Előfizetés

Magyarország lényegében arra szavazott, hogy a menekültek inkább fulladjanak a tengerbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 17:41
Egy menekült, akit az utolsó pillanatban mentett ki egy német hajó a Földközi-tengerből
Fotó: ALESSIO PADUANO / AFP
Önkénteseket keresett az EU, akik között el lehetne osztani a tengerből mentett menekülteket. A V4-ek megfúrták a közös nyilatkozatot, és büszkék is rá.
Megvétózták az EU-tagországok belügyminisztereinek közös nyilatkozatát a V4 tagállamai, köztük Magyarország – idézi a hvg.hu a Belügyminisztérium bejelentését. Mint a belügyi tárca írta, a mai helsinki informális találkozón „a bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy közös nyilatkozatot fogadtassanak el, amely kimondaná, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását”.
A V4 országok - köztük Magyarország - elutasították a nyilatkozatot, mert álláspontjuk szerint nem megszervezni kell a bevándorlást, hanem megállítani. Az ülésen résztvevő Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: „megdöbbentő, hogy a bevándorláspártiak újabb és újabb kísérletet tesznek arra, hogy saját akaratukat és a migránsok betelepítését rákényszerítsék a tagállamokra”. A mai BIÜT ülésen a visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) újra megmutatták, hogy egységes és erős álláspontot képviselnek, és ezáltal a közép-európai emberek hangja is egyre erősebben hallatszik az uniós döntéshozatalban – végződött a közlemény.
És hogy pontosan miről tárgyaltak az uniós belügyminiszterek, amit a közlemény nem említ? Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyi tárcavezetője szerint
arra kerestek állandó megoldást, hogyan lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a Földközi-tengeren.

A térség ugyanis – ahogy korábban Ursula von der Leyen kedden megválasztott bizottság elnök is fogalmazott – a világ egyik leghalálosabb határszakasza. „Nem hagyhatjuk, hogy az emberek megfulladjanak, ki kell találnunk valamit az ad-hoc megoldások helyett” – mondta a finn politikus.
Szombaton csaknem kétszáz menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből a líbiai partoknál, illetve Marokkó és Spanyolország között az Alborán-tengeren.
Január óta 11 ezer migráns jutott el Afrikából Spanyolországba, 203 életét vesztette a tengeren

a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) július 10-i adatai szerint.

Hiába tiltakozott mindenki, Áder aláírta a köznevelési törvény módosítását is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 16:43
Képünk illusztráció
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP
A NER aláíró bajnoka engedélyezte az alternatív iskolák ellehetetlenítését és a magántanulói státusz megszüntetését, nevét adta ahhoz, hogy elvegyék a tantestület és a szülők véleményezési jogát.
A parlament.hu állapotjelzése szerint ma Áder János aláírta a köznevelési törvény módosítását, cikkünk megírásáig a Köztársasági Elnöki Hivatal még nem kommunikálta a döntést – szúrta ki elsőként csütörtökön a Mérce.
A köznevelési törvény módosítása értelmében: • megszűnik a magántanulói státusz, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozza a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő gyerekeket, • bürokráciacsökkentés címen megszűnik a tantestület és az egyéb iskolai dolgozók, diákönkormányzatok és szülők  véleményezési joga az iskolaigazgató választással kapcsolatban, • a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól csak négyéves korig kaphatnak felmentést azok a gyerekek, akiknek a szüleik ezt kérelmezik, • az egyébként csak szóbeli értékelést alkalmazó iskolákban is kötelező lesz a félévi és év végi teljesítményt osztályzattal is minősíteni, • a pedagógusjelöltek nyelvvizsga nélkül is megkezdhetik a munkájukat, • és ehhez jött még az utolsó pillanatban az a javaslat, ami az alternatív iskolák működését lehetetleníti el.
A portál emlékeztet rá, hogy törvény módosítása ellen szakmai és civil szervezetek, illetve a teljes ellenzék is tiltakozott, méghozzá több alkalommal is, a TASZ pedig azt is jelezte, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Mindez azonban nem hatotta meg a kétharmados Fidesz-KDNP többséget, így pont került a köznevelési törvény módosítására.

Áder János nemrég írta alá az MTA kivéreztetését szolgáló törvénymódosítást is, és ebben az esetben sem zavarta, hogy a hazai és nemzetközi tudóstársadalom együttesen tiltakozott az Akadémiától kutatóhálózatokat elválasztó, forrásokat és ingatlanvagyont elszakító döntés ellen.
Szintén csütörtöki fejlemény, hogy kiderült: az elnök Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa negyedmilliárd forintért rendezne két napos nemzetközi klímakonferenciát. Ezzel a kifizetési kedvvel gyorsan elfogyhat az az 1,5 milliárdos állami támogatás is, amit a kormány egy évre megítélt az alapítványnak.

Mészárosék is küldtek pénzt a vízimentőknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 15:45

Fotó: Facebook/VMSZ
Két Mészáros-érdekeltség is beszállt adományozásba, a szükséges forrás háromnegyedét ők küldték az új mentőhajók vásárlásához.
Összejött a balatoni vízimentők flottabővítéséhez szükséges összeg, 16 millió forint, ennyiből már két használt mentőhajót is lehet vásárolni - jelentette be csütörtökön Facebook oldalán a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ). A közleményt a legnagyobb adományozókkal, a Mészáros Lőrinc érdekeltségbe tartozó Opus Globallal és a Hunguest Hotels-szel együtt adtákl ki, a két vállalat ugyanis 12 millió forintot adott a célra, miközben a lakosság néhány nap alatt 4 millióval segítette a vízmentőket.
A civilek segítőkészségét mutatja, hogy az összeg egynegyede nem egészen két nap alatt gyűlt össze – a VMSZ július 16-án kért segítséget a közösségi oldalon – a kezdeményezésre viszont egy csaló is rárepült, aki a Blikk szerint saját számlaszámát adta meg az adakozóknak.
A két hétméteres, egyenként 200 lóerős motorral felszerelt hajót a VMSZ a  Red Bull Air Race egyik alvállalkozó cégének felszámolásra váró állományából vásárolja meg. A hajókat a keszthelyi kikötőben használják majd, a szakszolgálat jövő héten mutatja be új járműveit a nyilvánosságnak. 
Vízimentők a Red Bull Air Race 2019-es, utolsó magyarországi versenyén
Fotó: Facebook/VMSZ