Meglepte a szakértőket a kaliforniai ikerföldrengés

Publikálás dátuma
2019.07.08. 16:58

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
A mostani szeizmikus aktivitás során bizonyára sok energia szabadult fel, csökkentve ezzel a két lemez közti feszültséget, a kérdés csak az, hogy a bonyolult törésvonal-struktúra feltöltődött-e ezzel további feszültséggel, vagy egyelőre lenyugodott a térség.
Azt a geológusok jól tudják, hogy a földrengések hajlamosak egymást követni, egy erős rengés okozhat több másikat is, de arra csak öt százalék esély szokott lenni, hogy egy erős rengést egy még erősebb kövessen. Ezért lepte meg a szakértőket a mostani, kaliforniai ikerrengés. (Július 4-én a Mojave sivatag egy távoli vidékén 6,4-es erősségű rengést mértek, 10,7 kilométeres mélységben. A földmozgást több kisebb utórengés is követte, majd másnap újra megmozdult a föld, ezúttal 7,1-es erősségű volt, azaz 11-szer erősebb mint az előző napi.) Ami viszont ennél is jobban gondolkodóba ejtette a geológusokat, hogy a két földrengés egészen szokatlan módon okozott repedéseket a földkéregben, írja az Index a Live Science alapján. 
A rengések ugyanis egymásra merőleges törésvonalak mentén pattantak ki. Ez az a környék, ahol az észak-amerikai tektonikus lemez alá becsúszik a Csendes-óceáni-lemez, és itt sok, egyenként is aktív törésvonal található, magyarázta a lapnak Glenn Biasi, az amerikai földtani intézet geofizikusa. A 7,1-es erősségű földmozgás Ridgecrest közelében, a Little Lake törészóna egyik törésvonalán történt, ahol a törésvonalak általában északnyugat-délkelet irányban futnak. Az egy nappal korábbi rengés viszont egy földtanilag kevéssé ismert területen, északkelet-délnyugat irányú repedések mentén pattant ki. A földkéregben olyan bonyolult repedések keletkeztek, amik korábban a lemezek egymáson való elcsúszásakor nem voltak jellemzőek. A kérdés az, hogy ilyenek voltak-e korábban is, hogy igazából ez a normális, csak eddig nem voltak elég érzékenyek a kutatók műszerei, hogy kimutassák ezeket, vagy valami egészen új jelenséggel állnak szemben a tudósok.  A mostani szeizmikus aktivitás során bizonyára sok energia szabadult fel, csökkentve ezzel a két lemez közti feszültséget, a kérdés csak az, hogy a bonyolult törésvonal-struktúra feltöltődött-e ezzel további feszültséggel, vagy egyelőre lenyugodott a térség.
Steve Ault demonstrálja, hogy mennyit mozdult el az egyik lemez a másikhoz képest
Fotó: ROBYN BECK / AFP or licensors
Szerző

6400 ausztrál hal meg évente a dohányzás miatt

Publikálás dátuma
2019.07.06. 10:10

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Naponta 17 ember halálát okozza a dohányzás Ausztráliában szívroham, valamint egyéb megelőzhető szív- és érrendszeri betegségek formájában – derült ki a témában született eddigi legátfogóbb tanulmányból.
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói megállapították, hogy a dohányzók esetében háromszorosa a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata és kétszeresére nő a szívroham, az agyi érkatasztrófa és a szívelégtelenség esélye. 
A kutatók 190 ezer dohányzó és nemdohányzó ausztrál egészségi állapotát követték nyomon hét éven keresztül 36 különböző szív- és érrendszeri betegségre kiterjedően. Egyetlen év alatt a dohányzás több mint 6400 emberrel végez idő előtt a szív- és érrendszeri betegségek révén – mutatták az eredmények. A dohányzás számlájára írható évente 11 400 ember szívkoszorúér-betegség miatti kórházi ápolása, ami naponta 31 esetet jelent.
„Nagyjából 2,7 millió dohányos él Ausztráliában. Ha egy dohányos ember szívrohamot vagy agyi érkatasztrófát szenved, annak hátterében nagy valószínűséggel a dohányzás áll”

– mondta Emily Banks, az egyetem munkatársa.

Banks különösen aggasztónak nevezte a tanulmány azon megállapítását, hogy a naponta legfeljebb 5 cigarettát elszívók esetében a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata megduplázódik. A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a dohányzás abbahagyása jelentősen csökkenti a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatát.
„A leszokás bármely életkorban egy sor egészségi és egyéb haszonnal jár.

A 45 éves kor előtti leszokás nagyjából 90 százalékkal csökkenti a dohányzással összefüggő szív- és érrendszeri kockázatot” – mondta Sarah White, a Quit Victoria szervezet elnöke.
Szerző

Újabb kutatás igazolta: nem ártalmatlan az e-cigaretta sem

Publikálás dátuma
2019.07.05. 09:02

Fotó: Sebastian Kahnert/dpa Picture-Alliance / AFP
Az agy működéséhez szükséges őssejteket károsíthatja az elektromos cigaretta – derült ki a Riverside székhelyű Kaliforniai Egyetem tanulmányából. Ez különösen a fiatalok és a várandós nők esetében jelent nagy veszélyt.
Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mind a dohány alapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében. Egy közelmúltban megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy az e-cigaretta ízesítése károsíthatja az ereket, szívbetegséget okozhat. Egy másik kutatás azt találta, az e-cigarettázás belélegzett párája gátolja az immunsejtek működését a tüdőben és fokozza a gyulladást. Arra is fény derült, hogy az e-cigarettázók szájszöveteiben ugyanolyan rákkal kapcsolatos molekuláris változások zajlanak le, mint a dohányosoknál.
Ezek a termékek nem ártalmatlanok.

„Még rövid idejű szívásuk is képes stresszelni a sejteket oly módon, hogy az sejthalálhoz vagy betegséghez vezethet. Megfigyeléseink vonatkoznak minden nikotint tartalmazó termékre” – mondta Atena Zahedi az iSciece tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. A kutatók szerint az e-cigaretta egy sor sejtszintű eseményt indít el, amely károsítja a DNS őssejtjeit.
„Károsodnak az idegi őssejtek és el is halhatnak. Ha ez bekövetkezik, nem termelődnek többé speciális sejtek – asztrociták és neuronok – az őssejtekből”

– magyarázta a kutató.

Ezek a sejtek viszont létfontosságúak, a serdülők és magzatok különösen hajlamosak az őssejtkárosodásra, mivel agyuk még fejlődik. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok és a várandós nők különösen sebezhetőek az e-cigaretta által – hívták fel a figyelmet az amerikai kutatók. „Az agyuk kritikus fejlődési szakaszban van” – húzta alá Prue Talbot professzor, a kutatás vezetője.
„A nikotinártalom várandósság és serdülőkor idején többféle módon hathat az agyra, károsíthatja a memóriát, a tanulást és a kongitív funkciókat. Hangsúlyozni kell, hogy a nikotin az, amelyik kárt okoz az agyi őssejtekben és mitokondriumukban”

– írta közleményében Talbot.

Szerző
Témák
E-cigaretta agy