Életveszélyt is okozhat egy rovarcsípés

Publikálás dátuma
2019.08.23. 14:14

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A méh- vagy darázscsípés következtében kialakuló anafilaxiás reakció akár halálos is lehet.
A lakosság közel két százaléka allergiás a rovarcsípésre. A leggyakoribb problémát okozó rovarok, a méhek, darazsak csípésének következtében „normális” reakció lehet a viszketés, a fájdalom, a vörös duzzanat akár a csípés helyén túl is. Gyakori, hogy a bokán történt csípés után beduzzad az egész lábszár vagy -fej – mondta Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa. Ezeket a tüneteket nemcsak allergia okozhatja, hanem a méregben lévő más fehérjék, gyulladáskeltők, toxinok is. Ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a kialakuló duzzanat, gégeödéma elzárhatja a légutakat, életveszélyt is okozhat.
Rovarcsípés következtében enyhe esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, amely a lazább szövettel bíró testrészeken, például az ajkaknál erősebb is lehet. Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek – keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer – reakciója is kíséri. Szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Az anafilaxia legsúlyosabb formájában a csípés hatása akár halálos is lehet. Kialakulásához néhány perc is elég lehet, a csípés után általában negyed-fél órával jelentkezik. Nagyobb az esélye életveszélyes reakció kialakulásának 60 éves kor felett, szív- és tüdőbetegség, többszörös rovarcsípés esetén, illetve akkor is, ha nehezített a segítséghez jutás – közölte a szakorvos.

Mit tegyünk?

A csípés után a rovar kampós fullánkjából folyamatosan szabadul fel a méreg, ezért ajánlatos minél előbb kiszedni. A csípés helyét érdemes hűsítő krémet bekenni, és lefedve védeni a szennyeződéstől. Ha megdagad, célszerű jéggel, hideg borogatással hűsíteni, ez lassítja a méreganyagok felszívódását is. Kézcsípés esetén érdemes levenni az ékszereket. Nagyobb csalánkiütések jelentkezésekor segíthet az antihisztamin tabletta, de az allergológus figyelmeztetett, ez csak egy órával később kezd hatni, és az esetleg kialakuló súlyos reakciók kialakulását nem akadályozza meg.
Gyengeség, fulladás, vérnyomásesés, kábultság, hányás, esetleg rövid eszméletvesztés esetében mentőt kell hívni. Az életveszély elhárítása adrenalin injekcióval történik, amelyet ugyan rutinos beteg magának is beadhat, de célszerű segítséget is hívni, mert a tünetek újra jelentkezhetnek. Később érdemes allergológiai/pulmonológiai/bőrgyógyászati szakorvoshoz is fordulni, mert a beteg akár folyamatosan vészhelyzetben is lehet – hívta fel a figyelmet Prof. Nékám Kristóf.
Rovarcsípés allergia esetén hosszú távú megoldást jelent az immunterápia. Az általában három évig tartó kezelés során fokozatosan emelkedő dózisban befecskendezik az allergént a bőr alá, így idővel tolerancia alakul ki, és a rovar csípése nagy valószínűséggel nem fog súlyos tüneteket okozni.

Ha lehet, kerüljük el!

  • Ne bolygassuk a rovarok fészkét! A ház körüli fészkek, padlás, pince, árnyas, nyirkos helyek, öntözőcsatornák, egyéb nedves helyek rendszeres rovarirtását bízzuk rovarirtó szakemberre!
  • Ne járkáljunk mezítláb a fűben (a méhek szívesen tartózkodnak például a lóherén), a kerti munkák során legyünk óvatosak!
  • Ne próbáljuk hadonászva elkergetni a rovart! Ha bőrünkre száll, agyonütés helyett finoman seperjük le vagy várjuk meg, amíg elszáll!
  • A méhek és a darazsak szívesen másznak be a dobozos italokba, kint hagyott ételekbe, figyeljünk, mit kapunk be!
  • Kerüljük az erős illatok - parfümök, naptejek, olajok, hajlakk - használatát, mert ezek vonzzák a rovarokat! Ne viseljünk élénk színű, virágmintás, bő és lenge ruhákat sem!
  • A hálószoba ablakát nappal tartsuk zárva, és használjunk szúnyoghálót!
  • Nem javasolt gyümölcsöt, szőlőt termeszteni és méhészkedni közvetlenül a ház közelében.
Szerző

Aggasztó eredményre vezetett a kényelmi élelmiszerek vizsgálata

Publikálás dátuma
2019.08.22. 11:25

Fotó: ROBERT SCHLESINGER / AFP
Az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót, az indiai élelmiszerek pedig a legtöbbet.
A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatásban az ausztráliai George Institute for Global Health egészségtudományi intézetének kutatói az élelmiszerek összehasonlításakor az országban érvényben lévő értékrendszert vették alapul, amely az élelmiszerek tápértékét, só-, cukor-, telítettzsír-, fehérje-, kalcium- és rosttartalmát méri a legkevésbé egészségestől (fél pont) a legegészségesebbig (öt pont).
A legmagasabb pontszámot, 2,83-at a brit kényelmi élelmiszerek érték el, utána az amerikai (2,82) és az ausztrál (2,81) élelmiszerek következnek. Átlagosan a legkevesebb, 2,27 pontot az indiai élelmiszerek kapták, előttük a kínaiak (2,43) és a chileiek (2,44) végeztek - ismertette az Obesity Reviews című folyóiratban közzétett tanulmányt a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A felmérés szerint a Kínában készült italok a legegészségesebbek, 2,9 pontot kaptak, ám az ázsiai országban készült kényelmi élelmiszerek csak 2,39-et. A Dél-Afrikai Köztársaságban fordított a helyzet, a italok csupán 1,92 pontot kaptak, míg az élelmiszerek 2,87-et. Kanadában a legegészségtelenebb az élelmiszerek és italok sótartalma, 100 grammonként 291 milligramm, utána az Egyesült Államok következik 100 grammonként 279 milligrammal. 
A cukortartalmat illetően a brit élelmiszerek és italok tartalmazzák a legkevesebbet, 100 grammonként 3,8 grammot, Kanada ezen a téren a második a 100 grammonkénti 4,6 grammal. A kínai kényelmi élelmiszerekben van a legtöbb telített zsír, és cukortartalmuk is több mint kétszerese a britnek. Az indiai élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb kalóriát, 100 grammonként 1515 kilojoule-t, a legkisebb energiasűrűsége a dél-afrikai termékeknek van, 100 grammonként 1044 kilojoule.
Elizabeth Dunford, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények aggodalomra adnak okot a kényelmi élelmiszereket illetően. 
„Globálisan egyre több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és ez aggodalomra ad okot, mivel az áruházláncok polcai tele vannak magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételekkel, amelyek megbetegíthetnek minket.

Eredményeink azt mutatják, hogy (...) a szegényebb nemzetek esetében érzékelhetők a leginkább a legegészségtelenebb élelmiszerek egészségre hátrányos következményei” – magyarázta.
Szerző

Felgyorsíthatja az agy zsugorodását a fiatal felnőttkori magas vérnyomás

Publikálás dátuma
2019.08.22. 09:40

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A harmincas éveik közepén járók magas vérnyomása és az agy későbbi károsodása összefügghet - számolt be a BBC egy friss tanulmány eredményeiről.
A Lancet Neurology című szaklapban megjelent kutatás készítői 500 olyan brit lakost kísértek figyelemmel, akik 1946-ban ugyanazon a héten születtek és egy nagyszabású, hosszútávú vizsgálatban vettek részt. Megmérték a vérnyomásukat 36, 43, 53, 60-64 és 69 évesen, MRI-felvételt készítettek az agyukról 69-71 évesen, valamint a University College London kognitív tesztjeit is elvégeztették velük. Egyikük sem volt demens. Azt állapították meg, hogy 
a 30-40-es életévek magas vérnyomása „felgyorsíthatja az agy károsodását”.

Nem ez az első tanulmány, amely az életközépi magas vérnyomás és a demencia kockázatának növekedése között összefüggést állapított meg, a friss kutatás készítői azt akarták tudni, mikor és hogyan zajlik a folyamat. Megállapították, hogy 
a 36-43 év közötti magas vérnyomás függött össze a későbbi agyzsugorodással.

Az agy egészségének védelmében tehát ebben az időszakban érdemes odafigyelni a vérnyomásra.
A korral mindenkinek zsugorodik az agya egy kicsit, ám bizonyos idegrendszeri betegségek esetén súlyosabban. Noha a kutatás résztvevői közül senki sem mutatta az elbutulás tüneteit, a tudósok szerint az agy zsugorodása általában még a tünetek előtt megtörténik, ezért az alanyoknál a jövőben is keresni fogják a demencia jeleit.
A 43-53 éves korban mért magas vérnyomás a 70-es éveiket megérő résztvevők közül többnél függött össze érrendszeri károsodással.
Szerző