Előfizetés

Egy megyényi ember ellátásbiztonsága került veszélybe - durvul a laborhelyzet

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.07.03. 06:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Miután az állam már nem tudja biztosítani a Veszprém megyei kórházaknak a mikrobiológiai vizsgálatokat, egy forrásunk szerint Budapestre utaztatják a tenyészeteket.
Az Országos Tisztifőorvos nem aggódik, szerinte a Veszprém megyei kórházak mindegyike szerződést kötött működési engedéllyel rendelkező szolgáltatóval a klinikai mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére, az ellátás folyamatos – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az szervezettől azután kérdeztük meg újra, mit tesznek a betegbiztonság helyreállításáért, hogy hétfőn megírtuk: július elsejétől már nem vizsgálja a kórházak baktériumtenyészeteit a Veszprém megyei kormányhivatal laborja. Ott ugyanis többen felmondtak, emiatt pedig nem maradt kapacitás a labornak a kórházakra. Helyettük a kórházfenntartó egy magáncéget ajánlott a saját intézményeinek. Hétfő este az RTL híradónak a kormányhivatal mikrobiológiai laborjának egyik munkatársa telefonon megerősítette: működnek továbbra is, de csak a szakrendelőktől vállalnak feladatot, a kórházak mintáit keddtől már valóban nem vizsgálják. Erről a megyei kormányhivatal kedd reggel levélben is értesítette az érintett kórházakat. Egyebek mellett azt írták: a jövőben a napi antibiotikum rezisztencia, a kórházi hasmenéses járvány adatokat már az új szolgáltatótól kérjék. A Nemzeti Népegészségügyi Központtól arra nem kaptunk választ, hogy mely szolgáltatóval szerződtek az intézmények. Azt viszont megtudtuk: egy újabb körlevélben a kórház-fenntartó azt kérte, kedd délelőtt tízig kellett nyilatkozniuk az érintett intézményvezetőknek arról, hogy a változással mennyivel kerül majd többe a szolgáltatás. Az Újratervezés, egy jobb orvosi kamaráért nevű csoport kevésbé nyugodt, mint a járványbiztonságért felelős tiszti főorvos. Kedd reggeli közleményükben azonnali hatósági intézkedéseket sürgettek. Lovas András intenzív terápiás orvos, a csoport egyik tagja lapunknak azt mondta: az is közbotrány, ha egy kórházban leszakad a plafon, ám ezúttal egy megyényi ember ellátásbiztonsága került veszélybe. Őket a tisztfőorvos közlése sem nyugtatja meg, hiszen továbbra sem tudni, hogy hol és milyen kapacitásokkal végzik el a vizsgálatokat. Ugyanebben a csoportban egyikük úgy értesült, hogy Budapestre viszik a mintákat. Szakemberek nem feltétlen tartják ezt megnyugtatónak, magyarázatként arról beszéltek, hogy az sem mindegy, milyen távolságra kell eljuttatni a baktérium-tenyészeteket. Azok között ugyanis van olyan, amelyik akár már néhány óra alatt annyira megváltozhat, hogy nem nyerhető belőle valós eredmény.

Maradt a helyén a Bajcsy főigazgatója

Kásler Miklós miniszter március végén jelezte először, hogy lecserél tucatnyi, főként olyan kórházigazgatót, aki felelős intézménye eladósodásáért. Április elsején meg is jelent a pályázat, ám azt nem a leginkább eladósodott intézmények vezetőire, nem is valamennyi megbízással dolgozó igazgatóra írtak ki. Főigazgatót két helyre, a fővárosi Bajcsyba, valamint a karcagi városi kórházba kerestek. További nyolc vezetői pályázattal gazdasági igazgatókat cseréltek volna, így a fővárosi Bajcsyban, a Heim Pálban, a Jahn Ferencben, a jászberényi, a váci, a bajai és karcagi kórházban, valamint az Országos Onkológiai Intézetben. Mostanra megszületett az eredmény, a Bajcsy főigazgatói pályázatát érvénytelennek nyilvánították. Így marad hivatalában Bodnár Attila az eddigi főigazgató a következő pályázat kiírásáig. Ezt a posztot öten is megpályázták. Úgy tudjuk, a karcagi kórházra kiírt pályázat eredményes lett, és a jelenlegi megbízott főigazgató, Nagyné László Erzsébet nyerte el a posztot.

Orbán szerint sokat elárul, hogy egy hétgyermekes családanya a jelölt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.02. 21:59

Fotó: JOHN THYS / AFP
Fordulat várható Európában - fejtette ki a miniszterelnök.
„Az elmúlt években súlyos hibák történtek az Európai Unióban, és ezeket mind ki kell javítani” - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a köztévének adott interjúban, miután véget ért az Európai Tanács tisztújításról döntő ülése. A kormányfő azt mondta, hogy a gazdaságpolitikával, a migrációs politikával és a nemzeteknek megadott tisztelettel egyaránt voltak gondok, ezért bőven van feladat, de most az esélyek a problémák megoldására sokkal jobbak, mint korábban voltak. Orbán Viktor kiemelte, hogy feszült volt a tárgyalás, mert nagy volt a tét. Arról kellett ugyanis dönteni, hogy a következő években kik vezessék az európai intézményeket, és ez sok mindent meghatároz, minden tagállamnak fontos - közölte. Szerinte az volt a kérdés, hogy olyanok kerülnek-e a pozíciókba, akik szeretik és tisztelik Magyarországot, akik ismerik Közép-Európa történelmét, akik értik a keresztény kultúra fontosságát, akik úgy gondolkodnak a migrációról, mint a magyarok: veszélyt látnak benne. Vagyis a mostani személyi döntésekkel fontos tartalmi kérdésekben foglaltak állást - jelentette ki a miniszterelnök.
„Tudtuk tartani azt, amit szerettünk volna, illetve amit vállaltunk”

- hangoztatta, hozzátéve: olyan vezetők kerülnek az uniós intézmények élére, akik Magyarország szempontjából jó politikát fognak folytatni, vagy legalábbis erre jó az esély. Ugyanakkor a munka „nem kicsi és nem könnyű”, ráadásul még csupán az elején tartanak - közölte. Orbán Viktor kiemelte, hogy véleménykülönbségek továbbra is vannak, ezért a jövőben harcok lesznek. Azt mondta, hogy fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő. Viszont most már „erőnk is van”, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak - tette hozzá. A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a közép-európai térség, a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) szerepe a mostani eseményektől függetlenül is kiemelt. Ez a szövetség sikertörténetnek számít. Bár vannak más országok is, amelyek együttműködnek egymással, de egyikük sem annyira szolidáris a partnereivel, mint jelenleg a V4-ek tagjai - mondta. A kormányfő úgy értékelt: a visegrádi négyeket most elnöklő Andrej Babis cseh miniszterelnök érdeme, hogy ilyen nehéz kérdések megvitatása során is sikerült az elejétől a végéig együtt tartani a visegrádi négyek szövetségét. Megjegyezte, hogy a V4-es vezetők együtt 62-63 millió embert képviselnek. A visegrádi szövetségnek nagyobb a forgalma a német gazdasággal, mint Franciaországnak vagy Olaszországnak. A V4-eknél a legnagyobb a gazdasági növekedés, és a munkanélküliség is körükben csökken a legjobban - sorolta. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére felmerült a neve két olyan politikusnak, akik Magyarország szempontjából „több mint rosszak lett volna”, hiszen ők korábban már bizonyságát adták annak, hogy nem tisztelik Magyarországot, a magyarokat. Szerinte
az ő megválasztásukat sikerült megakadályozni, helyettük egy hétgyermekes német családanyát jelöltek

- utalt Ursula von der Leyenre.

Úgy vélekedett, 
ez már önmagában sokat elárul arról, hogy fordulat várható Európában.

Visszatér a kánikula

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.02. 21:36
Illusztráció: Shutterstock
A rengeteg napsütés mellett azért néhány záporra is számítani lehet a héten.
Holnap, vagyis szerdán napos-gomolyfelhős időre készülhetünk, reggel még délen, délnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar majd napközben már egyre több napsütés valószínű, csapadék nem várható. Az északias szél többfelé élénk marad. Hajnalban 15-21, délután 27-32 fokot mutatnak majd a hőmérők– írja az Időkép.
Csütörtökön az ország északi felén több, délen kevesebb napsütés lehet.

Délnyugaton, délen főként a nap első felében elszórtan záporra, egy-egy zivatarra készülhetünk. Az északnyugati szél a Dunától keletre élénk lehet. Napközben 25-30 fokra számíthatunk.   
Pénteken a napsütést csupán vékony fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják, csapadék nem valószínű.

Az ország északi felén élénk, erős lehet a nyugati szél. Visszatér a kánikula, a friss reggelt követően délután 28-33 fok várható.  
Szombaton is sok lesz a napsütés, csak néhol fordulhat elő délután egy-egy zápor, esetleg zivatar.

A nyugati-délnyugati szél többfelé élénk, északon, északkeleten erős lesz. A csúcshőmérséklet a legtöbb helyen 30 fok fölött alakul. Vasárnapra megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.