Előfizetés

Meglepte a szakértőket a kaliforniai ikerföldrengés

Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.08. 16:58

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
A mostani szeizmikus aktivitás során bizonyára sok energia szabadult fel, csökkentve ezzel a két lemez közti feszültséget, a kérdés csak az, hogy a bonyolult törésvonal-struktúra feltöltődött-e ezzel további feszültséggel, vagy egyelőre lenyugodott a térség.
Azt a geológusok jól tudják, hogy a földrengések hajlamosak egymást követni, egy erős rengés okozhat több másikat is, de arra csak öt százalék esély szokott lenni, hogy egy erős rengést egy még erősebb kövessen. Ezért lepte meg a szakértőket a mostani, kaliforniai ikerrengés. (Július 4-én a Mojave sivatag egy távoli vidékén 6,4-es erősségű rengést mértek, 10,7 kilométeres mélységben. A földmozgást több kisebb utórengés is követte, majd másnap újra megmozdult a föld, ezúttal 7,1-es erősségű volt, azaz 11-szer erősebb mint az előző napi.) Ami viszont ennél is jobban gondolkodóba ejtette a geológusokat, hogy a két földrengés egészen szokatlan módon okozott repedéseket a földkéregben, írja az Index a Live Science alapján. 
A rengések ugyanis egymásra merőleges törésvonalak mentén pattantak ki. Ez az a környék, ahol az észak-amerikai tektonikus lemez alá becsúszik a Csendes-óceáni-lemez, és itt sok, egyenként is aktív törésvonal található, magyarázta a lapnak Glenn Biasi, az amerikai földtani intézet geofizikusa. A 7,1-es erősségű földmozgás Ridgecrest közelében, a Little Lake törészóna egyik törésvonalán történt, ahol a törésvonalak általában északnyugat-délkelet irányban futnak. Az egy nappal korábbi rengés viszont egy földtanilag kevéssé ismert területen, északkelet-délnyugat irányú repedések mentén pattant ki. A földkéregben olyan bonyolult repedések keletkeztek, amik korábban a lemezek egymáson való elcsúszásakor nem voltak jellemzőek. A kérdés az, hogy ilyenek voltak-e korábban is, hogy igazából ez a normális, csak eddig nem voltak elég érzékenyek a kutatók műszerei, hogy kimutassák ezeket, vagy valami egészen új jelenséggel állnak szemben a tudósok.  A mostani szeizmikus aktivitás során bizonyára sok energia szabadult fel, csökkentve ezzel a két lemez közti feszültséget, a kérdés csak az, hogy a bonyolult törésvonal-struktúra feltöltődött-e ezzel további feszültséggel, vagy egyelőre lenyugodott a térség.
Steve Ault demonstrálja, hogy mennyit mozdult el az egyik lemez a másikhoz képest
Fotó: ROBYN BECK / AFP or licensors

Allergia is okozhat kötőhártya-gyulladást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.08. 14:14

Fotó: Shutterstock
Bedörzsölt baktérium, vírus, de akár pollen is okozhatja a szem könnyezésével, bedagadásával járó betegséget.
A kötőhártya a szemgolyót és a szemhéj belső oldalát borító vékony hártya. Ez érintkezik elsőként a külvilággal, felfogja a szembe jutó apró szennyeződéseket, kórokozókat és polleneket is. Könnyen begyulladhat, elég ha piszkos kézzel megdörzsöljük a szemünket, de allergiásoknál a levegőben terjedő virágpor is kiválthatja a kellemetlen tüneteit. A szemek viszketnek, vörösek, könnyeznek, jellemző a nem gennyes váladékozás és szemhéj duzzanat is kialakulhat – mondta Augusztinovicz Monika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégésze, allergológus.
„Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladásnál szezonális ismétlődés figyelhető meg: az allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek a tünetek. Az egész évben jelentkező tüneteket például háziállatok szőre is okozhatja.”

A tüneteket, a szénanáthához hasonlóan az allergén hatására felszabaduló, gyulladást keltő anyagok – például hisztamin – okozzák. Az értágító hatás az orrnyálkahártyán orrdugulást, orrfolyást idéz elő, a szemben pedig az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek megjelenéséhez vezet.
Baktérium vagy vírus eredetű kötőhártya-gyulladás kiváltó oka valamilyen, a szembe került kórokozó. Ilyen esetben nagyon fontos a mielőbbi kezelés, mert ez nemcsak kellemetlen, hanem közösségben gyorsan terjedő, fertőző betegség is.
„Ha a szemből gennyes váladék ürül, nagy valószínűséggel nem allergiás eredetű a gyulladás. Az is segíti a megkülönböztetést, hogy az allergia mindkét szemnél okoz panaszokat, a fertőzés első tünetei rendszerint csak az egyik szemen jelentkeznek.”

Fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladással szemészhez kell fordulni. A tüneteket megfelelő hatóanyagú szemcsepp, krém segítségével lehet megszüntetni. Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás kezelésében pedig az allergológus tud segíteni. Ha szénanáthás tünetek is jelentkeznek, rendszerint szteroid orrspray és antihisztamin készítményeket kell szedni. Gyulladáscsökkentő szemcseppekkel enyhíteni lehet a viszketést és a könnyezést. Tartós javulást eredményez az immunterápia, amely akár 10-12 évre is megszünteti az allergiás tüneteket, de már a kezelés első évében is jelentősen enyhülnek az orr- és szempanaszok.

Kezeléssel elkerülhetők a nyári fertőzések szövődményei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.06. 14:14

Fotó: Pixabay
A nyár nemcsak a vakáció, hanem bizonyos fertőzések szezonja is, amelyek kezeletlenül súlyos szövődményeket is okozhatnak.
A nők nagy része élete során legalább egyszer „felfázik”. Ennek a betegségnek a neve ellenére nem sok köze van a fázáshoz, a hólyagba jutott kórokozók okozzák, amelyek jórészt a vizekben élnek. Leggyakoribb tünete, hogy a rendszeres, általában görcsös vizelési inger ellenére vizelet nem, illetve csak pár csepp ürül, erős égő fájdalom kíséretében. Ha a húgyúti fertőzés nemcsak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, láz, elesettség is tapasztalható.
„Aki már volt felfázva, sajnos számíthat rá, hogy ez máskor is előfordul.

Különösen igaz ez, ha a rizikótényezők fennállnak: nőknél a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátlók, menopauza)” – mondta Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.
Mindkét nem esetében növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi, óvszerhasználat nélküli szexuális kapcsolat.
Az antibiotikumos kezelés mellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel, hogy híguljon a vizelet, és csökkenjen a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a medveszőlőlevél-, a csalán- és a cickafarkfű tea is.

Felborulhat a természetes egyensúly

Gyakori nyári probléma a húgyúti és a hüvelyfertőzés is. Viszketés, érzékenység, valamint sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre, amely, ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra, gyakrabban kell vizelni, és ezt csípő érzés is kísérheti. A leggyakrabban a Candida gomba okozza, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Betegséget gyakran diabétesz, terhesség, antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, illetve túlzott édességfogyasztás esetén okoz. A férfiakban gyakran tünetmentesen meglévő fertőzés szexuális élet útján is továbbterjedhet, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést meg lehessen akadályozni – hívta fel a figyelmet a szakorvos.
Bár a nyílt vízi strandok esetenként kevésbé tűnnek higiénikusnak, a szakemberek szerint gyakran könnyebb fertőzést összeszedni egy meleg vizű medencében. 

Jobb megelőzni

A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet édességfogyasztás visszaszorítása. Érdemes kerülni a műszálas fehérneműt és a vízből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát.