Audi;ORFK;beszerzés;Áder János;golyóálló;

2019-08-01 07:00:00

Golyóálló leplekkel védhetik Ádert: furcsa beszerzések a Készenléti Rendőrségnél

Budaörsi ikerházat, limuzin osztályú Audi A3-asokat, de húsz lövedékálló lepelt is beszereztek a rendőrök, több mint 8 milliárd forint sorsát mutatja be egy nyúlfarknyi lista.

Modern, kétszintes otthon – egy ikerház fele – épül Budaörs egyik felkapottabb városrészében, nem messze a Kamaraerdőtől, udvarát a NER-korszak divatjának megfelelően mintás térkő borítja. 

A Szalonka utcai ház szinte már kulcsra kész, azt azonban a körülötte serénykedő munkások sem tudják, ki költözik majd ide. „Talán a fővállalkozó megmondja” - mutat egyikük egy német rendszámú, E-osztályos Mercedes felé, a luxusautó azonban fél percig sem marad, elrobog az építkezésről.

Az állam vette, egy rendőri vezető használhatja

A beruházás a helyieken kívül talán senkinek sem szúrna szemet; mi is csak az Országos Rendőr-főkapitányság egyik nyilvános szerződéslistáján vettük észre, hogy valami készül itt, mivel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közel 75 millió forintért vásárolt ingatlant az utcában, a tulajdonjogokat pedig az ORFK gyakorolja.

Hogy miért van szükség a házra, azt a rendőrségi dokumentum nem részletezi – egy utcabéli asszony viszont tudni véli, hogy szolgálati lakásról van szó. „Valami rendőri középvezető költözik ide vidékről, ezért a nagy felhajtás” - mondja lebiggyesztett szájjal. Ő egyébként az egyetlen, aki készséggel nyilatkozik az ingatlanról: a kérdés hallatán gyorsan csukódnak az ajtók, a ház közelében lakók sem tudnak semmiről. 

A szerződéslistáról egyébként nem derül ki egyértelműben, hogy a megvásárolt ingatlanban egy vagy több lakást létesítenek.

Kell még száz Audi A3-as is, jó lesz az valamire

Az említett szerződéslistán pedig közel sem ez az egyetlen érdekes tétel: a Készenléti Rendőrség a felsorolás alapján újabb nagy autóbeszerzésre is készül, a beszállító pedig nem meglepő módon ezúttal is az állami beszerzéseken rendszeresen taroló Porsche Hungária Kft. lesz. 

A rendőrség idén április és november között 450 Škoda Octaviát vásárolna, további 450 darabot pedig 2019 és 2024 között lízingelne a Porsche Hungáriától és a Porsche Lízing Szolgáltató Kft.-től. Mindkét beszerzésre ötéves szervíszolgáltatást is megrendeltek; az Octaviákért pedig öt év alatt összesen 3,89 milliárdot fizetnének.

A talpas járőrök mellett persze gondoltak a vezetőkre is: rendeltek további száz Audi A3 Limo Basis 35 TFSI-t is, ugyanilyen megoszlásban, vagyis 50 autót november végéig, 50-et pedig 2024-ig vásárolnak, illetve lízingelnek a Porsche cégeitől. Utóbbi összesen 429,4 millióba kerül. 

Nem egyértelmű, hogy az új Audik és Škodák beszerzésére miért van szükség, hiszen a rendőrség már 2017-ben legalább 37 milliárd forintot költött új autókra – közöttük kétszáz Audi 3-as és több mint 1100 Škodát is vásároltak – tavaly pedig újabb 526 jármű került az állományba.

Gránátálló lepleket is vettek

De nem csak új Audikra van égető szükség a Készenléti Rendőrségnél: a lista valószínűleg legérdekesebb eleme a 12, 2 millió forintért vásárolt 20 darab lövedékálló lepel, amit augusztus közepéig szállíthat le az ezzel megbízott, az árut külföldről importáló Tactical Kft. Mint a cégtől megtudtuk, ez olyan, a megrendelő igényei szerint szabott rugalmas lepelféle, ami 9 milliméteres lövedék és gránáttámadás ellen is megvédi hordozóját.

A lepelt köpenyként is lehet viselni, de általánosabb, hogy egyfajta ruganyos falként használják kiemelt személyek védelménél – mondta kérdésünkre a Kft. egyik munkatársa.

Mivel az Áder János védelmét ellátó  Köztársasági Elnöki Őrség (KEŐ) is a készenlétiekhez tartozik, valószínűsíthető, hogy az elnök testőrgárdája is kap a golyóálló szövetből. A biztonság azonban sokba kerül – a rendőrség darabonként 612 ezer forintot fizet a leplekért – ráadásul az árucikk élettartama is korlátozott, 5-10 évenként újat kell venni belőlük.

A beszerzések sora pedig itt nem ér véget: a készenlétisek 787 millió forintos egyedi szerződést kötöttek „ESC támogatás és MS migráció” kóddal az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó WSH Kft.-vel, 2022-ig szerény 1, 9 milliárd forintért rendeltek helikoptereken használható hőkamerás kutatórendszereket a Fly4 Less Kft.-től, és a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is kapott tőlük egy 1,1 milliárdos informatikai megbízást.

 – és amiket csak célirányos kereséssel lehet megtalálni a police.hu szerződéseket tartalmazó aloldalán. Itt egyébként érdemes böngészni, hiszen innen tudtuk meg mi is, hogy a BRFK ingatlant bérel az Orbánt magángépen reptető nagyvállalkozótól, Garancsi Istvántól.

Nagy tenderek és kisrendőrök

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az érintetteket. A rendőrségtől  elsősorban azt szerettük volna tudni, miért vásárolnak budaörsi szolgálati lakást, lízingelnek és vesznek újabb Skodákat és Audikat,mennyire indokolt ez akkor, amikor az alacsony bérek és megbecsültség miatt sosem látott létszámhiány állt elő a rendőrségnél, szakszervezeti adatok szerint tavaly kétezren hagyták el az állományt.   

Az ORFK több napja nem reagál levelünkre, ám volt cég, ahol a nyári leállás miatt kérték türelmünket, és választ ígértek. A hőkamerák beszerzésével megbízott Fly4Less Kft. valóban válaszolt is a megkeresésre, igaz, az okos lány módján: Oletics Imre ügyvezető sietett megnyugtatni minket, hogy vállalatuk 15 éve működik, helikoptereikkel 11 ezer órát repültek balesetmentesen, és 8 éve használnak, forgalmaznak helikopterre szerelhető felderítő berendezéseket.

 Azt azonban, hogy az említett 1,9 milliárd forintért hány helikoptert látnak el hőkamerás kutatórendszerrel, Oletics nem árulta el: a rendőrségi pályázat besorolására, státuszára hivatkozva zárkózott el az ezt firtató kérdésektől.