, sok sikert kívánok neki a továbbiakban" - reagált lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP politikusa

Jogerős: hazudott Nagy Blankáról a Lokál, jöhet a helyreigazítás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.18. 19:46

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hiába fellebbezett a diáktüntetőt lejáratni próbáló kormánypárti lap, a hazugság a Fővárosi Ítélőtábla előtt is hazugság maradt.
Jogerősen elhasalt a bíróságon a hazugságért perbe fogott Lokál kormánybarát bulvárlap online kiadása, írja a hvg.hu. A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a fellebbezését, és helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék márciusi ítéletét a Nagy Blanka által kezdeményezett sajtóperben – közölte a Nagy ügyvédje, Litresits András, miután kedden kézbesítették nekik az erről szóló ítélet.
A tüntetéseken felszólaló diákot év elején azzal próbálták lejáratni a kormánypárti lapok, hogy forrásként egymásra hivatkozva azt írták róla: több tárgyból bukásra áll, iskolába is alig jár, hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket. Igazolni viszont már nem tudták állításaikat, így előbb az Origó, majd a Figyelő, a Lokál, és a Ripost bukott bele az ügybe. Az Origo-Ripost-Lokál hármas még egyszer bepróbálkozott azzal, hogy Nagy ellenőrzőjéből és orvosi igazolásaiból hozzon le részleteket - ezért külön feljelentést tett ellenük a diák és ügyvédje, Litresits, személyes adattal való visszaélésért.
A Lokál továbbá fellebbezett is, de a hazugságból a Fővárosi Ítélőtábla előtt sem lett igazság. Az ítélőtábla döntése ellen már nem lehet fellebbezni, így most már muszáj lesz közzétenni a helyreigazítást, vagyis saját eredeti cikkükbe kötelezően be kell szerkeszteniük a bíróság által jóváhagyott szöveget, amiből kiderül, teljesen valótlanul állították, hogy Nagy bukásra állna, ahogy a hiányzásairól is hazudtak.
Litresits áprilisban azt nyilatkozta a Népszavának: bíróság elé áll Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is, aki útszéli ribanchoz hasonlította Nagy Blankát, valamint folyamatban van egy becsületsértés miatti magánvádas feljelentés ügye is, Bayer Zsolt lovagkeresztes publicistával szemben, aki az Echo TV-ben "rohadt kis prolinak" aposztrofálta a diáktüntetőt.