A Fidesz megbüntette, az emberek megajándékozták

Publikálás dátuma
2019.06.25. 08:00
Kiss Balázs
Fotó: Konyhás István
Pár nap alatt közel félmillió forintos támogatást érkezett a tiszafüredi pályázatból kizárt helyi madárvédő egyesülethez.
A Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság (MKVT) azt követően maradt ki a fideszes vezetésű  város támogatásából, hogy vezetője a Népszavában szót emelt a vízi madarak költését megzavaró és a környezetet károsító Tisza-tavi koronglövészet ellen. Mindössze 80 ezer forintot kértek a tiszafüredi civilek és sportszervezetek támogatására kiírt keretből azért, hogy felkutassák a Tisza-tó környéki öreg, elhagyott tanyák és ártéri földek régi gyümölcsfáit, s azokból oltványokat készítve megőrizzék az utókornak a helyi tájfajtákat, de egy fillért sem kaptak. Helyiek szerint mindez az önkormányzat kicsinyes bosszúja, amiért Kiss Balázs a madarak érdekében felvállalta a konfliktust, s megosztotta lapunkkal a "lövöldözős" történetet. Korábban ugyanis az egyesület kapott pénzt a térség ragadozó madarainak mentésére, és veszélyeztetett halfaj szaporítására is. A város fideszes polgármestere cáfolta, hogy a sértettség vezette őket, amikor – egyébként egyedüliként azok közül a pályázók közül, akiket nem zártak ki formai okokra hivatkozva – nem adtak támogatást az MKVT-nek. Miután ezt a történetet is megírtuk lapunkban, egy helyi közösségi csoport, a „Bosszankodó Tiszafüred” felhívást tett közé a Facebookon, és segítséget kért az egyesület munkájához. – Az MKVT elnöke Kiss Balázs, őt itt Tiszafüreden senkinek nem kell bemutatni. Van egy nagyon remek elképzelésük, szeretnék megmenteni a Tiszafüreden és környékén még fellelhető régi gyümölcsfajtákat. A kért 80 ezer forintból gyümölcsfa kertészeti alanyokat, oltókést, metszőollót, fagélt, oltószalagot és virágföldet szerettek volna venni: a céljuk az, hogy 2020 februárjában 100 alma, illetve 100 körte csemetét oltsanak le, szaporítva azokat a környékbeli idős, beteg fákat, amik évszázadokkal ezelőtt voltak jellemzőek a helyi gyümölcsösökben. Eddig úgy néz ki, hogy 25-30 csemetét tudtak előállítani az idei oltással. Mivel önkormányzatunk támogatására nem számíthatnak, szeretném kérni, hogy támogassuk mi, tiszafürediek őket. Már pár ezer forint is nagy segítség, a céljaik elérésében – írták az oldalon. Nos, Kiss Balázstól megtudtuk, hogy a felhívásra alig két nap alatt közel félmillió forint gyűlt össze, s az eddig adakozókon kívül is sokan jelezték, hogy szeretnék támogatni az egyesületet.
– Lehet, hogy a NER nem hagyja az út szélén saját gyermekeit, de az a csendes, elégedetlen tömeg, amelyiknek nem tetszik a rendszer működése, lám, képes védőhálót vonni azok köré, akik fel merik vállalni a konfliktust a hatalommal az elveik érdekében – fogalmazott lapunknak az egyik támogató. Volt környékbeli vállalkozó, aki 80 ezer forintot utalt – mintegy jelképesen a város helyett, s olyan fővárosi családok is küldtek pénzt, akik a koronglövészet idején épp a Tisza-tónál nyaraltak s felháborodtak az ott történteken.
Szerző
Témák
Tisza-tó

Idén már nem lesz ítélet a lex CEU-ról

Publikálás dátuma
2019.06.25. 07:10

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Pedig az ügy csaknem két éve fekszik a bíróság előtt.
November 19-ikén hangzik el a főtanácsnok indítványa az úgynevezett lex CEU perben az Európai Unió Bíróságán – hangzott el a keresetről tartott keddi luxembourgi tárgyaláson. Ez azt jelenti, hogy idén már nem születik ítélet abban a kötelezettségszegési eljárásban, amelyet az Európai Bizottság indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény 2017. áprilisi módosítása miatt. Az ügy csaknem két éve fekszik a bíróság előtt, de csak most került sor a tárgyalására. A mintegy másfél órán át tartott bonyolult jogi vita elsősorban arról szólt, hogy az Európai Unió felléphet-e döntőbíróként az egyik tagállama és egy harmadik ország között fennálló, a szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó szerződéses viszonyban. A felperes Európai Bizottság képviselője perbeszédében azt igyekezett bizonyítani, hogy Magyarország megsértette a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött egyezményt azzal, hogy egy EU-n kívüli egyetem magyarországi működésének feltételéül szabta a küldő és a fogadó állam közötti nemzetközi szerződést. A bizottsági jogász azzal érvelt, hogy mivel a kereskedelempolitika uniós hatáskör, az Európai Bizottságnak igenis joga és kötelessége fellépni a jogsértés ellen. Az alperest képviselő magyar felszólaló ezt igyekezett cáfolni: vélekedése szerint a brüsszeli ellenőrző és végrehajtó testületnek nem dolga eljárni a WTO ügyeiben, arra ott van a szervezet vitarendezési mechanizmusa. Egyébként pedig, tette hozzá, a világszervezet egyetlen tagállama sem emelt kifogást a törvénymódosítás ellen. Míg az Európai Bizottság képviselője hangsúlyozta, hogy a lex CEU sérti az unió Alapjogi Kartájában foglalt szabadságjogokat is, addig a magyar jogi szakvélemény szerint ebben az eljárásban a Karta előírásai nem alkalmazhatók. A tárgyaláson az ügy fontosságához képest feltűnően kevés, összesen két bíró tett fel kérdéseket, egyikük az ügy főtanácsnoka, Juliane Kokott német bíró volt. Mindketten a magyar törvénymódosítás kereskedelempolitikai aspektusait firtatták. A budapesti kormányt képviselő jogász perbeszédében egyebek között kifejtette: az Európai Bizottság a CEU miatt indította a kötelezettségszegési eljárást, de a vizsgált jogszabály minden magyar felsőoktatási intézményre azonos mértékben érvényes, és nem szab teljesíthetetlen feltételeket.
Témák
CEU

Igazi politikai innováció: sikertörténet a fővárosi előválasztás

Publikálás dátuma
2019.06.25. 06:30

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Bejött a fővárosiaknak az előválasztás: már biztosan eléri a szavazók száma az érvényességi küszöböt.
Sikertörténetnek és jól működő politikai innovációnak jellemezte a végéhez közelítő előválasztást három szakértő, és a folyamatban résztvevő, de saját jelöltet nem állító LMP-s ügyvezető is.
– Három komoly jelölt érdemi kampányt folytatott az elmúlt hetekben. Ez a baloldali-liberális ellenzéki tábor aktivistának fenntartására mindenképp alkalmas volt – mondta a Népszavának Reiner Roland, az Integrity Lab alapító-elemzője. Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója arra emlékeztetett, ők már régóta azt gondolják: az előválasztás lehet az egyik megoldás az ellenzéki dilemmákra. – A Republikon Intézet úgy vélte, a procedúra dinamizálja az ellenzéki voksolókat, pozitív értelemben dominálhatja a médiahelyzetet, valamint tényleges opciót ad a budapestieknek – fogalmazott Tóth, aki szerint mind a három állítást megerősíti az egy héten át tartó voksolás.
Kanász-Nagy Máté, az LMP lemondott titkára, jelenlegi ügyvezetője is azt emelte ki, a folyamat nagyrészt beváltotta a hozzá fűzött reményeket. – Hosszú évek óta végre újdonsággal állt elő az ellenzék. Az előválasztás szervezése és vitái jók voltak. Kiváló eszköz arra, hogy tematizáljuk a közéletet, aktivizáljuk a voksolókat – sorolta a politikus, aki hozzátette, ő is elment voksolni. Kanász-Nagy egy kritikát fogalmazott meg, szerinte kevesen voksoltak online, aminek a nehézkes szervezés lehetett az oka. Ugyanakkor az LMP ügyvezetője szerint a személyes választás jól megszervezett volt.
Reiner Roland elemezte a versenyben résztvevő indulókat is. A szakértő szerint Karácsony Gergely a szakmai tapasztalatot és kompromisszumkészséget, Kálmán Olga a civil balliberális értelmiségi, míg Kerpel-Fronius Gábor a politikán kívülről érkező újhullámos politikust jeleníti meg. Az elemző kritikája szerint ugyanakkor mindhárom jelölt sokezer milliárdot költött el fejben a kampány alatt, Kálmán Olga sokszor nem önkormányzati hatásköri ügyekről beszél, míg az elvileg centrisra-liberális Kerpel-Fronius lakhatási ígéretei messze a leginkább baloldaliak. – Ezek a különbségek egyébként jól leképzik a fővárosi balliberális ellenzék heterogenitását, hiszen e szavazók ezen tulajdonságok és ígéretek egyfajta kombinációját tartják ideálisnak – magyarázta.
Somogyi Zoltán politológus, közösségi oldalán azt írta, az előválasztás a DK és az MSZP közötti csata. "A Momentum jelöltje üde színfoltként van jelen, de ez a voksolás most nem róla, róluk szól. Éppen ezért a Momentum semmit nem veszíthet most, számukra érdektelen, karosszékből nézhető, ami a szocialista (szocdem?) oldalon zajlik" – írta a szakértő. Somogyi szerint Karácsony Gergely sok és nem mindig jól végigvitt konfliktussal ment bele az előválasztási kampányba – ehhez képest sokkal jobban szerepel, összeszedett, jól ismeri a várost és számait, azaz pozitív meglepetést okozott. Kálmán Olga felé nagyok voltak az elvárások – folytatta a politológus –, kérdés, hogy ennek mennyire felel meg szerepléseivel. – Ő nem azt az utat választotta, hogy mindent tud, ahogy a műsoraiból ez egyenesen következett volna, hanem a „nép emberét” testesíti meg, aki egyszerűen, közérthetően beszél és ígér. A szakértőket és az LMP-s politikust a részvételi adatokról is kérdeztük. Hétfő estig már 49 ezren nyilvánítottak véleményt a szerdáig tartó előválasztáson, az érvényességi küszöb pedig a megállapodások szerint 50 ezer voks. – Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson az ellenzék főpolgármester-jelöltjére, Bokros Lajosra 213 ezren szavaztak; ez azt jelenti hogy a budapesti ellenzéki választók negyede-ötöde részt vesz most az előválasztáson, ez nemzetközileg is jó arány – szögezte le Tóth Csaba. (2014-ben Bokros Lajost támogatta az ellenzék nagyobbik része, de az LMP és a Jobbik is önállóan indult.)
Reiner Roland is úgy vélte, az eddigi részvételi szám jónak tekinthető, az előre tervezett minimum 50 ezernél várhatóan több lesz, ez pedig szintén az ellenzék magabiztosságát erősítheti. Arra a kérdésünkre, hogy adott esetben, 50 ezernél kevesebb választónál a vesztesek nem boríthatják-e a korábbi megállapodást, Tóth egyértelmű választ adott. – Abban bízom, hogy nem, leginkább azért, mert, aki nem fogadja el a végeredményt, azt a saját szavazói büntetnék. Mindhárom versenyző többször leszögezte ugyanis: ha győznek, ha veszítenek tiszteletben tartják az eredményt. Innen pedig már nehéz lesz megváltoztatni az álláspontot – vélekedett. Arra a felvetésünkre, hogy Tarlós István regnáló főpolgármester, illetve a kormánypártot mennyire érinti az előválasztás végeredménye, eltérő válaszokat kaptunk. – Tarlós István pozíciója kedvezőbb, mint a Fideszé Budapesten, viszont az előválasztás okozta ellenzéki aktiváció és növekvő magabiztosság nehezíti a jelenlegi főpolgármester helyzetét – mondta Reiner. Somogyi Zoltán szerint Tarlósnak nehéz lesz nemet mondania egy vitára, bárki is nyeri az ellenzéki előválasztást. – Ilyen az, amikor egy hangulat kikönyökli magának a következő lépéseket: Magyarországon most nincs politikai uborkaszezon, izgalmas lett a nyár és ez az izgalom át fog menni az őszre. A választók látnak egy vitára nyitott ellenzéket, ilyenkor nagyon nehéz elhajolni kormánypárti oldalról. Még akkor is, ha Tarlós messze a legesélyesebb jelölt még mindig – fogalmazott a politológus.

IDEA: szoros a verseny

A részvételüket biztosra ígérők 41 százaléka támogatja Kálmán Olgát, 38 százalék Karácsony Gergelyt, 14 százalék Kerpel-Fronius Gábort az IDEA Intézet múlt héten végzett kutatása szerint. Tarlós István a köztévében egyébként csak annyit reagált az előválasztás vasárnapi vitájára, hogy "ilyen hülyeségeket még az életben nem hallottam."

Szerző