Előfizetés

Holtan találták meg az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:21

Fotó: Artur Widak / AFP / NurPhoto
A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között.
Holtan találták meg a szombaton eltűnt két barlangász egyikét a lengyel Tátrában – adták hírül a tátrai hegyimentők csütörtök éjjel. A két barlangkutató a Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, mert váratlanul víz zúdult egy járatba és elvágta útjukat. Az MTI összefoglalója szerint a többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők már kedden eljutottak abba a 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint a két férfi menekülhetett a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt. A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között: a barlangrendszer járatai igen szűkek, négy Celsius-fok a hőmérséklet és nagyon magas a páratartalom.
Négy barlangásznak sikerült még kimenekülni az elárasztott barlangfolyosóból, ők értesítették a mentőket a mélyben rekedt kollégáikról szombat este. Előtte még hallották a szerencsétlenül járt barlangászok hangját. Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka még vasárnap azt mondta, aggodalomra adhat okot a barlangászok egészségi állapota, mivel már hosszabb ideje extrémnek minősíthető közegben tartózkodnak, ahol a hőmérséklet mintegy négy Celsius-fok, és magas a páratartalom. 

Előtérbe helyezik a mentők biztonságát

Jan Krzysztof később, péntek reggeli sajtótájékoztatóján közölte: még nem sikerült teljesen megközelíteni az egyik szűk barlangfolyosóban meglátott testet, egyértelmű, viszont, hogy a barlangász nem él.  A másik keresett barlangászról a TOPR parancsnoka elmondta: nagyon valószínűnek tartják, hogy ő sincs már életben, feltehetőleg kollégája holttestének közelében fogják majd megtalálni. A mentők most robbantással ki fogják szélesíteni a nyílást, amelyen keresztül a barlangászt meglátták. A mentőakciót viszont már „nem tekintik sürgősnek”, előtérbe helyezik a mentők biztonságát – mondta el Krzysztof. Úgy vélte, hogy a két barlangász halálát kihűlés okozhatta, mert a 400 méteres mélységben mindössze 4 Celsius-fokos a hőmérséklet, de az is elképzelhető, hogy a nyílást, amelybe menekültek, átmenetileg elárasztotta a víz, és megfulladtak. A barlangban folytatott mentéssel párhuzamosan a TOPR csütörtöktől nagyszabású mentőakciót hajt végre a váratlanul érkezett vihar miatt a Tátrában. A villámcsapásoktól a Tátra lengyel részén négyen meghaltak, sokan megsérültek, kilenc személyt továbbá is keresnek.

Kapcsolódó
Ketten rekedtek 500 méter mélyen a Nagy Havas-Barlangban, hetekig tarthat a mentésük

Bombariadó miatt lezárták a Washington hidat New Yorkban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:08
A George Washington híd
Fotó: William Volcov / AFP / Brazil Photo Press
A felső szinten gyanús készüléket találtak, amelyet órákon át vizsgáltak a tűzszerészek.
Bombariadó miatt lezárták New Yorkban a George Washington hidat csütörtökön késő este mindkét irányban a közlekedés elől. A híd felső szintjén gyanús készüléket találtak, amelyet tűzszerészek vizsgáltak órákon át. A hidat néhány óra elteltével újra megnyitották, ám nem közölték, mi volt a gyanús dolog. A Hudson folyón átívelő híd az egyik legforgalmasabb a világon.

Emlékművekkel nem lehet megállítani a gyűlölet egyre nagyobb tömegeit

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:06

Tizenkét uniós tagállamban erősödött a zsidóellenesség.
Az Economist legtekintélyesebb elemző rovata arra hívja fel a figyelmet, hogy pusztán történelmi emlékművekkel nem lehet megállítani Európában az antiszemitizmust, a holokauszt tanulságait alkalmazni kell a való életben. Az egyik EU-s felmérés azt mutatta ki 12 tagállamban, hogy erősödik a zsidóellenesség az utóbbi 5 évben. A jelenség időnként erőszakos és hangos, máskor, mint Magyarországon a hamis ártatlanság álarcát ölti. Orbán Viktor kitűnő kapcsolatokat ápol izraeli kollégájával, ám antiszemita elemeket vet be a Soros elleni propagandában. Mindezt egy olyan földrészen, amely tele van emlékeztetőkkel, hogy mi történik akkor, ha becsukjuk a szemünket a fanatizmus láttán. Hogy megálljt parancsoljanak a sötét idők újraéledésének, nem elegendőek az emlékművek, mert azok azt sugallják, hogy ami történt, az csakis a múlt. Orbán nyugodtan mutogathat a Duna-parti cipőkre, mondván, hogy országa komolyan veszi a leckét. Ám évek óta késik a Sorsok Házának megnyitása, mert az a vád ellene, hogy az bagatellizálja a kollaboráns magyarok szerepét az egykori deportálásokban. Nagyon lényeges, hogy a visszaemlékezések és az idevágó szobrok hassanak az átlagemberekre, hatoljanak be azok kényelmes tudatába. Nemrégiben az európaiak 34 százaléka mondta egy közvélemény kutatás során, hogy csak keveset vagy egyáltalán nem hallott a holokausztról. A tudatlanság és közöny azután kedvező feltételeket nyújt az antiszemita gyűlölet számára. Hogy utóbbit fel lehessen tartóztatni, ahhoz a jognak le kell csapnia a zsidóellenes bűncselekmények elkövetőire. A politikusoknak kerülniük kell azokat a vezetőket, akik elmossák a határt a politika fő áramlata és az antiszemita mocsok között. Az oktatóknak és a civil szervezeteknek terjeszteniük kell a múlt tanulságait.