Állítsák le a jogsértő devizahiteles végrehajtásokat - kéri az MSZP

Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:30
A devizahitel-adósok tüntetése
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egymillió adós jogbiztonságáról van szó, szocialisták szerint a kormánynak ellenőriznie kell szerződéseik törvényességét.
Az MSZP ismételten felszólítja a kormányt, hogy állítsa le a devizahiteles szerződések európai uniós joggal ellentétes végrehajtási eljárásait - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese. Mint a szocialista politikus hangsúlyozta, a kabinet nem ismeri el, hogy van devizahiteles probléma, ami a valóságban egymillió magyar ember jogbiztonságát érinti – idézi szavait az MTI. 
 A sajtótájékoztatón részt vett Szepesházi Péter volt bíró is, aki emlékeztetett rá, hogy az Európai Bíróság júniusi ítélete alapján nem felel meg az uniós fogyasztóvédelmi jognak az a magyar szabályozás, amely megakadályozza, hogy a végrehajtást elrendelő, bírói szerepkörben eljáró közjegyzők vizsgálják a devizahiteles szerződések tisztességtelenségét.  Az ebben érintett, nehéz helyzetben lévő adósoktól nem lehet elvárni, hogy egyenként kérjék ügyük kivizsgálását, ezért a kormánynak kell lépnie, kötelezővé téve a szerződések tisztességtelenségének ellenőrzését - tette hozzá Szepesházi .  Szakács László hangsúlyozta, a kormány azért nem akarja mindezt megtenni, mert a bankvilág érdekeit képviseli. Példaként említette, hogy szerintük Trócsányi László volt igazságügyi miniszter ügyvédi irodája a bankokat képviseli a magyar családokkal szemben a devizahiteles ügyekben. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök olyan megállapodást kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), amely alapján kormánya nem tesz ellenlépéseket a végrehajtásokkal szemben - mondta a szocialista politikus – épp ezért, Orbánnak le mondania ezt a megállapodást, a parlamentnek pedig el kell fogadnia egy új banki elszámoltatási törvényt.
Szerző

Nem tarthatnak maguknál magántelefont, cigit és 10 ezer forintnál több pénzt az adóellenőrök

Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:20

Fotó: NAV
Egy új rendelet megszabja, hogy milyen tárgyakat tarthatnak magunknál a NAV dolgozói.
Egy friss, 8 nap múlva hatályba lépő pénzügyminisztériumi rendelet megszabja, hogy mennyi pénzt, vagyontárgyat és milyen kommunikációs eszközöket tarthatnak maguknál szolgálatban a NAV személyi állományába tartozók –  írja az mfor.hu. A rendelet alapján területi szervek vezetője megtilthatja, hogy maguknál tartsanak:
  • tízezer forintot meghaladó készpénzt és – az elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszközt kivéve – készpénz-helyettesítő fizetési eszközt
  • külföldi készpénzt és készpénz-helyettesítő fizetési eszközt,
  • magáncélú telekommunikációs eszközt
  • ötezer forintot meghaladó összegű élvezeti cikket (alkoholterméket, dohánygyártmányt, kávét)
  • húszezer forintot meghaladó értékű egyéb vagyontárgyat
Maradt azért egy kiskapu a rendeletben: abban az esetben, ha a tiltással él a vezető, de az élethelyzet megkívánja, hogy a dolgozó magánál tartsa és használja a mobilját. Még csak írásbeli engedélyt sem kell kérni előre, elég, ha szóban hozzájárul a vezető a tiltás feloldásához, és utóbb, a szolgálat letelte után lepapírozzák a külön engedélyt. Az intézkedés oka nem derült ki a rendeletből. 
Szerző
Témák
NAV

A kormánypárti alpolgármester szerint Hende Csaba szétveri a szombathelyi Fideszt

Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:15
Koczka Tibor
Fotó: Koczka Tibor Facebook oldala
Koczka Tibor megalázónak tartja, hogy a párttól még csak egy telefonhívást sem kapott, hogy tisztázzák, a jövőben nem számolnak személyével.
Sajtótájékoztatót tartott a szombathelyi városházán Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz-KDNP), ahol kemény szavakat intézett Hende Csaba felé – derül ki az ugytudjuk.hu cikkéből. A portál szerint a képviselő emlékeztetett arra, hogy 2014-ben a Fidesz listavezetője volt, egyéni körzetben szavazták be a választók, az elmúlt öt évben pedig alpolgármesterként dolgozott a városban. A szombathelyi Fidesz 28 nappal ezelőtt jelentette be, hogy a polgármesteri posztért Balázsy Pétert indítja el. Koczka most azt mondta, az elmúlt négy hétben sem Balázsy, sem pedig a párt választókerületi elnöke nem kereste meg. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy Koczkát nem indítja a párt egyéni választó körzetben és a Fidesz listáján sem kapott helyet. Az alpolgármester azt mondta, mérhetetlenül megalázónak tartja, hogy az elmúlt ciklusban nyújtott munkájának tükrében a párttól még csak egy telefonhívást sem kapott, hogy tisztázzák, a jövőben nem számolnak személyével. A politikus szerint 2019. januárjában a Fidesz elveszítette többségét Szombathelyen, utána nem sokkal a parlamentben az hangzott el, hogy Hende Csaba, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője szétverte a saját többségét. Koczka most azt mondta, hogy
Hende Csaba jelen pillanatban a szombathelyi Fideszt is szétveri.

Szerző
Frissítve: 2019.07.18. 14:21