Előfizetés

Az összes nácit kirúghatja a Bundeswehr

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.17. 20:12
A német hadsereg jelzése
Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / dpa Picture-Alliance / AFP
Egy szélsőjobboldali gondnok ügyében mondta ki az általánost a német munkaügyi bíróság, bár az ítélet még nem lépett jogerőre.
A német hadseregnek, a Bundeswehrnek jogában áll megválni azoktól a munkatársaktól, akik szélsőjobboldali nézeteket vallanak - döntött szerdán a berlini munkaügyi bíróság. Az ARD német közszolgálati csatorna beszámolója szerint a bíróság úgy döntött, hogy
a hadsereg jogszerűen bocsátotta el egyik civil munkatársát, egy gondnokot, miután kiderült róla, hogy a radikális jobboldalhoz tartozik.

A bírósági dokumentumokból kiderül, hogy a 62 éves, kelet-német, brandenburgi gondnok egy szélsőjobboldali társaság tagja, és közösségi médiában is többször osztott meg, illetve lájkolt szélsőjobboldali tartalmakat, illetve ilyen kommentet is írt.
A perirat alapján a férfi évtizedek óta dolgozik a Bundeswehrnek, és a hadsereg már tavaly decemberben közölte, hogy megszünteti a munkaviszonyát, de csak januárban tudatták vele, hogy ennek legkésőbbi határideje 2019. szeptember 30. Ezt követően fordult bírósághoz az illető. A munkaügyi bíróság szerint azonban a védelmi minisztérium jogszerűen járt el, mindössze azt kötötték ki, hogy tekintettel a férfi több mint 30 éves szolgálati idejére és korára, szociális szempontok alapján kell meghatározni a felmondási idejét. A bíróság javaslatot tett arra, hogy a hadsereg hogyan állapodjon meg további pereskedés nélkül a férfival, de ezt a Bundeswehr elutasította.
Az ítélet egyelőre nem jogerős, bármelyik fél a berlin-brandenburgi tartományi munkaügyi bírósághoz fordulhat felülvizsgálati kérelemmel.

Egy politikai gyilkosság kellett, hogy komolyan vegyék a problémát

Németországban sokkolta a közvéleményt, hogy egy neonáci férfi politikai okokból gyilkolta meg Kassel járási államigazgatási hivatalának vezetőjét, Walter Lübckét június elején - az ügy egy sötét kor emlékét idézi megannyi német számára. A belügyminiszter azóta törvénymódosításokat is belengetett a szélsőjobb megfékezéséért, és zöld utat kapott a szintén szélsőjobboldali Identitárius Mozgalom titkosszolgálati megfigyelése.

Salvini most a romák kitoloncolásával kezdett kampányolni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 18:55

Fotó: Paolo Manzo / NurPhoto
Rákényszerülhetett az olasz belügyminiszter, hogy új ellenséget válasszon, miután egyre kevesebb menekült érkezik az országba. Ami megmarad, az a rasszizmus és a kiszolgáltatott emberek vegzálása.
Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter, az egyik kormánypárt vezetője kedden megköröztetett a minisztérium területi irodái között egy levelet, miszerint a szerveknek két héten belül listázniuk kell a környékükön lévő cigánytelepeket - írja a német DW után a Mérce.hu.
Salvini célja az állampolgársággal nem rendelkező romák kitoloncolása oda, ahonnan papírjaik szerint származnak.

Az Európai Tanács adatai szerint az unióban Olaszországban az egyik legalacsonyabb a romák aránya a teljes népességre vetítve, a 60,6 milliós lakosságú országban mindössze 120-180 ezer, valamely cigány népcsoporthoz tartozó ember él, vagyis a lakosság 0,2-0,3 százalékát teszik ki. Több, mint felük olasz állampolgár. A DW szerint integráns részei a többségi társadalomnak, ugyanakkor – akárcsak Magyarországon – a mai napig rendszeresen esnek gyűlölet-bűncselekmények áldozatául.
Elképzelhető, hogy az olasz partokat elérő menekültek számának folyamatos csökkenése miatt választott helyettük egy újabb sebezhető kisebbségi csoportot gyűlölet-propagandájának céltáblájául Salvini. Éppen szerdán emlékeztetett a Földközi-tengeren érkező menekültek számának folyamatos csökkenésére a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos. Tény továbbá, hogy a Sea Watch mentőhajó kikötésének megakadályozására tett kísérletébe is látványosan belebukott a belügyminiszter: kiderült, hogy még neki sincs elég hatalma ahhoz, hogy embereket éhhalálra ítéljen. "Ha valaki segítséget nyújt migránsoknak, azt nem szabad bűncselekménynek minősíteni" - fogalmazott erre utalva a humanitárius biztos, Hrisztosz Sztilianidesz is.

Trump Obamát szidalmazva kegyelmezett meg Törökországnak

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.07.17. 18:46

Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency
Erdogan elnök a jelek szerint a legrosszabb forgatókönyvre is készül.
Lényegében elődjére, a demokrata Barack Obamára tolta a felelőséget Donald Trump republikánus amerikai elnök, amiért Törökország amerikai Patriot helyett orosz SZ-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárolt. Az elnök arról beszélt, hogy rendkívül kényelmetlen és tisztességtelen helyzetbe sodródtak, amiért az előző kormány nem akart Patriotokat eladni a törököknek, akiknek ráadásul emiatt most a több mint 100 megrendelt F-35-ös harci repülőről is le kell mondaniuk, ami miatt a Lockheednél (a gép gyártójánál) sem boldogok. Beszédes, hogy Trump kommentárjában nem említette, hogy az orosz üzlet miatt szankciókat vetnének ki Törökországra, sőt jó kapcsolatait méltatta Recep Tayyip Erdogannal. A török államfő korábban azt nyilatkozta, hogy a Japánban megrendezett G20 csúcstalálkozón Trump személyesen garantálta neki, hogy nem fogják szankciókkal büntetni az SZ-400-asok miatt. Eddig Washington valóban adós maradt a beígért válasszal, amiben a pletykák szerint az elnöknek is nagy szerepe lehet. Mintha Erdogan mégis a legrosszabbra készülne, a minap azt mondta, a kiépített politikai és katonai szövetség ellenére a legnagyobb politikai, gazdasági és kulturális fenyegetést ismét a Nyugat jelenti. Közben sorra érkeznek az orosz légvédelmi rendszert szállító repülők az Ankara melletti Atatürk légi bázisra. A 2016-os puccskísérlet harmadik évfordulóján Erdogan arról beszélt, ha minden a menetrend szerint halad, az SZ-400-asok 2020 áprilisára állhatnak hadrendbe, valamint szeretnék az oroszokkal közösen gyártani a fegyvert. A hatékony, és az amerikai konkurenciánál olcsóbb SZ-400-asokra nagy a kereslet, Kína már vásárolt is belőlük, de India, Szaúd-Arábia és Irak is bejelentkezett már értük. Sőt, Murat Yetkin török újságíró meg nem erősített amerikai forrásokra hivatkozva arról írt, tudomása szerint más, konkrétan meg nem nevezett NATO-tag is érdeklődik az orosz fegyver után. Ha igaz is a hír, ez Magyarország aligha lehet, hazánk az Airbus által Németországban gyártott SAMOC műveleti vezetés-irányítási rendszer beszerzése mellett döntött, valamint állítólag a norvég-amerikai NASAMS 2 légvédelem vásárlásáról tárgyalunk.