Szelfizéssel segíthetik a fesztiválozók az autizmussal élőket

Publikálás dátuma
2019.06.27. 11:45

Fotó: Út a Mosolyért Alapítvány
Közösségi oldalakra feltöltött fényképekkel támogathatják a fesztiválozók az első Autista Krízis Ház és Oktatási Központ létrehozását.
A korábbi évekhez hasonlóan, idén meghirdette jótékonysági akcióját az Út a Mosolyért Alapítvány a jótékonysági akcióját, amelynek keretében a nyári fesztiválokon készült fotók feltöltésével lehet segíteni a szervezet az első Autista Krízisház és Oktatási Központ létrehozását. Minden egyes, az #együttazautistákért hashtaggel ellátott, a közösségi oldalakon megosztott fényképért ugyanis a MOL 500 forintot ad az alapítványnak.
Az új központban szakszerű és hatékony segítséget tudnak majd nyújtani a súlyos autizmussal élő személyeknek és családjaiknak, valamint tanulási, tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítanak a szakembereknek, a Heim Pál Gyermekkórház, az Autisták Országos Szövetsége és az Autizmus Általános Iskola munkatársainak szakmai közreműködésével.
„Az autizmussal élő emberek sok odafigyelést és törődést igényelnek, speciális élethelyzetüket leginkább a fiatalok érthetik meg, hiszen ők alkotják a társadalom legnyitottabb csoportját"

– mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke.

Szerző

Kínzó párosítás: kánikula és hidegfront is várható

Publikálás dátuma
2019.06.27. 09:57
Illusztráció
Fotó: Alain Pitton/NurPhoto / AFP
Csütörtökön folytatódik a kánikula, de egy hidegfront is érkezik, ezért a hideg- és melegfrontra érzékenyeknek egyaránt nehéz napjuk lesz.
Észak felől egy gyors mozgású hidegfront érkezik, amely komolyabb lehűlést nem hoz, sőt folytatódik a hőség. Ennek hatására a hideg- és a melegfrontérzékenyeknek is nehéz napjuk lesz: akár migrénes fejfájás mellett görcsös és gyulladásos ízületi panaszok léphetnek fel. A szívbetegek állapota romolhat, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet és megnő az infarktus kialakulásának kockázata – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
A front hatására heves zivatarok is kialakulhatnak, ez az asztmásokat, a gyermekeket és az idősebb korosztályt viseli meg leginkább. Az erősen fülledt időben légzőszervi panaszok léphetnek fel, általános lehet a légszomj, a nehézlégzés és a fulladás. A front mögött megerősödik az északnyugati szél, amely a fejfájás mellett, stresszt és ingerlékenységet okozhat. A hő-és komfortérzet erősen befolyásolja, hogy a zivatarok környezetében pár perc leforgása alatt akár 8-10 fokot is lehűlhet a levegő.
Az időjárás változásaira érzékenyeknek ajánlott kerülni a nagyobb fizikai és a szellemi terhelést. Tünetek esetén pihenés és hűtött víz fogyasztása segíthet. A megfelelő folyadékbevitel panaszoktól függetlenül mindenkinek fontos, a tomboló hőségben testtömegtől függően akár napi 3-4 liter folyadék elfogyasztása is javasolt. 
A napos időszakokban az UV-sugárzás nagyon erős, a leégés mellett a jelentős a napszúrás veszélye is. Erősödnek az allergiás tünetek, a pázsitfűfélék légköri pollenkoncentrációja több helyen eléri a nagyon magas szintet, ajánlott kerülni a tejtermékek fogyasztását és a sűrűbb kézmosás is segíthet a panaszok enyhítésében.
Szerző

A lábfej is fájhat a begyulladt Achilles-íntől

Publikálás dátuma
2019.06.26. 16:16

Fotó: Shutterstock
Az egyik legnagyobb és legsérülékenyebb ín fájdalma majdnem minden mozgást gátol.
A sarokcsontot a vádli izmaival összekötő Achilles-ín több ok miatt is megsérülhet, szakadhat, fájhat, ami számos mozgásnál okozhat kényelmetlenséget. Az Achilles-ín gyulladás (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, amelyet megelőzni érdemes, kezelni fontos – mondta Páll Zoltán,FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.     
Két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az is előfordul, hogy az alsóbb részét érinti a gyulladás. Ez jellemzően a több éven át tartó, intenzív edzés következményeként jelentkezik, például hosszútávfutóknál. Alapvetően mindkét típus jellemzően a túlterhelés, és kevésbé egy konkrét sérülés hatására alakul ki. Főbb rizikófaktorai: az edzés intenzitásának túl gyors emelkedése, a nem megfelelő sportcipő használata, a hosszabb időn keresztül végzett túl gyakori vagy túl intenzív, rosszul felépített edzés, de akár lábdeformitás, például lúdtalp, túlsúly, idősödés és bizonyos antibiotikumok szedése is.
Az Achilles-ín gyulladás jellemző tünete a saroknál és a vádliban tapasztalható fájdalom és merevség, ami már reggel, felkelésnél jelentkezik, majd mozgás hatására erősödik. Van, hogy a lábfejben is jelentkezik fájdalom és az ín mentén a boka meg is dagadhat. Kimondottan nagy fájdalommal jár, ha az ín tapadási pontja alatt csontkinövés jelenik meg. 
„Ha a vádliban érzett fájdalom nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni”

- mondta a szakorvos.

A diagnózishoz szükség lehet akár képalkotó módszerekre is, hogy kiderüljön, ínszakadás okozza-e a tüneteket. Gyulladás esetén az első és legfontosabb teendő a pihentetés, ami még véletlenül sem fekvést jelent. Érdemes olyan tevékenységet találni, főleg sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt, vagyis például a futást ideiglenesen úszásra vagy elliptikus tréner használatra cserélni – hangsúlyozta a szakorvos. A gyors segítség érdekében meg lehet próbálkozni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és bizonyos esetekben a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú injekciók is csökkenthetik a gyulladást. Segíthetnek a fizikoterápiás kezelések, például a lágylézer kezelés, nem javuló panaszok esetén pedig sebészi beavatkozásra is szükség lehet, amely során eltávolítják a gyulladás során keletkező kötőszövetet és helyreállítják a károsodott inat. Emellett fontos a funkcionális gyógytorna és a megfelelően felépített edzés, amelyhez érdemes akár sportorvos segítségét is kérni. 
Szerző