Karácsony Gergely;Tarlós István;főpolgármester;előválasztás;

Karácsony: be kell kopogni minden budapesti ajtaján

Közös bizottság koordinálja majd az ellenzéki főpolgármester-jelölti kampányt - jelentette be Karácsony Gergely, az előválasztás győztese.

– A kormányzati propagandagépezet várhatóan mindent meg fog tenni Karácsony Gergely lejáratásáért és az őt támogató pártok megosztásáért, ezt jelzi a rögtön elindult "gyurcsányozás" is. A negatív kampány azonban az ellenzéki többségű Budapesten nem lesz elegendő, a fő kérdés, hogy az utóbbi időben háttérbe szorult Tarlós Istvánt vissza tudja-e hozni a Fidesz a játékba – így elemezte a Political Capital a szerdán zárult előválasztás utáni helyzetet.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelöltje megnyerte az egy héten át tartó versenyt, a második a Demokratikus Koalíció támogatásával induló Kálmán Olga, míg a harmadik a momentumos Kerpel-Fronius Gábor lett.

Az intézet szerint árulkodó, hogy Tarlós István is reagálni kényszerült az előválasztás eredményére. – A jelenlegi főpolgármesternek van mitől tartania, mert erős rivális ellen még nem nyert választást. Tarlós negyedszer indul a főpolgármesteri posztért, eddig 2-1 arányban nyert. Két győzelmét viszont fajsúlyos ellenfél nélkül aratta. 2006-ban ugyanis Tarlós még alulmaradt Demszky Gáborral szemben, 2010-ben pedig az akkor mélyponton lévő MSZP jelöltjét, Horváth Csabát győzte le. A legutóbbi önkormányzati választáson, öt éve pedig – a Political Capital jellemzése szerint – Falus Ferenc-kaland után utolsó pillanatban előrángatott Bokros Lajossal szemben nyert a kormánypárti főpolgármester, mindössze 13 százalékpontos különbséggel. Az sem mellékes, hogy választásról választásra kevesebb szavazót sikerült Tarlós mellett mozgósítani: 2006-ban még 349 412 szavazattal kikapott, 2010-ben 321 908 vokssal nyert, míg 2014-ben már elég volt 290 675 szavazat a győzelemhez.

Tarlós egyébként lapunknak annyit reagált az előválasztás végeredményére, hogy „most volt húsvét, nem?” Arra a kérdésükre, hogy kiállna-e Karácsony Gergellyel egy nyilvános főpolgármester-jelölti vitára, Tarlós azt mondta: „Egyelőre azt sem tudjuk, hány jelölt lesz, az előválasztás nem egy közjogi aktus, nem előfeltétele annak, hogy bárki elinduljon. Olyan vita, mint amilyen az előválasztás alatt volt, biztos nem lesz, nem tudom, hogy ilyennek van-e értelme – jelezte a főpolgármester. Abban is biztos vagyok, – folytatta a kormánypárti városvezető – hogy egy Gulyás Marci által moderált vita biztosan nem lesz. – Azt nem zárom ki, hogy ha egymással szembeállunk, és előre meg nem beszélt témákról face to face egymást kérdezzük, lehet vita – mondta, de rögtön hozzátette: azt nem állítja, hogy ilyen biztosan lesz. - Operettalakításokban biztosan nem veszek részt - tette hozzá. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az nyerte az előválasztást, „akiről a leginkább bebizonyosodott, hogy alkalmatlan”. 

Csütörtökön egyébként sajtótájékoztatót tartott Kálmán Olga is, miután Kerpel-Fronius Gáborral és Karácsony Gergellyel ellentétben szerdán nem volt ott az előválasztás eredményváróján. – Karácsony Gergely az ellenzék jelöltje és Tarlós István csomagolhat – jelentette ki a DK támogatásával indult jelölt. A korábbi műsorvezető arról, hogy miért nem volt ott az eredményváron azt mondta: nem kapott meghívást, de ebből szerinte nem szabad messzemenő következtetést levonni. – Karácsony megmutatta, valódi szoros versenyben is jól tud teljesíteni – hangsúlyozta. Arra a kérdésre, hogy marad-e a politikában, Kálmán Olga azt mondta: személyesen egyeztetett már az előválasztás győztesével, segíteni fogja Karácsony kampányát, de konkrétumok még nincsenek. Kálmán a DK-val se beszélt még a további együttműködésről.

Felvetésünkre, hogy miként tudja támogatni Zugló polgármesterének kampányát, ha a programjaikban vannak különbségek is, azt válaszolta: csak hangsúlybeli eltérések vannak. – Összehangolunk mindent, biztos, hogy nem ezen fog múlni a budapesti ellenzék választási sikere. (Az már szerdán biztossá vált, hogy Kerpel-Fronius Gábor is – a korábbi ígéreteknek megfelelően – támogatja Karácsonyt.) A győztes jelölt egyébként bejelentette, miután a DK és a Momentum elnökével tárgyalt, közösen felállítanak egy bizottságot, amely irányítja a főpolgármesteri-voksolásban résztvevő pártok aktivistáit, és vezeti a kampányt. Magát a kampányt pedig úgy képzeli el, hogy „be kell kopogni minden budapesti ajtaján.” Karácsony bízik abban is, hogy nemcsak a DK és a Momentum, hanem az LMP és a Jobbik is beáll majd mögé.

Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa kérdésünkre azt mondta, Karácsonyról évek óta nem kérdőjelezi meg senki, hogy a legnépszerűbb ellenzéki politikus. Ennek megfelelően nem az MSZP-nek és a Párbeszédnek köszönheti főképp a győzelmét, hanem a saját mozgósító-képességének. Ez a szakértő szerint Kálmán Olgánál és Kerpel-Fronius Gábornál pont fordítva történt. Juhász Attila úgy vélte: Kálmán Olga csalódhatott a legjobban, a Momentum viszont egyáltalán nem, hiszen új politikust építettek fel, ráadásul bebizonyították: nemcsak fiatalokból áll a párt.