egészségügy;kórházi adósság;trauma;

2019-07-25 06:35:00

Tűzoltás a baleseti sebészeteken

A korrekcióval évente 20 milliárd forinttal juthat több e szakmai területre, ez az összeg lassíthatja a kórházak eladósodását.

Információink szerint hamarosan a kormány elé kerülhet a Magyar Traumatológus Társaság (MTT), és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakemberei által előkészített javaslat, amely másfélszeresére emelné a baleseti sebészeti ellátásokért járó díjakat. A Népszava úgy tudja: a korrekcióval évente 20 milliárd forinttal juthat több e szakmai területre, ez az összeg lassíthatja a kórházak eladósodását. Az eladósodási toplisták élén a nagy baleseti sebészetet, intenzív és sürgősségi ellátást üzemeltető kórházak állnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a traumatológusok őszig adtak időt a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását. A beavatkozások jó részénél a díjak nem fedezik a műtétek valós költségeit. Az egyre romló ellátási körülmények miatt júniusban rendkívüli közgyűlésen határozták el, hogy tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi kormányzattal. Akkor azt is egyértelművé tették, hogy az alku eredményét szeptemberben egy újabb közgyűlésen értékelik. A társaság elkészítette a költségszámításokkal alátámasztott finanszírozási javaslatait. Úgy tudjuk, ezek nagy többségét a NEAK szakértői is elfogadták kisebb korrekciókkal. Ezt – információink szerint – augusztus elején az egészségügyért felelős államtitkárnak is bemutatják, s ha Horváth Ildikó támogathatónak ítéli a javaslatot, és a kormány is rábólint, akkor szeptembertől elvben életbe léphet ezen a területen az új finanszírozási rendszer. Ez elsősorban az ellátásokért járó díjakat emeli. Az, hogy ebből jut-e többlet bér is a baleseti sebészeknek, az a helyi intézményi alkukban dőlhet el.

A változtatáshoz szükséges összeg már jó ideje rendelkezése áll az idei költségvetésben, erről a pénzügyi és az egészségügyi tárca vezetői is többször nyilatkoztak, mondván: 40 milliárd forintot különítettek el az adósságállomány csökkentő évközi intézkedésekre. Úgy tudjuk: e feladat részeként idén július elsejétől már el kellett volna kezdődnie egy általános költségfelmérésnek az egészségügyben. Ám ez a munka még lényegében meg sem kezdődött. Csakhogy közben a kórházakban felgyűlt tartozásállomány júniusra megközelítette a 43 milliárd forintot. Ezt a szintet – a Napi.hu adatai szerint – tavaly csak szeptember közepére érték el az intézmények. Szakemberek szerint már esély sincs arra, hogy az eladósodás folyamatát valahogy lassíthassák.

A június végi kormányinfón az Mfor.hu kérdésre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, az idei volt az utolsó év, amikor az egészségügyi intézményekben több tízmilliárdos adósság keletkezik. Szavaiból az derült ki, hogy reményei szerint az új finanszírozási rend meggátolja a kifizetetlen számlák keletkezését. Ebből az új szisztémából viszont egyelőre – a traumatológus társaság saját költségszámításán kívül – nem látszik semmi.