Előfizetés

Legalább 116 menekült fulladt vízbe Líbia partjainál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.25. 17:33
Menekült a vízben Líbia partjainál
Fotó: ALESSIO PADUANO / AFP
A kimentett 132 embert pedig visszaszállították Líbiába, ahol sokukat embertelen körülmények között tartják fogva a menekülttáborokban.
A líbiai fővárostól, Tripolitől 120 kilométerre fekszik Al Khoms, ahonnan csütörtökön 200-300 emberrel a fedélzetén útnak indult Európa felé embercsempészek egy hajója. A lélekvesztő alig távolodott el a partoktól, majd felborult, írja a Reuters. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) közleményében akár 150-re is teszi a vízbe fúltak számát,
a líbiai tengerészet pedig azt írja, 116-an meghalt, és 132 embert sikerült kimenteni.

A túlélőket visszaszállították Líbiába. Az UNHCR és az ENSZ más szervei régóta ismételgetik hiába, hogy ez nem helyes: Líbia egy olyan konfliktus-sújtotta zóna, ahol embertelen körülmények között tartják fogva a menekülteket. Mi sem illusztrálja ezt véresebben, mint hogy nemrég Halífa Haftar hadúr légiereje egy Tripoli melletti menekülttábort bombázott, ahol aztán a kormány emberei agyonlőtték a bombák elől az életükért futó embereket. Legalább 53-an meghaltak, és 130-an megsebesültek.
A Földközi-tengeren keresztül rengetegen indulnak el a biztonságot és boldogulást keresve Európa felé, apró csónakokon összezsúfolva. A balesetek rendszeresek, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) július 10-i adatai szerint csak idén - a mostani balesetet megelőzően - 203-an vesztek a tengerbe. Múlthéten az uniós belügyminiszterek arra kerestek állandó megoldást, hogyan lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg ezen a határszakaszon. A V4 országok - köztük Magyarország - azonban elutasították a nyilatkozatot. Ezzel pedig hazánk lényegében arra szavazott hőzöngve és melldöngetve, hogy a menekültek fulladjanak a tengerbe.

Marad a bizonytalanság Madridban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.25. 17:27
Pedro Sánchez
Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Csütörtökön sem szavazta meg az ország új kormányfőjének a spanyol parlament Pedro Sánchezt.
A törvényhozásban 124-en voksoltak mellette, 67-en ellene, 155-en pedig tartózkodtak. Ez árnyalatnyival jobb a keddi eredménynél a szocialista ügyvezető kormányfő szempontjából. Bár akkor is csak 124-en szavaztak rá, az őt ellenzők száma a csütörtökinél 15-tel több, 170 volt, a tartózkodóké pedig 52. Mindez még mindig nem jelenti egyértelműen azt, hogy az ibériai országban előrehozott választást rendeznének, mivel Sáncheznak további két hónapja van arra, hogy megszerezze a szükséges többséget a törvényhozásban, ám egyelőre semmi jel sem utal arra, hogy ez a mutatvány sikerül majd, mert lényegében mindenki nemet mondott neki. A Ciudadanos a jobboldallal fogott össze, a baloldali radikális Podemos pedig kevesellte a Sánchez által tett felajánlásokat. A szocialisták és a Podemos között a legvitatottabb pont a miniszteri tárcák elosztása volt. Sánchez csak másodrangú minisztériumokat akart adni a radikálisoknak, ők azonban nagyon is fontos tárcákat kívántak megszerezni. A csütörtök délutáni parlamenti szavazást nem előzte meg különösebb izgalom, mert az ügyvezető miniszterelnök már a voksolás előtt elismerte, hogy nem sikerült kellő többséget összekovácsolnia. Mint fogalmazott, nem volt lehetőség a megállapodásra a Podemosszal. Spanyolország szinte kormányozhatatlanná vált, az eltelt három év alatt három parlamenti választást rendeztek, s ha minden a mostani kerékvágásban halad tovább, hamarosan a negyedik voksolást is megrendezik. A kétpárti politikának vége, a politikai paletta széttöredezetté vált, s az ország nehézségeit csak mélyíti a katalán függetlenségi mozgalom. Egyelőre tehát távolinak tűnik a politikai stabilitás időszaka.

A briteknél is rekordot döntött a hőség, csütörtökön még 39 fok is lehet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.25. 16:17

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A legnagyobb hőség Londonban és szélesebb térségében van, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli hőmérsékleteket mérnek.
Megdőlt csütörtökön az eddigi júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában. A brit meteorológiai szolgálat csütörtök délutáni bejelentése szerint a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren 36,9 fokot mértek. Az eddigi júliusi brit hőségrekord 36,7 fok volt. A meteorológusok
60 százalékos eséllyel jósolják, hogy csütörtökön megdől az abszolút országos melegrekord is, amely jelenleg 38,5 fok.

Ezt 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében. Az előrejelzés szerint a napi maximumhőmérséklet elérheti a 39 fokot. A legnagyobb hőség Londonban és szélesebb térségében van, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli hőmérsékleteket mérnek.
A brit vasúttársaságok kérték az utazókat, hogy csak akkor szálljanak vonatra, ha az feltétlenül szükséges. Az ilyen szélsőséges melegre nem méretezett sínhálózat ugyanis sok helyen meggörbülhet vagy felpúposodhat a forróságban, és ez késéseket, törléseket okozhat. A vasúti pályahálózatot kezelő cég, a Network Rail szakértői szerint a sínszálak a levegőnél 20 fokkal magasabb hőmérsékletre is felforrósodhatnak.
A kánikula várhatóan péntektől megszűnik: a prognózis szerint egy atlanti hidegfront nyomán a következő napokban 22-24 fokos napi csúcshőmérsékletek lesznek, eső kíséretében.