Kendernay szerint Orbán fél a jövő kihívásaitól, Kocsis úgy véli: az ellenzékre „nem lehet számítani”

Publikálás dátuma
2019.07.27. 17:36

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Újabb ellenzéki reakciók érkeztek a miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszédére. A Fidesz frakcióvezetője válaszul közölte: az ellenzéknek nincs komolyan vehető jövőképe.
Kendernay János, az LMP társelnöke kifogásolta, hogy a miniszterelnök tusnádfürdői beszédében nem foglalkozott a klímaváltozással. Kendernay sajtótájékoztatóján Orbán Viktor beszédére reagálva azt mondta: várták, hogy a miniszterelnök szól majd erről a magyarok létét is súlyosan befolyásoló problémáról, de ő nem kívánt rá megoldást nyújtani, programot felvázolni. Az ellenzéki politikus szerint ez azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök fél a jövő kihívásaitól, fél a következő 15 évtől. Kendernay János azt MTI összefoglalója szerint kifogásolta, hogy Orbán Viktor a következő 15 évet saját sorsaként mutatta be, arról beszélt, mi várható az ő aktív politikai ciklusában ahelyett, hogy a nemzet jövőjével, sorsával foglalkozott volna. Véleménye szerint Orbán Viktor nem vesz tudomást a mélyszegénységben maradókról, az oktatástól és egészségügyi ellátástól elesőkről, valamint az országot az elmúlt 30 évben elhagyókról, mert szerinte ők nem a közösség javát szolgálják. Az LMP társelnöke kijelentette: a nemzet fennmaradása érdekében ideje lenne a problémákra koncentrálni és olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek „valamennyiünk érdekeit szolgálják határon innen és túl”.

„Egyetlen igaz mondat volt”

„Orbán Viktor teljes tusványosi beszédében egyetlen igaz mondat volt: amikor azt mondta, nem bontja ki az igazság minden részletét” – ezt már Fekete-Győr András, a Momentum elnöke közölte a Facebook-oldalán. Szerinte a miniszterelnök legnagyobb mellébeszélése az volt, amikor arról beszélt: az ő oldalukon van az, amit „szépnek, szabadnak és igazságosnak” lehet mondani, és amit „keresztény szabadságként” lehet összefoglalni. „Orbán Viktor évek óta arra használja a tusványosi beszédeit, hogy újabb és újabb módon próbálja becsomagolni, elrejteni, hogy 10 éve szétlopja az országot. Orbán »keresztény szabadsága« 2019-ben Tiborcz István terepjáróját, Orbán Ráhel 15 milliós karóráját, a magánrepülőket, a luxusjachtozást jelenti” – tette hozzá. Mint írta, „ma Magyarországnak nem arra van szüksége, hogy a miniszterelnöke keleti ideológiákon merengjen és magyarázza a magyarázhatatlant – hanem arra, hogy megoldásokat kínáljunk a társadalom legsúlyosabb problémáira”. Szél Bernadett független képviselő egyebek mellett hangsúlyozta: az illiberális államépítés lényege a hatalomgyakorlás módja, a teljes hatalmi megszállás és nem a kultúrharc. „Az igazság az, hogy a kormányfő csapataival kiszívta és egy kézbe összpontosította a gazdaság erőforrásait, megszállta a független intézményeket és szélsőséges mértékben centralizálta a hatalmat. Ez az oka annak, hogy mára Magyarország egy belső és külső függésbe taszított ország: belül a hatalom tartja függésben a társadalmat, felszámolva lassan minden maradék autonómiáját, kívülről pedig azok a gazdasági erők, amelyeknek végletesen kiszolgáltatott a magyar gazdaság” – fogalmazott.
Korábban Ujhelyi István Orbán tusnádfürdői beszédével kapcsolatban közölte: a miniszterelnök zavaros indoklása nem tudta elfedni a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítását. Jakab Péter azt mondta, Orbán Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson. Gréczy Zsolt pedig úgy vélte, a kormányfő vagy hazudik, vagy nem érti a világot. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor évi rendes tusványosi eszmefuttatása idén a fáradás jeleit mutatta, unalomig ismert panelekből összerakott beszéd volt. Szerinte csak egy nagy igazságot azért mondott a miniszterelnök: kormányzásának nagyján túl van már.

Kocsis is reagált

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek az Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédét kommentáló ellenzéki pártokra reagálva úgy összegzett: azért kell szembefordulni a liberális ellenzékkel, mert nem a magyar családok, hanem a külföldiek érdekeit képviselik Magyarországon. Betelepítenék a bevándorlókat, újra eladnák a közműcégeket a külföldieknek, megemelnék a rezsiköltségeket és a brüsszeli bürokrácia érdekeit szolgálnák itthon – sorolta. Kocsis Máté kijelentette: a Fidesz készen áll a liberálisokkal szembeni küzdelemre. „Van kellő erőnk és bátorságunk, hogy megvívjuk az előttünk álló csatákat a keresztény szabadságért, Magyarországért, és az eddigi eredmények megvédésért” – szögezte le. A frakcióvezető értékelése szerint az ellenzéki nyilatkozatok két dolgot is egyértelművé tettek. Egyrészt azt, hogy az ellenzéknek nincs komolyan vehető jövőképe Magyarországról. Másrészt szolgai módon követik és védik azt a liberális, bevándorláspárti politikát, amely az elmúlt években folyamatosan támadta Magyarországot – fejtette ki. „Mai reakcióik ismét bizonyították, hogy az ország megvédésében és megerősítésében rájuk nem lehet számítani” – mutatott rá a fideszes politikus.
Szerző
Frissítve: 2019.07.27. 18:45

Felhőszakadások tarkítják a vasárnapi kánikulát

Publikálás dátuma
2019.07.27. 16:30
Illusztráció
Fotó: AFP
Zivatar, felhőszakadás és hőség miatt is gyakorlatilag az egész országra érvényes elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben.
A gomolyfelhőkből elsősorban az északkeleti, keleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar helyenként felhőszakadással kísérve. Másutt átmenetileg kevésbé valószínű csapadék, inkább éjszaka lehet ismét záporra, zivatarra számítani. Vasárnap délelőtt az ország túlnyomó részén megnyugszik az idő, délnyugat felől azonban erősen megnövekszik a felhőzet és délutántól ismét többfelé várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, vasárnap a középső területeken megerősödik, zivatar környékén pedig viharos széllökés is lehet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 27 és 34 fok között valószínű, az Alföldön lesz a legmelegebb.

Időjárási helyzet Európában

Izland térségében egy ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere a Brit-szigeteken át egészen Spanyolország déli partjáig húzódik. Arrafelé felhős az ég, eső, zápor több helyen előfordul. Ezzel együtt a frontrendszer mögötti területekre már megérkezett a hűvösebb, felfrissülést adó levegő, ott általában 17, 25, míg előtte még 36, 40 fok közötti értékeket mérnek.
Skandináviában, valamint a középső és déli országokban nyugalmasabb az idő, anticiklonális hatások uralkodnak, és felhő csak kevés helyen zavarja a napsütést. Délután többnyire 26 és 35 fok közé melegszik fel a levegő.
A Kárpát-medence térségében, illetve a Fekete-tengertől északra azonban mozgalmasabb az időjárás, ott egy sekély ciklon, és egy magassági hideg légörvény miatt nagy területen labilis a légállapot. A magasra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar több helyen is kialakul, amelyeket helyenként felhőszakadás kísér. Vasárnap estig az Adriai-tenger felett egy mediterrán ciklon mélyül ki, amelynek felhőzete a Kárpát-medencét is eléri, és többfelé számíthatunk ismét záporra, zivatarra.
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.07.28. 13:53

Módosult a KRESZ: sportversenyek szervezői áraszthatják el a buszsávokat

Publikálás dátuma
2019.07.27. 16:21
Illusztráció
Fotó: Népszava
A templomokat is egy újfajta tábla jelzi.
A Magyar Közlönyben megjelent KRESZ-re vonatkozó rendeletmódosítás két újdonsáot is bevezet a közlekedés szabályai közé. Mint a módosítást kiszúró Napi.hu írja, az egyik ilyen, hogy 
két új, barna alapszínű tábla jelzi a templomokat, illetve a vallásgyakorlásra rendelt más helyeket.

Mindkettő egy templom sziluett, de az egyik tornyán van, a másikon pedig nincs kereszt. A tájékoztató tábla kiegészítő jelzőtáblájának felirata utalhat a vallási közösség nevére, az általa használt épület nevére és az általa végzett vallásos szertartások időpontjára is - derül ki a módosításból.
A másik változtatás sportrendezvényeket szolgál ki. A buszsávokat eztán a nemzetközi sportrendezvények szervezői által kijelölt járművek is használhatják. Ehhez a járműre matricát kell felhelyezni, ezekről pedig kormányhatározat intézkedik.
Szerző
Frissítve: 2019.07.27. 16:47