Bioritmus;alkohol;fesztiválok;ivás;tudatosság;

2019-08-09 15:15:00

Egyre gyakoribb a rohamivás a 15-24 évesek körében

Még mindig problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás, különösen nyáron.

Bár a legutóbbi WHO jelentés szerint kevesebb alkoholt isznak a magyarok, mint néhány évvel korábban, még mindig problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás, különösen nyáron. A számok azt mutatják, hogy a 15-24 éves fiatalok körében gyakoribb az úgynevezett rohamivás, amikor alkalmanként akár 4-6 italt is elfogyasztanak, mint az idősebbeknél. Érdemes lenne ezért tudatosan, azaz ésszel inni, mert nem mindegy, mennyire sokkoljuk a májunkat, ahogy az sem, hogyan éljük túl a másnapot – mondta Simich Rita egészségfejlesztési és prevenciós szakember.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből kiderül, hogy a 15-19 év közötti középiskolás korú fiatalok közül a lányok csaknem 20 százaléka, a fiúknak pedig több mint 56 százaléka számolt be arról, hogy a kutatást megelőző 30 napban ivott legalább 4-6 pohár alkoholt kifejezetten azzal a céllal, hogy lerészegedjen. A 20-24 év közötti fiatal felnőttek körében ez arány még magasabb: nők több mint 30, a férfiak pedig csaknem 70 százaléka nyilatkozott így. 

A szakértők szerint az alkoholfogyasztási szokásokat a környezet alakítja: egy 2016-os angol kutatás alapján a megkérdezett 11-15 évesek 74 százaléka azért kezdett inni, mert a barátaik szemében menőkké akartak válni, 63 százalékuk ettől érezte magát a társaság részesének, 61 százalékuk pedig azért nyúlt alkoholhoz, mert kifejezetten érezte a környezete nyomását. Ez a nyári szünetben, illetve a fesztiválszezonban fokozódhat, ilyenkor nem ritka, hogy csak a rosszullét állítja meg az alkoholfogyasztást.

„A lazulás már általában a fesztiválon kívül, olcsóbb helyeken elkezdődik. Van, akinek itt véget is ér a bulizás, ki is dobhatja a megvásárolt belépőjét. Van, aki beér, iszik tovább és nem lesz baja, de sokaknak idő előtt fejeződik be az éjszaka. a prevenció nem az élvezetek teljes tiltásáról szól, a cél az, hogy mindenki a lehető legjobb döntést hozza meg. Használjuk az eszünket – ez a felelős alkoholfogyasztás egyik alappillére” – mondta Simich Rita.

Kezdőknek érdemes lassan inni, a gyakorlottabbak pedig a tapasztalataiknak megfelelően gondolják át, mennyi fér bele, mit bír el a szervezetük. Érdemes még józanul meghatározni a határt, amihez még a szórakozás hevében, a társaság nyomása ellenére is tudjuk tartani magunkat. Sokan hajlamosak tartani a csapat „tempóját”: azért inni, mert a többiek is ezt teszik, pedig egyénenként változó, hogy ugyanaz az alkoholmennyiség hogyan hat. A fiúk vízháztartása - általában - 20-30 százalékkal magasabb, így egy azonos súlyú fiú jobban bírhatja az alkoholt, mint egy ugyanakkora lány.

A szakember azt tanácsolja, az este ne csak az alkoholos italokról szóljon, nem jó cél a teljes lerészegedés. A szintentartást úgy lehet elérni, ha két alkoholkör közé egy alkoholmenteset is beiktatunk, így a véralkoholszintnek valamennyire van esélye normalizálódni, ennek köszönhetően megelőzhető az idő előtti kidőlés. 

Buli közben hajlamosak vagyunk úgy érezni, nem vagyunk éhesek, pedig alkoholfogyasztás mellett a szervezetnek szilárd táplálékra is szüksége van - mondta a szakember. A legjobb ilyenkor magas fehérje- és zsírtartalmú ételeket, például csirkét, földimogyorót fogyasztani, mert ezek segítenek, hogy az alkohol lassabban szívódjon fel a keringési rendszerben, meggátolják a rosszullétet és a szervezet erősebb károsodását. 

Bár mások alkoholfogyasztási szokásaiba nem érdemes beleszólni, soha ne hagyjuk magára ittas társunkat, rosszullét esetén a 112-es hívószámon lehet orvosi segítséget kérni – tette hozzá a szakértő.