Készenléti Rendőrség;autóbeszerzés;

2019-08-08 16:25:47

Annál is meredekebb a Készenléti Rendőrség beszerzése, mint ahogyan eddig hittük

Valójában csak 500 új autót szereztek be 4,3 milliárdért, golyóálló lepleket pedig eddig is használt a rendőrség - épp most jár le a szavatosságuk.

Több hét után válaszolt az ORFK a Készenléti Rendőrség furcsa beszerzési listáját firtató kérdéseinkre – mint megírtuk, a hatóság mintegy 8,2 milliárdot költött új autókra, hőkamerás kutatórendszerre, sőt golyóálló leplekre is.

A hatóság közérdekű adatigénylésnek vette érdeklődésünket, ez magyarázta a hosszas csendet, válaszlevelükből viszont több érdekes, és eredeti cikkünk állításait is felülíró dolog derült ki.

Például az, hogy a honlapjukon feltüntetett szerződéslista jócskán félrevezető, hiszen 

Az igaz, hogy Készenléti Rendőrség 4,3 milliárd forintért szerzett be flottát de ezekből nem ezer, hanem csakötszáz új autót – 450 Škoda Octaviát és 50 darab Audi A3 Limo Basis 35 TFSI-t – vettek a Porsche Hungáriától és a Porsche Lízing Kft.-től. A beszerzés során mindegyik autóhoz öt éves vagy 200 ezer kilométerig érvényes szervizszolgáltatást is vásárolt a rendőrség. (Lízingszerződést ugyanakkor nem kötöttek a Porsche-cégekkel, mint ahogy azt állítottuk – a tévedésért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.)

A hatósági válaszból kiderül, hogy az újabb autóbeszerzés az állami 82,5 milliárdos keretmegállapodás terhére történt: ez volt az az óriási autópályázat, amit a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézett, és amiről valamiért lapunk kérdésére sem akartak elárulni részleteket.

Azt is megtudtuk, hogy a listán szereplő golyó- és gránátálló lepleket tényleg kiemelt személyek védelménél alkalmazzák, az eszköz ráadásul már évek óta használatban lehet a Készenléti Rendőrségen.

(...) Az ORFK által rendszeresítési eljárás alatt lévő táska formájú lövedékálló leplek személyi védelmi feladatokhoz szereztük be a KR Személyi- és Objektumvédelmi Igazgatóság részére.” Mivel az Áder János védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség (KEŐ) is a készenlétiekhez tartozik, valószínűsíthető, hogy az elnök testőrgárdája is kap a golyóálló szövetből.

A Készenléti Rendőrség azt is elárulta, mit takar a titokzatos „ESC támogatás és MS migráció” kód, ami egy 780 milliós szerződést jelentett az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó WSH Kft-nek: itt alapvetően a hatóság által használt Microsoft Windows, Linux fizikai és VMware virtualizált szervereken üzemeltetett szolgáltatások díjáról van szó, de a cég felügyeletet, tanácsadást és karbantartást is vállal a két és fél éves szerződés keretében.

Ami azonban a rendőrségi helikopterekre szerelhető hőkamerás rendszereket illeti, a beszerzés annyira bizalmasnak tűnik, hogy részleteiről a szolgáltatást 1,9 milliárd forintért vállaló Fly4Less Kft. nem is akart nyilatkozni: Oletics Imre ügyvezető legalábbis a rendőrségi pályázat besorolására, státuszára hivatkozva zárkózott el kérdéseinktől.