„Nem több nyelvvizsgát, hanem kevesebb diákot akar a kormány”

Publikálás dátuma
2019.08.23. 14:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szél Bernadett szerint ha az általa megismert dokumentum valóban egy nyelvoktatási stratégia, akkor nem sok jóra lehet számítani.
Ez a dokumentum is azt igazolja, hogy nem több nyelvvizsgát, hanem kevesebb diákot akar a kormány a felsőoktatásban – számolt be tapasztalatairól Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, miután pénteken betekinthetett a készülő idegen nyelvi stratégiába az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A politikus azért szerette volna látni a jelenleg 41 oldalas anyagot, mert 2020-tól már csak azok felvételizhetnek egyetemre, akik legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek, de az oktatásirányítás még semmit nem tett azért, hogy az iskolák erre a lehető legtöbb tanulót felkészíthessék. Szél Bernadett szerint ha az általa megismert dokumentum valóban egy nyelvoktatási stratégia, akkor nem sok jóra lehet számítani. – Semmilyen konkrétum nincs benne, csak korábbi kutatások, statisztikák összefoglalói. A színvonala legfeljebb egy elsőéves egyetemi tudományos diákköri dolgozatnak felel meg. Ezt nem lehet stratégiának nevezni – fogalmazott. Állítása szerint a 2020-as nyelvvizsgaszigorról alig esik szó az anyagban, ám például az benne van, hogy a szerzők szerint a közmédia M5-ös csatornája kitűnő az idegennyelv-tudás fejlesztésére. A stratégia alapját elméletileg annak a kutatásnak az eredményei adják, amit tavaly hozott nyilvánosságra az Oktatási Hivatal. Megírtuk: a vizsgálat szerint az iskolai nyelvoktatás hatékonysága Magyarországon messze elmarad az uniós eredményektől, a módszertanok elavultak és nyelvtanárból sincs elegendő. Úgy tudjuk, a stratégiáról még szakmai szervezetekkel sem egyeztettek. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke korábban azt mondta lapunknak: ha a nyelvvizsgaszigor a jelenlegi keretek között valóban életbe lép 2020-tól, akár 18-22 ezer diák is kiszorulhat a felsőoktatásból. Tavaly 72 ezren nyertek felvételt, az Egyesület adatai szerint csupán 60 százalékuknak volt nyelvvizsgája. A Független Diákparlament a nyelvvizsgatörvény elhalasztását kérte, valamint felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy nyelvvizsgázzon le ő is. Ellenkező esetben népszavazást kezdeményeznek egyrészt a törvény bevezetése ellen, másrészt pedig azért, hogy olyan személy ne lehessen Magyarország miniszterelnöke, akinek nincs nyelvvizsgája. 
Szerző

Tényleg nyomoz az ügyészség a Microsoft-ügyben

Publikálás dátuma
2019.08.23. 14:13
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára mond beszédet, mielőtt stratégiai partnerségi megállapodást ír alá Magyarország kormánya és a Microsoft Magyarország együttműködéséről a vállalat budapesti székházában
Fotó: Soós Lajos / MTI
Közölték, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok elsődleges elemzésére már sor került.
A Központi Nyomozó Főügyészség „különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt” rendelt el nyomozást „az ún. Microsoft ügyben” – közölte az ügyészség. A közleményben az áll: az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott, nem bűnügyi vizsgálatáról dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Ezt követően a Legfőbb Ügyészség azzal a kéréssel fordult az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információját küldje meg részére. Kitértek arra is, hogy az ügyben két feljelentés is érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre, amely feljelentés kiegészítést rendelt el.
„Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának válasza időközben megérkezett, és a nyilvánosságra hozott dokumentumok elsődleges elemzésére is sor került. Mivel a büntetőjogi felelősség, és megléte esetén a személyre szóló megalapozott gyanú csak büntetőeljárás keretében tisztázható, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el”

– fogalmazott az ügyészség.

Szerdán az atv.hu arról számolt be, hogy információi szerint a Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya levélben kérte az Esterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatóját, hogy legkésőbb augusztus 26-ig küldje meg „a Microsoft vagy azzal egyenértékű szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére megkötött közbeszerzési szerződéseket, és azok előkészítő iratanyagát is a Fővárosi Főügyészségnek”. A portál szerint más szállítási, vállalkozási szerződéseket is kértek.   A feljelentéskiegészítés határideje egyébként kétszer 15 nap, amiből még csak 15 nap telt le – tehát a KNYF még 15 napig elhúzhatta volna az ügyet.
Szerző

Nincs elég orvos, megszűnt az ortopédia a Kútvölgyi Kórházban

Publikálás dátuma
2019.08.23. 13:11
Képünk illusztráció
Fotó: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP
Egy betegnek azt mondták, hogy az egyik orvos nyugdíjba ment, a másik pedig kilépett. Rétvári közölte: a szakellátás az ÉKC központi telephelyén biztosított.
Megszűnt a Kútvölgyi Kórházban az ortopédiai ellátás – derül ki Korózs Lajos Kövér László házelnöknek címzett írásbeli kérdéséből. Az MSZP-s képviselő azt írta, mindez egy állampolgár jelzése alapján derült ki számára. „A beteg napok óta próbálta elérni telefonon az intézmény betegfelvételi vonalát, amikor végre sikerült, és időpontot kért volna az ortopédiára, akkor azt közölték vele felháborodottan (feltehetőleg már sokszor kellett ezt elmondani), hogy nincs ortopédia, mert az egyik orvos nyugdíjba ment, a másik pedig kilépett. Mikor a beteg jelezte, hogy akkor ezt közzé tehetnék az intézmény honlapján, mert ott más információ szerepel, akkor pedig szintén kissé ingerülten azt mondták neki, hogy már nem is ez a nevük, hanem Észak-Közép-budai Centrum, és nem tudja, hogy miért szerepel még mindig más a honlapon” – fogalmazott Korózs, hozzátéve, hogy feltehetően az évek óta húzódó felújítást sem segíti az intézményben tapasztalható káosz.
A válaszban Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt írta: a Semmelweis Egyetem 2019. július elsején „az addig a Kútvölgyi Klinikai Tömbben végzett szakellátási kötelezettségét az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőnek (ÉKC) adta át”. „Ennek értelmében az ortopédiai szakellátás tehát továbbra is biztosított, annak helyszíne az ÉKC központi telephelyén, a Diós árok 1. szám alatt található” – közölte. Hozzátette, hogy a szakrendelés elérhetősége az ÉKC honlapján megtalálható, és az intézmény vezetése megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy „a betegek minél szélesebb körben megfelelő tájékoztatást kapjanak a változásokról és a betegellátás aktualitásairól”. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 17:24