Bioritmus;élelmiszer;gyorsételek;

2019-08-22 11:25:49

Aggasztó eredményre vezetett a kényelmi élelmiszerek vizsgálata

Az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót, az indiai élelmiszerek pedig a legtöbbet.

A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatásban az ausztráliai George Institute for Global Health egészségtudományi intézetének kutatói az élelmiszerek összehasonlításakor az országban érvényben lévő értékrendszert vették alapul, amely az élelmiszerek tápértékét, só-, cukor-, telítettzsír-, fehérje-, kalcium- és rosttartalmát méri a legkevésbé egészségestől (fél pont) a legegészségesebbig (öt pont).

A legmagasabb pontszámot, 2,83-at a brit kényelmi élelmiszerek érték el, utána az amerikai (2,82) és az ausztrál (2,81) élelmiszerek következnek. Átlagosan a legkevesebb, 2,27 pontot az indiai élelmiszerek kapták, előttük a kínaiak (2,43) és a chileiek (2,44) végeztek - ismertette az Obesity Reviews című folyóiratban közzétett tanulmányt a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A felmérés szerint a Kínában készült italok a legegészségesebbek, 2,9 pontot kaptak, ám az ázsiai országban készült kényelmi élelmiszerek csak 2,39-et. A Dél-Afrikai Köztársaságban fordított a helyzet, a italok csupán 1,92 pontot kaptak, míg az élelmiszerek 2,87-et. Kanadában a legegészségtelenebb az élelmiszerek és italok sótartalma, 100 grammonként 291 milligramm, utána az Egyesült Államok következik 100 grammonként 279 milligrammal. 

A cukortartalmat illetően a brit élelmiszerek és italok tartalmazzák a legkevesebbet, 100 grammonként 3,8 grammot, Kanada ezen a téren a második a 100 grammonkénti 4,6 grammal. A kínai kényelmi élelmiszerekben van a legtöbb telített zsír, és cukortartalmuk is több mint kétszerese a britnek. Az indiai élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb kalóriát, 100 grammonként 1515 kilojoule-t, a legkisebb energiasűrűsége a dél-afrikai termékeknek van, 100 grammonként 1044 kilojoule.

Elizabeth Dunford, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények aggodalomra adnak okot a kényelmi élelmiszereket illetően. 

Eredményeink azt mutatják, hogy (...) a szegényebb nemzetek esetében érzékelhetők a leginkább a legegészségtelenebb élelmiszerek egészségre hátrányos következményei” – magyarázta.