Előfizetés

Greta Thunberg: A gazdagok felelősek a klímaváltozásért, többet kell tenniük ellene

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.19. 10:58

Fotó: HERBERT PFARRHOFER / AFP
Az emberiség tehetős részének többet kell tennie a klímaváltozás ellen – jelentette ki Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista egy stockholmi konferencián tartott beszédében, amelynek szövegét kedden hozták nyilvánosságra.
A 16 éves aktivista lány szerint a világ leggazdagabb embereinek tíz százaléka felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem feléért. Greta Thunberg ezt a múlt hét végén egy, a svéd fővárosban rendezett Brilliant Minds (Brilliáns elmék) elnevezésű konferencián mondta. A fiatal svéd lány hangsúlyozta, nem az olyan országok, mint Mozambik, Banglades vagy Kolumbia lakói felelősek az éghajlatváltozásért, hanem az olyan hatalmasok – politikusok, hírességek és üzletemberek –, akik gyakran magánrepülőgépekkel utaznak. Thunberg mindent átfogó szemléletváltást követelt annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatti szintre lehessen szorítani.
A fiatal svéd lány egy évre felfüggeszti tanulmányait, hogy teljes figyelmét éghajlatvédelmi kampányának szentelhesse. Az általa szervezett péntekenkénti klímasztrájkok, valamint a különböző konferenciákon és és csúcstalálkozókon való részvétele nem volt különösebb kihatással iskolai bizonyítványára: tizennégy tantárgyból jeles, háromból jó értékelést kapott. 
„Ha nem sztrájkoltam és utaztam volna annyit, minden tantárgyból jelest kaptam volna. Ennek ellenére megérte” – mondta Thunberg a Dagens Nyheter című svéd lapnak.
Greta Thunberg és az általa alapított Fridays For Future (Péntekenként a Jövőért) nevű mozgalom kapta idén az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet legrangosabb kitüntetését, a Lelkiismeret Nagykövete-díjat. A korábbi díjazottak között van Václav Havel néhai cseh elnök, Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság egykori elnöke és emberi jogi harcos, Malala Juszufzai, a nők oktatási jogaiért küzdő pakisztáni aktivista, Aj Vej-vej kínai képzőművész, a kanadai őslakosok jogaiért küzdő mozgalom és Alicia Keys énekesnő is. Thunberget Nobel-békedíjra is jelölték.

Újrahasznosítja hulladékának 80 százalékát egy japán város

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.18. 12:12

Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP
Kamikacu vezetésének célja, hogy 2020-ra a szemét 100 százalékát feldolgozzák.
A Japán nyugati részén fekvő városka 1500 lakója maga szállítja a szemetet a helyi hulladékgyűjtőbe, ugyanis Kamikacuban nincs szemétszállítás.
"Igen, ez bonyolult, de jóval tudatosabb lettem a környezetet illetően azóta, hogy egy éve ide költöztem"

- mondta egy 39 éves lakos az AFP francia hírügynökség tudósítójának, amikor leadta szemétét a hulladékközpontban.

Külön-külön gyűjtenek be mindent a fogkefétől a párnáig, a műanyag zacskókat és palackokat kimosva, megszárítva kell elhelyezni a kategóriák szerinti tucatnyi gyűjtőládába. Ha valami nem a jó ládába kerül, a lakosoknak kell szétválogatni és a megfelelő konténerbe helyezni. A városvezetés célja, hogy 2020-ban már semmi ne kerüljön a szemétégetőbe.
Kamikacuban 2000-ben be kellett zárni az egyik szemétégetőt, mert nem felelt meg az emissziós előírásoknak. A városkában csak egy égető maradt, az azonban nem tudott megbirkózni az összegyűlt hulladékkal. Nem volt pénz új égető építésére, de arra sem, hogy másik településen lévő használatáért fizessenek.
"Azt gondoltuk, ha nem tudjuk elégetni a szemetet a városban, akkor újrahasznosítjuk. Olcsóbb, mint égetni"

- magyarázta Szuga Midora, az önkormányzat illetékese.

 2017-ben a városka 286 tonna szemetet termelt, ennek 80 százalékát újrahasznosították, ez jóval több mint a 20 százalékos országos átlag. Japánban a hulladék többsége szemétégetőbe kerül, mivel a szigetország hegyvidéki területei nem alkalmasak hulladéktárolásra. Igaz a japánok kevesebb hulladékot termelnek, mint a legtöbb fejlett ország, de ők termelik az Egyesült Államok után a legtöbb műanyag hulladékot. 
Korábban ennek egy részét külföldre, leginkább Kínába szállították újrahasznosításra, de azóta, hogy Peking betiltotta a műanyag hulladék importját, újrahasznosításra váró hulladékhegyek gyűltek fel Japán számos térségében. 2018-ban a japán kormány célul tűzte ki, hogy 2030-ra negyedével csökkenti az évente termelt 9,4 millió tonna műanyaghulladékot.

Veszélyessé vált, lezárják Ciprus népszerű látványosságát

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.18. 09:30

Fotó: Shutterstock
Biztonsági okokból lezárják a turisták elől a híres Cavo Greco barlangrendszer területét Cipruson.
A Cavo Greco Ciprus egyik legnépszerűbb látványossága, helyiek és turisták százai látogatják. Autóval vagy túrahajóval lehet eljutni a különleges szépségű barlangokhoz. A földrajzi értékek védelmével foglalkozó ciprusi hatóság szerint a terület veszélyt jelenthet a látogatókra a nagymértékű erózió miatt, és javasolta, hogy korlátozzák a Cavo Grecóhoz való jutás lehetőségét, vagy hozzanak egyéb biztonsági intézkedéseket.  A figyelmeztetés a katakliszmosz nevű kétnapos ünnepség előtt érkezett, amikor általában emberek tízezrei árasztják el a partokat.
Ideiglenes védőkorlátokat fognak elhelyezni a népszerű sziklás területen, hogy az emberek ne tudjanak bejutni a tengeri barlangokba, amíg a városi tanács a következő ülésén döntést nem hoz a további intézkedésekről - mondta Jannisz Ajía Nápa város polgármestere. A lehetőségek között van, hogy teljesen lezárják a területet vagy kerítés építésével tartják távol a látogatókat a kiálló sziklákról, vagy biztonsági őröket és életmentőket helyeznek ki a területre. A döntés meghozataláig ideiglenes lépcsőket építenek, amelyekkel a látogatók biztonságosan lemehetnek a barlangokhoz ahelyett, hogy a tenger fölé nyúló sziklákon mászkálnának.
A barlangokat a tenger hullámai vájták a tíz méter magas sziklába. Egyes barlangok kicsik és sekélyek, akadnak azonban meglehetősen nagyok is. A látogatók gyakran a hatalmas sziklákról ugrálnak a türkizszínű vízbe, emiatt több baleset is történt már.