diáktüntetés;diáksztrájk;Oktatás;

2019-09-04 08:42:04

Egy hét az iskolabojkottig - a szülők segítségére és a hallgatók támogatására is számítanak a diáktüntetők

Hogy végül hányan vesznek majd részt a szeptember 13-ra meghirdetett tiltakozó akción, arra az igazolt hiányzások számából lehet majd következtetni.

"Saját kezünkbe vesszük a jövőnket" - ezzel a felkiáltással hirdettek országos "diáksztrájkot" a szombati tüntetés szervezői. Persze a sztrájk itt idézőjeles: jogilag nem sztrájk lesz a szeptember 13-ára meghirdetett akció, hanem iskolabojkott – mondta el a hvg.hu-nak az egyik szervező, Nógrádi Áron. Senkit nem akarnak igazolatlan hiányzásra buzdítani, ezért a szülőket kérik arra, igazoljanak egy napot a gyermeküknek, ha részt akar venni az eseményen.

Az egész napos tiltakozás legfőbb célja, hogy vonják vissza a köznevelési törvényt, és tárgyalják újra azt szakszervezetek bevonásával. A pár hete elfogadott köznevelési törvény ugyanis csökkenti az alternatív iskolák szabadságát, a jövőben állami hivatal dönt majd a magántanulói státuszról és az egyes óvodások iskolaérettségéről, de az iskolaigazgató kinevezésébe sem lesz beleszólás. A törvény teljes visszavonásán kívül, ezek a diákok konkrétabb céljai:

Az iskolabojkott is szervező diákok legfőképpen középiskolásokra számítanak a tiltakozó akcióban. De remélik, hogy a felsőoktatásban tanulók közül is támogatják majd őket, hiszen ott is várható, hogy az Orbán-kormány rövidesen erőből beleáll a rombolásba. Hogy végül hány diák vett részt az akcióban, azt  leginkább az igazolt hiányzások számából lehet kiköveztetni.

Inspirációként a 2016-os kockás inges tüntetés van előttük.