Előfizetés

A kormány előhúzta a rezsidémont, így mentegetik a klímaegyezmény megfúrását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 14:34

Fotó: OLIVIER HOSLET / AFP
A családok kiadásait emlegeti az Orbán-kormány, ez a magyarázat arra, hogy részt vettek egy közös uniós környezetvédelmi vállalás szabotázsában.
Átlátszó okkal takarózik a kormány, ami a várakozások ellenére Lengyelország és Csehország társaságában megfúrta az EU 2050-ig érvényes klímavédelmi megállapodását. A cél ez lett volna, hogy a kérdéses dátumig az uniós országok teljesen lenullázzák szén-dioxid-kibocsátásukat – és volt néhány pillanat, amikor Magyarország is partner lett volna az érdemi párbeszédre – ám végül győzött a „ki ha én nem”- virtus, megtorpedóztuk a közös állásfoglalást. A Kormányzati Tájékoztatási Központ most közleményben magyarázza a döntést: ebben kifejtik, hogy az ország „elkötelezett a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelemben” (ami pont látszik az egyezmény megfúrásán, vagy azon, hogy az Orbán-kormány államtitkársági szintre süllyesztette a korábban önálló Környezetvédelmi Minisztériumot- a szerk)  és szerintük a hazai áramtermelés akár 90 százaléka is CO2- mentes lehet 2030-ig.
Ám a KTK szerint 2050-re kitűzött klímasemlegesség (szén-dioxid-semlegesség) óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar ipar számára.  „ Az említett javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak. Azonban, ha az áramtermelést a megadott szempontok szerint kell kiváltani, úgy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedne"  -írja a kormányzati központ, ami számszerű adatokkal nem igazolja az állítólagos rezsiemelkedést, viszont előhúzza a 2013 óta rendszeresen forgatott rezsifegyvert. A képlet egyszerű: Brüsszel ezúttal migránsok helyett a rettegett rezsidémont szabadítaná az országra, amitől ezúttal is sikeresen védtek meg minket. Eközben a kormány szemérmesen hallgat róla, hogy Greenpeace szerint a hazai szén-dioxid kibocsátás 14 százalékáért a Mészáros-féle Mátrai Erőmű a felelős. A hazai lakossági rezsit köztudottan kormányzati döntéssel tartják nyomott szinten, a különbözetet pedig az energiacégek nyelik le. Mint arról a Népszava is írt, nálunk az erőművek is drágábban állítják elő az áramot akár szomszédainkhoz képest is. Ez magasabb nagykereskedelmi árat eredményez, és visszafogja a befektetői kedvet. Magyarán, a szolgáltatók tartalékain múlik, hogy meddig maradhat a mesterségesen lent tartott rezsiérték.

Felhőszakadás, jégeső és erős szél jön – Ismét másodfokú riasztásokat adtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 14:20

Fotó: Shutterstock
A hőmérséklet délután 26 és 31, késő este 17 és 24 fok között alakul.
Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás veszélye miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.
A zivatarok veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az előrejelzés szerint nagyobb számban a középső és keleti országrészben várható zivatar, míg északnyugaton kevesebb helyen valószínű. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás, néhol jégeső, illetve rövid ideig tartó, 60 km/h-t meghaladó szél társulhat. Főként az Alföldön délután, kora este egy-egy helyen heves zivatar is esetleg előfordul, 70-90 km/s szélrohammal és nagyobb méretű jéggel, míg elsősorban északkeleten az intenzívebb csapadékgócokban 30-60 milliméter csapadék is hullhat. Éjszaka is labilis marad a légkör, de csak kevés helyen, főként nyugaton és a Tiszántúlon, északkeleten lehet egy-egy zivatar. A hőmérséklet délután 26 és 31, késő este 17 és 24 fok között valószínű.

Elítéltek egy fideszes polgármester-jelöltet

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.06.21. 13:31

Fotó: HírTV
Becsületsértésért jogerősen elítélte és megrovásban részesítette a bíróság Pintér Gábort, a Fidesz XV. kerületi polgármester-jelöltjét, amiért 2014 őszén megsértette Kolompár Gyöngyi becsületét.
A bíróság indoklása alapján a kormánypárti politikus „gyalázkodó, közszereplőhöz méltatlan módon beszélt a roma asszonnyal, a szándéka egyértelműen a nő megalázása volt, az ítélet pedig csak azért nem lett súlyosabb, mert az eset óta majdnem öt év telt el.” Ez nem véletlen, hiszen Pintér folyamatosan orvosi igazolásokkal mentette ki magát a tárgyalások alól. A nő – idézte fel a 24.hu – az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás utáni napokban a polgármesteri hivatalban veszett össze Pintérrel. A kiváltó ok a választási szórólapok tartalma volt. A bíróság előtt több tanú is megerősítette, hogy a vitában a fideszes politikus annyira elragadtatta magát, hogy azt mondta „Takarodj, te cigány kurva!” Az elfajult vitában a nő is visszaszólt, amiért Pintér is feljelentést tett. A párhuzamosan zajló viszontvádas eljárásban azonban felmentő ítélet született. Pintér most lapunknak azt mondta: tiszteletben tartja a bíróság jogerős ítéletét. Az eseményeket ő úgy idézte fel, hogy a nő és közte „volt egy vita több évvel ezelőtt.” Pintér még fontosnak tartotta hozzátenni, hogy Kolompár Gyöngyinek Czeglédy Csaba volt az ügyvédje.