Megterhelő lehet az őszbe fordulás

Publikálás dátuma
2019.09.02. 13:42
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Mindenkit, de különösen a kamaszokat viselheti meg, hogy a lazulás helyett vissza kell térni a szoros napirendhez.
Mindennapjaink része a szezonalitás és az élethelyzetekhez, emberekhez, helyekhez vagy akár az időjáráshoz való alkalmazkodás, de nem minden változást vészelünk át könnyen. A kamaszoknak kifejezetten kevesebb stresszel jár a tavaszból a nyárba fordulni, mint visszaszokni az őszi rutinba és túlélni a telet. De, mivel ez az élet rendje, nem úszhatjuk meg, ezért nem árt néhány dologra odafigyelni, amíg a szervezetünk és a lelkünk is elfogadja, hogy megérkezett az ősz – mondta Simich Rita egészségfejlesztési és prevenciós szakember.
„A szervezet átállásához minimum két hétre van szükség. A bioritmusnak alkalmazkodnia kell a levegő hőmérsékletének változásához és a nappalok és éjszakák arányának módosulásához is. Van, aki mindezt észre sem veszi, de sokan nagyon megszenvedik ezt az időszakot. Amennyiben sikerül a szervezet változásait beazonosítani, könnyebb rájuk jól reagálni” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a kamaszokat érinti leginkább rosszul ez az időszak. 
Az alsó tagozatos gyerekek a tapasztalatok szerint valamivel könnyebben élik meg a iskolakezdést, amelynek oka lehet, hogy a hangsúlyosabb szülői jelenlét, ahogy a nyaralásuk is más, mint a kamaszoké, hiszen ők még „szülővezérelten” pihennek. A tinédzserekre ezzel szemben júniusban „rászakad” a szabadság, aminek vége, a nappalok rövidülése, valamint a hőmérséklet csökkenése rossz hatással lehet a hangulatukra.  
Sokan nem is figyelnek oda a kamaszok jelzéseire, pedig nagy részük segélykiáltás. Fizikai tünete lehet az étvágytalanság, de sok fiatalnak változik meg hirtelen a hangulata vagy visszatérő elégedetlenség és negatív hozzáállás lesz rá jellemző. A depresszió tünetei is jelentkezhetnek, de lehet, hogy feledékenység, aluszékonyság vagy túl sok alvás jelzi, hogy a kamasszal valami nincs rendben. A nehezen megélt őszbe fordulás vezethet tudat alatti ingerlékenységhez, ami bizonyos idő elteltével – normális esetben – megszűnik, de előfordulhat az is, hogy más formában gyűrűzik tovább. 
Az ingerlékenység, a feszültség levezetése sokaknál „alkoholos” (meg)oldással jár, pedig az ivás tovább rontja a problémákkal küzdő szervezet helyzetét. Átmenetileg ugyan tűnhet úgy, hogy az ital segít, de mivel az alkohol többek között elvonja a hőt a szervezettől, becsapja a hőérzetét, így a téli rohamivás talán még a nyárinál is veszélyesebb – figyelmeztetett Simich Rita.
A bánat alkoholba fojtása helyett az empátia segíthet; a szakember azt ajánlja, figyeljünk oda egymás rezgéseire, vegyük észre, ha probléma van a környezetünkben. Ne feledjük, minden évszaknak van szépsége, ősszel jó, közös, program lehet egy erdei kirándulás, töklámpás készítése, télen pedig a családi szánkózás, a mézeskalács-sütés.                       
Szerző

Testnek és léleknek is jót tesz az állattartás

Publikálás dátuma
2019.08.31. 14:14

Fotó: Pixabay
Fertőzésveszéllyel nem, rengeteg testi és lelki jó hatással viszont jár, ha a gyerek kutyával nő fel. Az állattartás a felnőtteknek is jót tesz, számos betegség gyógyulásához is hozzájárul.
Bár a kutyát régóta az ember legjobb barátjának tartják, sokan úgy vélik, a kisgyermekek fertőzést kaphatnak az állatoktól. Kutyatenyésztők ezt megalapozatlannak tartják. Nemrég egy, a Kaliforniai, San Franciscó-i és Michigan Egyetem kutatóinak tanulmánya is igazolta, a kutyák mellett felnövő gyerekek egészségesebbek, kevésbé fogékonyak az allergénekre, és asztmás megbetegedés is ritkábban alakul ki náluk - írta a Kutyafan
A kutatók szerint a kutya bélrendszerében található baktériumok átrendeződve kerülnek be az emberi szervezetbe, ahol az allergénekkel és az allergiát okozó fehérjékkel szemben védettséget alakítanak ki. Korábban egy másik tanulmány azt találta, hogy az állattal élő 5-7 évesek évente három héttel kevesebbet hiányoznak az iskolából vagy óvodából betegség miatt – írta a Kutyatár.hu
Kutyabarátok azt vallják, az a legjobb, ha már csecsemőkorban elkezdődik az ismerkedés. A baba-kutya barátság jó hatással van a mentális fejlődésre. A kutya mellett szocializálódó gyerekek nyitottabbá és kevésbé sebezhetővé válnak, kevesebbet szoronganak és jobb lesz az önbecsülésük – olvasható a Kutyabarát.hu-n.
Az állatról való gondoskodás növeli a gyerek önértékelését, már attól, hogy gazdává válik, fejlődik az önbizalma, megtapasztalja, hatással van az állat viselkedésére, és ez a későbbi kortárs kapcsolatait is befolyásolja – írta a Mindset Pszichológia.
Az állat együttérzésre, gondoskodásra és felelősségre tanít, de arra is, hogyan lehet a saját igényeket háttérbe szorítva ellátni egy élőlényt. Az állatokkal folytatott beszélgetések, önmonológok az önkifejezést, a nyílt kommunikáció fejlődését szolgálják.
Illusztráció
Fotó: AFP
A Kutyatár összeállításában az is szerepel, hogy az a gyerek, aki egy kutyához vagy macskához kötődik, gazdagabban tudja kifejezni magát és könnyebben alakít ki kapcsolatot másokkal. A hiperaktív gyerekeknek segít a koncentrálásban, ha állattal élnek, az autista gyerekekre pedig nyugtató hatással van.
Az a Dívány összeállításából derül ki, hogy a házi kedvenc sosem szól be, nem javít ki, így például egy olvasni tanuló, szégyenlősebb gyerek bátrabban gyakorol egy kutyával, mint egy felnőttel. Az állatok jó testvérré is teszik a gyerekeket, hiszen meg kell tanulni együtt játszani, alkalmazkodni.

Mozgás és társaság

A kutyatartás a felnőtteknek is jót tesz: természetes módon csökkenti a vérnyomást. Egy állat megnyugtatja az embert, csökkenti a stresszt és feszültséget, sőt még az Alzheimer-kórban szenvedők rohamait is mérsékelheti. A kisállat testmozgásra késztet és társaságot szolgáltat, ez is oka lehet annak, hogy a kutyásokon kevésbé uralkodik el a kétségbeesés és a magány. A kutyások könnyebben is barátkoznak. Azt a környéket pedig, ahol sok kutya van, az emberek barátságosabbnak találják.
Egy kutatás azt is kiderítette, hogy a macskatulajdonosok 30 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívrohamot, ráadásul a kisállatok a gyógyulást is elősegítik. A kutya „fájdalomcsillapító” is lehet, különösen krónikus fájdalomtól szenvedőknél (pl. migrén vagy ízületi gyulladás). Ennek oka a feszültségcsökkentésben rejlik: aki kevésbé feszült, kevesebb fájdalmat érez. Egy felmérés szerint a műtét után lábadozók kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, ha velük lehet a kedvencük. 
Kiderült az is, hogy az emberek kevésbé idegesek a kutyájuk jelenlétében egy nehéz feladat elvégzésekor. Meglepő módon nyugodtabbak voltak, mint amikor a párjuk, egy családtagjuk, vagy egy barátjuk volt velük. Majdnem ezer felnőtt amerikai nőt vizsgálva az is kiderült, az alvás is nyugodtabb a kedvenccel, mint életük párjával. A biztonságérzet meghosszabbítja a mélyalvásos szakaszokat, így pihentebb az ébredés. Összebújós alvásnál csökken a szervezetben a kortizol-szint, ami a stresszre adott testi reakciókat szabályozza és nő az oxitociné, az úgynevezett “szeretethormoné”. A "társas" alvás csökkenti a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó, úgynevezett citokinek számát, valamint csökkenti a vérnyomást, és erősíti az immunrendszert is – írta a Szeretlek Magyarország.

Simogatás: mindenkinek jó

Az állatok simogatásának is nyugtató hatása van: fontosnak és szükségesnek érzik tőle magukat az emberek. Egy amerikai tanulmány szerint a stresszhormon szintjét is csökkenti. A kutatók 249 önkéntest vizsgálva azt találták, hogy egy állat tízperces simogatása jelentősen csökkenti a kortizol szintjét. A vizsgálat során négy csoportra osztották az egyetemistákat, és különböző utasításokat adtak nekik. Az elsőben lévők simogathatták és játszhattak az állatokkal, a második csoport tagjai csak nézhették őket, a harmadik csapat diáknak állatos képeket mutattak, míg az utolsóba osztottak tétlenül várták, hogy megsimogathassák az állatokat. A nyálmintákban mért stresszint azoknál csökkent, akik kapcsolatba léphettek a kutyákkal, macskákkal – írta a Biba című francia magazin.
Szerencsére ezt az állatok is örömmel veszik - írta az Index. Egy 2013-ban publikált tanulmány szerint az emlősök azért szeretik a simogatást, mert az agyukban lévő sok neuron közül az egyik csak arra reagál. A kutatók előállítottak egy olyan vegyületet, ami ezt aktiválta. Azok az egerek, amelyek megkapták, kevésbé voltak stresszesek, ebből pedig arra következtettek, hogy a simogatás egyszerre élvezetes és megnyugtató az állatok számára.
Mindezek ellenére jól gondoljuk meg, beilleszthető-e az életünkbe az állattartás, ha ugyanis bevállaltuk, nem lehet visszaadni és pláne kitenni.
Szerző

Sokféle tünet jelezheti az ízületi gyulladást

Publikálás dátuma
2019.08.30. 14:14

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A reggeli ízületi merevségtől a duzzanatig számos panaszt okozhat az ízületi gyulladás.
Ízületi gyulladás (osteoarthritis) során az immunrendszer támadja meg az ízületet borító porcot. A betegség legjellegzetesebb tünete a fájdalom, a mozgás nehézsége és a duzzanat. Az is tipikus jele, ha a beteg felkelés után merevnek érzi az ízületet és ez az érzés legalább egy óráig fennáll – mondta Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa.
Általános tünete lehet, hogy kemény tapintatú kinövés jelentkezik az ízületen, a porcok fokozatos károsodása miatt egyre nehézkesebbé válik az ízület mozgatása, gyulladás jelentkezik az ízület körüli szövetben, az ízület megduzzadhat, melegebbé, érzékenyebbé válhat. De van, hogy nem jelentkeznek ezek a jellegzetes tünetek, csak az ízület által kiadott pattogásszerű hang, vagy rövid ideig tartó reggeli ízületi merevség utalhat a betegségre – mondta a reumatológus. 
Az ízületi gyulladás bármely ízületet érintheti, de leggyakrabban a kezekben, lábakban, térdekben, csípőkben, esetleg a deréknál vagy a nyaknál jelentkezik. A térdfájdalom mozgáskor, különösen lépcsőzéskor alakul ki, de nyugalomban is fokozódhat. Gyakran nehezen vagy egyáltalán nem képes a beteg kinyújtani a lábát. Minden olyan mozdulatnál jelentkezhet fájdalom a csípőben, amikor mozdulni kell, például a kocsiba való be- és kiszálláskor vagy cipőkötéskor, de gyakran pihenés során sem múlik el. A csípőízületi gyulladás kisugárzó fájdalmat okozhat a térdben, és ritkábban a combban, a fenékben és a bokában is. 
A kezeket érintő ízületi gyulladás leginkább a hüvelykujj tenyérhez közel eső részénél, illetve az ujjak középső vagy a körömhöz legközelebb lévő ízületnél jelentkezik. Az ujjízületek merevsége, fájdalma, megduzzadása mellett a fogási képesség romlása is felhívhatja a betegségre a figyelmet, ha például nehézzé válik megfogni egy papírlapot is. Ha a gyulladás a csukló környékét is érinti, gondot okozhat az írás, a kulcs elforgatása.
Az ízületi gyulladás progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat – mondta Selyem Réka. Nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk. A végső esetben javasolt műtéten kívül kezelési lehetőség lehet az immunrendszer téves túlműködésének elnyomása úgynevezett immunszupresszív készítményekkel, a gyulladáscsökkentő injekciók vagy gyógyszerek alkalmazása, a fizikoterápiás eljárások, az orvosi lézer kezelés és az orvosi kollagén injekció. A szövődmények megelőzése érdekében is fontos a mozgás szabadságának fenntartása, például gyógytornával.
Szerző