Annál is meredekebb a Készenléti Rendőrség beszerzése, mint ahogyan eddig hittük

Publikálás dátuma
2019.08.08. 16:25
Pintér Sándor belügyminiszter (középen j) és Papp Károly országos rendőrfőkapitány rendőrségi autók átadásán 2018-ban
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Valójában csak 500 új autót szereztek be 4,3 milliárdért, golyóálló lepleket pedig eddig is használt a rendőrség - épp most jár le a szavatosságuk.
Több hét után válaszolt az ORFK a Készenléti Rendőrség furcsa beszerzési listáját firtató kérdéseinkre – mint megírtuk, a hatóság mintegy 8,2 milliárdot költött új autókra, hőkamerás kutatórendszerre, sőt golyóálló leplekre is. A hatóság közérdekű adatigénylésnek vette érdeklődésünket, ez magyarázta a hosszas csendet, válaszlevelükből viszont több érdekes, és eredeti cikkünk állításait is felülíró dolog derült ki. Például az, hogy a honlapjukon feltüntetett szerződéslista jócskán félrevezető, hiszen 
dupla sorban, a tételeket megkétszerezve mutattak be autóbeszerzéseket; korábbi cikkünkben mi is ez alapján számoltunk.

Az igaz, hogy Készenléti Rendőrség 4,3 milliárd forintért szerzett be flottát de ezekből nem ezer, hanem csakötszáz új autót – 450 Škoda Octaviát és 50 darab Audi A3 Limo Basis 35 TFSI-t – vettek a Porsche Hungáriától és a Porsche Lízing Kft.-től. A beszerzés során mindegyik autóhoz öt éves vagy 200 ezer kilométerig érvényes szervizszolgáltatást is vásárolt a rendőrség. (Lízingszerződést ugyanakkor nem kötöttek a Porsche-cégekkel, mint ahogy azt állítottuk – a tévedésért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.)
A hatósági válaszból kiderül, hogy az újabb autóbeszerzés az állami 82,5 milliárdos keretmegállapodás terhére történt: ez volt az az óriási autópályázat, amit a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézett, és amiről valamiért lapunk kérdésére sem akartak elárulni részleteket.
Azt is megtudtuk, hogy a listán szereplő golyó- és gránátálló lepleket tényleg kiemelt személyek védelménél alkalmazzák, az eszköz ráadásul már évek óta használatban lehet a Készenléti Rendőrségen.
Áprilisban ugyanis 20 új leplet kellett beszerezniük 12 millió forintért, mert „A rendőrség által jelenleg használatos táska formájú lövedékálló leplek szavatossági ideje lejár.”

(...) Az ORFK által rendszeresítési eljárás alatt lévő táska formájú lövedékálló leplek személyi védelmi feladatokhoz szereztük be a KR Személyi- és Objektumvédelmi Igazgatóság részére.” Mivel az Áder János védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség (KEŐ) is a készenlétiekhez tartozik, valószínűsíthető, hogy az elnök testőrgárdája is kap a golyóálló szövetből.
A Készenléti Rendőrség azt is elárulta, mit takar a titokzatos „ESC támogatás és MS migráció” kód, ami egy 780 milliós szerződést jelentett az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó WSH Kft-nek: itt alapvetően a hatóság által használt Microsoft Windows, Linux fizikai és VMware virtualizált szervereken üzemeltetett szolgáltatások díjáról van szó, de a cég felügyeletet, tanácsadást és karbantartást is vállal a két és fél éves szerződés keretében. Ami azonban a rendőrségi helikopterekre szerelhető hőkamerás rendszereket illeti, a beszerzés annyira bizalmasnak tűnik, hogy részleteiről a szolgáltatást 1,9 milliárd forintért vállaló Fly4Less Kft. nem is akart nyilatkozni: Oletics Imre ügyvezető legalábbis a rendőrségi pályázat besorolására, státuszára hivatkozva zárkózott el kérdéseinktől.
Szerző

Fordulat? Már az ügyészség szerint sem zárható ki a csalás Microsoft-ügyben

Publikálás dátuma
2019.08.08. 13:42

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Microsoft Magyarország által értékesített szoftverlicenceket érintően – közölte az ügyészség közleményben.
Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet 2019. július 22-én hozott nyilvánosságra dokumentumokat a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott nem bűnügyi vizsgálatáról - emlékeztet az ügyészség, amely szerint 
a dokumentumok alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja.

Az ügyészség közleménye szerint a magyar hatóságokat az ügyben nem keresték meg, feljelentést vagy jelzést számukra nem küldtek. Mint arról korábban beszámoltunk, a Legfőbb Ügyészség 2019. július 24-én megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldje meg részére. Lapunk rákérdezett többször is az ügyészségen, hogy érkezett-e az Egyesült Államokból bármilyen anyag vagy jelzés. Időközben az ügyben két feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez - emlékeztetnek. Az egyik feljelentést Hadházy Ákos, a másikat a DK tette. A hatóság szerint mivel a kért adatok az amerikai szervektől nem érkeztek meg, továbbá a közzétett angol nyelvű jelentések elemzése a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges, a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben feljelentés kiegészítését rendelte el. A feljelentés kiegészítése során kell a bűncselekmény gyanújának meglétéről vagy kizártságáról dönteni. Tavaly amúgy már született egy feljelentés a Microsoft-ügyben, de azt bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.08. 15:21

Újabb megbízást kapott a NER-birtokba került T-Systems, most a Liget-projekten dolgozhat

Publikálás dátuma
2019.08.08. 11:55

Fotó: Facebook/Liget Budapest
300 milliós megbízást nyert a cég.
Nettó 293 milliós közbeszerzést nyert a Mészáros Lőrinc üzleti környezetébe kerülő T-Systems: az európai közbeszerzési értesítőből (TED) kiderül, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től a Liget Budapest projekt integrált biztonságtechnikai, épületfelügyeleti, valamint épületgépészeti automatika rendszereinek gyártmánytervezése és kivitelezésére.  Mint arról beszámoltunk, a T-Systems-szet felvásárolja a korábban Mészáros Lőrinc jobbkezeként emlegetett Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG Nyrt. (amiben azért persze Mészárosnak is van részesedése) a Magyar Telekomtól. A 40-50 milliárd forintra becsülhető tranzakcióról korábban az index.hu megírta, hogy jó eséllyel az adófizetők pénzén kerülhet a T-Systems a NER informatikai erőközpontjának megtett 4iG Nyrt.-hez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nagyvállalati kötvényprogramja során vehet kötvényeket 4iG-től a cég pedig részben ebből finanszírozhatja majd a felvásárlást.  A Mészáros-közelbe sodródott T-Systems kapcsán megírtuk, hogy cég a felvásárlásával a 4iG megkerülhetetlen szereplője lesz a magyar piacnak, így a Mészáros-cég fogja felügyelni többek között a választási informatika rendszert, illetve a főváros e-jegyrendszerének fejlesztését. A BKV-nak amúgy sokkal többért, 5 év alatt 19 milliárdért dolgoznak, miután a Sys Kft. alvállalkozójaként működtetik és fejlesztik a BKV Zrt. informatikai rendszerét. Ráadásul két legyet ütöttek egycsapásra, a Sys Kft. ugyanis két alvállalkozót nevesített ajánlatában – a 4iG-t és a T-Systems Magyarország Zrt.-t. Egyedül a Microsoft szoftverek fejlesztése kerül ki a cég fennhatóságából, mivel a magyar Microsoft leányvállalat augusztus 31-el szerződést bontott a céggel, így a jövőben a T-Systems a jövően nem árusíthatja a Microsoft szoftvereit. Érdeklődésünkre a cég közölte: „a sztenderd üzleti gyakorlatunkat” követve döntöttek úgy, hogy nem újítják meg az augusztus 31-ével lejáró megállapodásunkat a T-Systems-szel.