Előfizetés

Az egészséget is őrzi az alvás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.27. 14:14

Fotó: Hybrid Images/Cultura Creative / AFP
Védi az egészséget, javítja a memóriát, befolyásolja a hangulatot, segít a fogyásban, de kutatások szerint az életet is meghosszabbítja a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.
A szervezet egészére hat a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, illetve annak hiánya. Az agysejtek még alvás közben is dolgoznak: az elme megerősíti a memóriatartalmakat és rendszerezi azokat a dolgokat, amelyeket éber állapotban tanultunk. Ezért van az, hogy egy kiadós alvás után jobban emlékszünk az új információkra. Az agy ilyenkor a gondolatokat is átrendezi, ami növeli a kreativitást – írta az Egészségkalauz.
Azt már korábban bizonyították, hogy a kevesebb alvás hozzájárul az élettartam rövidüléséhez, és az is lehet, hogy a krónikus betegségek rontják az alvás minőségét, ezért a betegség és az alvászavar hat egymásra. Egy 2010-es vizsgálat szerint magasabb volt a halálozás azok körében, akik éjjel rendszeresen kevesebb mint öt órát aludtak. 
Az alvás minősége a hangulatot is befolyásolja. A kevesebbet alvók körében gyakoribb a stressz és a depresszió iránti fogékonyság, de ezek is ördögi körként hatnak egymásra. A sportteljesítményt is javítja a megfelelő alvásminőség. Egy amerikai felmérés szerint a 7-8 héten át legalább 8 órai alvás javította az amerikai futballjátékosok futásteljesítményét, és kevésbé voltak fáradtak nappal is.
Az alvásért és az anyagcseréért az agy azonos területe felelős, így az alvásunk „rendezése” javítja az étvággyal kapcsolatos hormonműködést is. Kutatások szerint a kellően kipihent diétázók körében nagyobb volt a testsúlycsökkenés aránya, mint azoknál, akik alvászavarral küzdöttek, keveset aludtak. Az autóbaleset okai között előkelő helyen szerepel a kialvatlanság, megelőzi az alkoholt vagy a drogot is, ezért egyre gyakrabban emlegetik az alváshiányt a legjelentősebb „néma gyilkosként.” Már akár egyetlen kimaradó éjszakai alvás is legalább annyira rontja a járművezetői képességeket, mint az alkoholfogyasztás.

WHO: az e-cigaretta káros, szabályozni kell a használatát

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.27. 09:03
Illusztráció
Fotó: ALASTAIR PIKE / AFP
A világszervezet arra hívta fel a kormányok figyelmét, hogy ne bízzanak a dohányvállalatok állításaiban.
Az elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell használatát – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közzétett jelentésében, amely egyben nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról. A világszervezet hetedik jelentése „a globális dohányzási járványról” kiemeli, hogy az elektromos cigaretták és a hevített dohánytermékek nem segítik a daganatos betegségek elleni harcot. Egyben felhívja a dohányzók és a kormányok figyelmét arra, hogy ne bízzanak a dohányvállalatok állításaiban. Vinayak Prasad, a WHO programmenedzsere a jelentés Rio de Janeiró-i bemutatásakor hangoztatta, hogy az új termékek fejlesztésének egyedüli célja, hogy a dohánycégek kiterjeszthessék piacaikat.
„Semmilyen különbség nincs a cigaretta és a hevítettdohány-termékek között azon kívül, hogy utóbbiak esetében dohányfüst és kátrány nem keletkezik. Az elektromos cigaretta nem dohányt, hanem nikotint tartalmaz, és azzal terjesztik, hogy segít leszokni a dohányzásról”

– mondta Prasad.

Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mind a dohány alapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében – közölte. Hozzátette: nincs semmi bizonyíték arra, hogy az e-cigaretták biztonságosabbak. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb mértékben szoknak rá a fiatalok az e-cigarettára. Az illetékes hangoztatta, hogy a világszervezet szerint szükség van az e-cigaretta szabályozására. Be lehet tiltani, de ha nem tiltják be, szabadon nem lenne szabad terjeszteni a piacon, mivel a fiatalok rászoknak – hangsúlyozta. Több tanulmány mutatta ki az elmúlt hónapokban az elektromos cigaretta káros hatását, azt, hogy az e-cigit szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, és szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket. A WHO jelentése ugyanakkor elismerte azt, hogy a kormányok az elmúlt években számtalan olyan intézkedést hoztak, amelyekkel hozzájárultak a dohányzók számának csökkenéséhez, főként azáltal, hogy drágították a dohánytermékeket, és elrettentés céljával bevezették a rajzos figyelmeztetéseket a dohánytermékek csomagolásán. Felhívták a figyelmet arra, hogy még jelenleg is mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik világszerte, és évente még mindig nyolcmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben. A dohányzás az államoknak 1,4 milliárd dolláros költséget jelent a kiesett munkaidőt és az egészségügyi ellátás miatt.

Hatalmas meteorit csapódhatott be egy indiai rizsföldre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 17:40

Fotó: STR / AFP
A kőzet nagyjából akkora, mint egy focilabda.
Focilabda méretű meteorit csapódhatott be hétfőn délután egy Mahadeva nevű indiai faluban, amely a Bihar államban fekszik – írja az USA Today.  A Bihari Miniszteri Hivatal közleménye alapján a meteorit nagyjából 13 kilogrammot nyom és mágneses tulajdonságokkal bír. Nitish Kumar miniszter tweetelt is egy fotót a kőzetről és azt is hozzátette, hogy azt jelenleg a Bihari Múzeumban tárolják, de át fogják szállítani a Szrikrisna Tudományos Központba.