Feljelentett egy kommentelőt a sértődött jászapáti fideszes polgármester

Publikálás dátuma
2019.08.23. 17:36

Fotó: Farkas Ferenc Facebook oldala
A magyar kormánypártok viszonya a Facebookkal sem kicsiben, sem nagyban nem felhőtlen.
A négy éve a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott jászapáti polgármester, Farkas Ferenc a Facebookon jelentette be, hogy feljelent egy kommentelőt, szúrta ki a 444.hu. "Ismeretlen tettes ellen, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás miatt" tette meg Farkas a feljelentést. A nagy nyilvánosság a jelek szerint egy csoport volt a közösségi oldalon, a jelentős érdeksérelemről, vagy a rágalmazó állításokról sajnos nincs bővebb tájékoztatás.
A magyar kormánypártok viszonya a Facebookkal sem kicsiben, sem nagyban nem felhőtlen - annak ellenére sem, hogy szinte retorziók nélkül garázdálkodhat ott egy hatalmas fideszes troll-hadsereg. Szintén egy csoportból indult az az ügy, amelyben Siófok korábbi, fideszes polgármesterének feljelentése nyomán egy poszt megosztásért hallgattak ki és rabosítottak 17 embert 2015-ben. Még korábban Lázár János érezte úgy, hogy "emberi méltóságát megsértette egy kommentelő", és ezért kártérítést fizetett a delmagyar.hu, ugyanis Lázár János emberi méltóságát az ő cikkük alatti kommentben érte a megállapított sérelem.
Szerző

Hőség, zivatar és viharos szél is várható szombaton

Publikálás dátuma
2019.08.23. 16:44

Fotó: Shutterstock
Kilenc megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között valószínű.
Szombaton nyugaton és északon nedvesebb, keletebbre szárazabb légtömeg alakítja időjárásunkat. Csapadék inkább a Dunántúlon fordulhat elő, de máshol sem lehet kizárni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
A többórás napsütés mellett fátyolfelhőkre, illetve az ország délnyugati felén több, máshol inkább csak kevesebb gomolyfelhőre számíthatunk. A zivatarok veszélye miatt hét megyére (BaranyaGyőr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) is riasztásokat adtak ki, míg Békés és Csongrád megyében hőségre figyelmeztetnek.
Az északkeleti, keleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között várható.
Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. A keleties szelet néhol élénk lökések kísérik. A zivatarok veszélye miatt az egész országra riasztásokat adtak ki. Hőségre Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében figyelmeztetnek, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között várható.
Szerző

„Nem több nyelvvizsgát, hanem kevesebb diákot akar a kormány”

Publikálás dátuma
2019.08.23. 14:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szél Bernadett szerint ha az általa megismert dokumentum valóban egy nyelvoktatási stratégia, akkor nem sok jóra lehet számítani.
Ez a dokumentum is azt igazolja, hogy nem több nyelvvizsgát, hanem kevesebb diákot akar a kormány a felsőoktatásban – számolt be tapasztalatairól Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, miután pénteken betekinthetett a készülő idegen nyelvi stratégiába az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A politikus azért szerette volna látni a jelenleg 41 oldalas anyagot, mert 2020-tól már csak azok felvételizhetnek egyetemre, akik legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek, de az oktatásirányítás még semmit nem tett azért, hogy az iskolák erre a lehető legtöbb tanulót felkészíthessék. Szél Bernadett szerint ha az általa megismert dokumentum valóban egy nyelvoktatási stratégia, akkor nem sok jóra lehet számítani. – Semmilyen konkrétum nincs benne, csak korábbi kutatások, statisztikák összefoglalói. A színvonala legfeljebb egy elsőéves egyetemi tudományos diákköri dolgozatnak felel meg. Ezt nem lehet stratégiának nevezni – fogalmazott. Állítása szerint a 2020-as nyelvvizsgaszigorról alig esik szó az anyagban, ám például az benne van, hogy a szerzők szerint a közmédia M5-ös csatornája kitűnő az idegennyelv-tudás fejlesztésére. A stratégia alapját elméletileg annak a kutatásnak az eredményei adják, amit tavaly hozott nyilvánosságra az Oktatási Hivatal. Megírtuk: a vizsgálat szerint az iskolai nyelvoktatás hatékonysága Magyarországon messze elmarad az uniós eredményektől, a módszertanok elavultak és nyelvtanárból sincs elegendő. Úgy tudjuk, a stratégiáról még szakmai szervezetekkel sem egyeztettek. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke korábban azt mondta lapunknak: ha a nyelvvizsgaszigor a jelenlegi keretek között valóban életbe lép 2020-tól, akár 18-22 ezer diák is kiszorulhat a felsőoktatásból. Tavaly 72 ezren nyertek felvételt, az Egyesület adatai szerint csupán 60 százalékuknak volt nyelvvizsgája. A Független Diákparlament a nyelvvizsgatörvény elhalasztását kérte, valamint felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy nyelvvizsgázzon le ő is. Ellenkező esetben népszavazást kezdeményeznek egyrészt a törvény bevezetése ellen, másrészt pedig azért, hogy olyan személy ne lehessen Magyarország miniszterelnöke, akinek nincs nyelvvizsgája. 
Szerző