Előfizetés

TAO-pénzeső után újabb sportcentrumok bújnak ki a földből Mezőkövesden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 08:32
A mezőkövesdi stadion lelátója. Képünk illusztráció
Fotó: Vajda János / MTI
A stadionfelújítást magában kevésnek érezhették, még két sportcentrumot építenek Tállai András városában.
Focival kapcsolatos beruházásból sosem lehet elég – ezt vallják Mezőkövesden is: mint az Index megtudta, régi futballstadionjuk 800 milliós felújítása csak kedvet adott a további építkezéshez, hiszen máris új csarnokok építésén gondolkodnak Tállai András belügyi államtitkár (korábbi NAV-elnök és klubtulajdonos) városában.
A mezőkövesdi híreket követő Mezőkövesd képekben nevű oldal fényképe szerint szerkezetileg már kész a legújabb sportcsarnok, amit ezúttal TAO-pénzből építenek a városban. A Mezőkövesd Zsóry hivatalos honlapján viszont azt írják, hogy nem is egy, hanem két csarnok épülhet: utánpótlás és felnőtt sportcentrum épül két nagyméretű, kivilágított füves játéktérrel. Készül egy fedett, nagyméretű műfüves játéktér, valamint egy kézilabdapálya-méretű csarnok is. Lesznek edzőtáborozásra alkalmas szálláshelyek is.
A mezőkövesdi professzionális sport infrastruktúra tehát az utóbbi öt évben folyamatosan fejlődik. A lap szeretett volna bővebben tájékozódni az építkezésről és a csarnok átadásáról de a Mezőkövesd Zsórynak elküldött kérdések sorsáról csak annyit tudtak meg, hogy azokat eljuttatták az illetékesekhez – válasz egy hete nem érkezett. A klub már a  2017-es TAO-igénylésében  említi a csarnokot (bár a hírportál ezt nem pontosítja, valószínűleg a szerkezetkész épületre gondoltak – a szerk.). A jóváhagyott sportfejlesztési program szerint azt az idén június 30-án át is kellett volna adni. Ebben a programban írnak összegekről is, szerepel mint elő- és utófinanszírozott ingatlan, az előbbiből 288 millió forintra igényeltek TAO-t, 123,5 millió forintos önrész mellett (összesen 411 millió forint), az utófinanszírozáshoz 425,5 milliót TAO-ból, 182 milliós önrészből tennék ki (összesen 607 millió forint).
Mezőkövesd képviselő-testülete ehhez képest csak tavaly nyár elején  döntött  (105/2018) arról, hogy a város területéből a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. részére 6600 négyzetméteres területet ad át 15 évre négyzetméterenként havi két forintért, tehát havonta összesen 13200 forintért, és hozzájárultak egy 70*40-es fedett edzőcsarnok építéséhez. A helyrajzi szám alapján ez a Bazsarózsa utcában lévő camping, amit – kihasználatlanságra hivatkozva – teljesen megszüntettek, írja a lap. 

A Terézvárosban összegyűlt csapat tisztességéért tűzbe tenném a kezem – Interjú Soproni Tamással

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.07.26. 08:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Beton helyett fák, szemét helyett rend – üzeni Soproni Tamás, a Momentum politikusa, az ellenzék VI. kerületi közös polgármesterjelöltje.
Eredeti foglalkozása szerint nyelvész, fordító. Hogyan jött képbe a politika?
Alsó középosztályhoz tartozó családból származom. Soha nem éheztem, de megtapasztaltam, mi az a nélkülözés. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy jobban élek, mint annak idején a szüleim. Nem kell számolgatnom, hogy megvehetem-e a drágább párizsit hónap végén. Azt szeretném, ha minél több ember így tudna elmenni vásárolni. A szabadság itt kezdődik, nem a jogállamnál.

A lét határozza meg a tudatot?
Bizonyos tekintetben igen: a tisztességes létminimum. Senkitől nem várhatjuk, hogy a filozófiára koncentráljon, ha azon jár az agya, mit fog enni holnap.

Édesapja, aki sekrestyésként dolgozott, nem vette rossz néven, hogy pont egy liberális pártban kötött ki?
A Momentum egy centrista, liberális, progresszív párt, ahol azonban sokféle nézet elfér. Én például szociáldemokratának tartom magam. Kétségtelen, hogy a szüleim – anyám rokkantnyugdíjas – konzervatív nézeteket vallottak. A kilencvenes években, mondhatni, még radikális jobboldaliak voltak. Nem csak a szülők alakíthatják a gyerekük gondolkodását, fordítva is megtörténhet. Ma már radikális liberálisok. Ehhez az Orbán-rendszer is hozzájárult. A folyamatos gyűlöletkampány időnként visszaüt.

A tavalyi parlamenti választás előtt ön visszalépett a későbbi győztes, a DK-s Oláh Lajos javára. Már akkor megállapodtak abban, hogy idén ősszel a baloldaltól visszakapja a kölcsönt?
Akkor még szóba se került, hogy elindulok a polgármesterségért. Szerettük volna legalább a Fidesz kétharmadát megakadályozni. Nagy pofon volt, hogy nem sikerült. Az egész ellenzék tanult ebből.

Értem, de miért éppen ön lett a közös polgármesterjelölt? A VI. kerületben születtem, itt élek, minden ide köt. Nincs másik, helyben felépített és ismert ellenzéki politikus, aki nagyobb támogatottságot élvezne. Fontos, hogy a Terézvárosban a DK-tól a Jobbikig mindegyik ellenzéki párt képes együttműködni egymással. Korábban sokat beszéltek az összefogásról, de az csak a nevében volt az. A szó igazi értelmében most először valósul meg.

Miből gondolja, hogy 33 évesen alkalmas polgármesternek?
25 éves korom óta vezetek különféle szervezeteket, az ELTE-n például egy önkéntesekből álló ötszáz fős hálózatot irányítottam. A Momentum népszavazási kampányában, a NOlimpiában az aktivisták koordinációjáért feleltem. A programom remélhetőleg a terézvárosiakat is meggyőzi arról, hogy világos elképzelésem van a kerületről és rendelkezésemre áll egy szakértői gárda. A legfőbb üzenetünk: „beton helyett fák, szemét helyett rend”.

Látom, javában készül, a Terézvárosban már feltűntek a szórólapjai.
Nincs egyetlen fölösleges percünk sem. Kitelepülünk a terekre, lakásról lakásra járjuk a kerületet. Nekünk nagyon szerények az anyagi lehetőségeink, de szép számmal vannak aktivistáink. Szemben a Fidesszel, amely csak fizetett emberekkel dolgozik.

A kormány már elfoglalta a Kossuth teret, a budai Várnegyedet, a Városligetet, következő megszállási területnek a VI. kerületi Andrássy utat és környékét szemelte ki. Van ezzel dolga egy polgármesternek? Egyetértek Karácsony Gergely javaslatával, a luxusingatlanokra kivetendő Tiborcz-adóval. Attól tartok azonban, hogy polgármesterként nehéz lesz mit kezdeni a törvénytelenül felhalmozott vagyonokkal. Megoldás az elszámoltatás lehet, amelyhez viszont valódi ügyészség is kell. Régebben az MSZP-SZDSZ – eufemisztikusan fogalmazva – nem volt mentes az ingatlanmutyiktól a kerületben. Az önt támogató ellenzéki pártokért tűzbe tenné a kezét? Határozott feltételem volt, mielőtt elvállaltam a jelöltséget, hogy a környezetemben nem lehet senki, akit jogerősen elítéltek. Az a csapat, amely összeállt a Terézvárosban, mindenfajta értelemben messze van attól az időszaktól. Igen, tűzbe tenném a kezem értük. A legénybúcsúra érkező brit hadak lassan a VI. kerületet is beveszik. Mit akar kezdeni a buliturizmussal? A házak állapota és a közterületek minősége döntően befolyásolja, hogy egy városrész milyen látogatókat vonz. Rengeteg apró lépésre szükség lenne, például arra, hogy az utcákat naponta többször takarítsák. A lakásokat kiadó tulajdonosokat kötelezni lehetne rá, hogy rendbontás esetén azonnal intézkedjenek. Ahogyan magyar rendőrök nyáron a horvát tengerparton teljesítenek szolgálatot, úgy angol rendőrök is jöhetnének Budapestre. Már a jelenlétük visszatartó erő lenne. A cél az, hogy a turisták jól érezzék magukat, de a lakók is nyugalomban éljenek.

Kiemelték a mázsás városligeti bombát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 07:31

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Két kerületben is területlezárásokat kellett elrendelni, amíg a tűzszerészek hatástalanítják a mázsás robbanótestet. Délre véget értek a munkálatok.
Péntek délre befejeződött a szovjet rombolóbomba kiemelése a Városligetben. A  környékbeli utcákban is újra indulhatott a forgalom, az érintett területeken lakókat és dolgozókat (mintegy 3500 embert) pedig visszaengedték a helyszínre - jelentette be honlapján a kormányhivatal.
A  sikeres kiemelésről a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred szakemberei is beszámoltak Facebook-oldalukon: mint írtákl a száz kilós szovjet rombolóbombában nem volt gyújtószerkezet, a robbanótestet pedig Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére  vitték, hogy ott később megsemmisítsék.

Korábban ez történt

 Világháborús bombát hatástalanítanak pénteken 8 és 13 óra között Budapesten, a Városligetben. Emiatt a VII. és a XIV. kerületben több utcát lezárnak és épületeket is kiürítenek. A forgalomkorlátozás több trolit és buszt érint - írja az MTI. A fővárosi kormányhivatal közlése szerint a a tűzszerészek korábban egy második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos rombolóbombát azonosítottak Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út kereszteződéséhez közel eső területen, egy zárt építkezésen A hatástalanítást a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei végzik.
A művelet idejére a a rendőrség mintegy 500 méter sugarú körben rendelt el kiürítést. Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak péntek délelőtt el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. A két kerületben kijelöltek egy-egy befogadóhelyet is. Az evakuálás a VII. és a XIV. kerületben összesen mintegy 3500 embert érint. A kiürítéssel kapcsolatos további információk a kormanyhivatal.hu oldalon olvashatók. 
A közúti és a közösségi közlekedést is korlátozzák a művelet idejére:
  • reggel lezárják a VII. kerületi István utca, Marek József utca, Dembinszky utca és Peterdy utca Dózsa György út és Murányi utca közé eső szakaszát;
  • a XIV. kerületi Cházár András utcát;
  • várhatóan délelőtt 10 óráig már csak az átmenő forgalmat engedélyezik a Dózsa György úton a Thököly út és a Damjanich utca között, illetve az Ajtósi Dürer soron a Dózsa György út és a Stefánia út között. Ezután,a művelet befejezéséig e főútszakaszokat is teljesen lezárják, oda az autóbuszok és trolibuszok sem hajthatnak be.
  A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint 8 órától kezdődően kiürítik, majd ezután teljesen lezárják a közúti, a közösségi közlekedési, a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom elől a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sort és az István utcát a Stefánia úttól a Cserhát utcáig, valamint a Dózsa György utat a Damjanich utca és a Thököly út között. A korlátozás miatt módosított útvonalon jár a 74-es, a 75-ös, a 79-es trolibusz, valamint a 20E és a 30-as autóbusz.