Előfizetés

4,1-es erősségű földrengés volt Székelyföld közelében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.08. 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Muhammad Fauzy / AFP
A földmozgás 136 kilométeres mélységben következett be.
A Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földrengést mértek a vasárnapra virradó éjszaka, 2 óra 21 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségében – írja a román földfizikai intézet (INFP) jelentése alapján a maszol.ro. A földrengés 136 kilométeres mélységben következett be, az epicentrumához legközelebb eső települések Nehoiu (13 km), Vălenii de Munte (28 km), Bodzaforduló (31 km), Slănic (32 km) és Urlaţi (42 km). Szeptember eleje óta hét földmozgást észleltek Romániában, ezek a Richter-skála szerinti 2 és 4,5 közötti erősségűek voltak. A Richter-skála szerinti 4,5-ös erősségű földmozgás szeptember 3-án, kedden történt, ugyancsak Buzău megyében, és ez volt az idei legerősebb.

Közösen járőrözik az amerikai és a török hadsereg Kelet-Szíriában

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 13:31

Fotó: Emin Sansar / AFP / Anadolu Agency
Augusztus 7-én állapodtak meg arról, hogy közös műveleti központot hoznak létre.
Megkezdte a közös járőrözést az amerikai és a török hadsereg vasárnap Szíria északkeleti térségében, ahol biztonsági övezetet terveznek kialakítani. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a törökországi Akcakale határvárosból hat török páncélozott jármű lépte át Szíria határát és csatlakozott más amerikai járművekhez, hogy az Eufrátesz folyótól keletre járőrözzenek. Az Egyesült Államok és Törökország augusztus 7-én állapodott meg arról, hogy közös műveleti központot hoznak létre az Észak-Szíriába – a török határ és az amerikaiak támogatta kurd milíciák ellenőrzése alatt lévő területekre – tervezett biztonsági övezet kialakításával és igazgatásával kapcsolatban. Az övezet létrehozásának célja, hogy megakadályozzon egy esetleges török hadműveletet a kurd milicisták ellen, illetve csökkentse a két NATO-szövetséges ország között a kurd fegyveresek jelenléte miatt keletkezett feszültséget. Ankara a szíriai kurdokat a törökországi szeparatista kurdok és az elszakadást hirdető török Kurd Munkáspárt (PKK) szövetségesének tartja. A művelettel az a célja, hogy a kurd erőket távol tartsa a török határtól. Az Egyesült Államok ugyanakkor szorosan együttműködik a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milicista csoporttal a dzsihadisták elleni harcban, és katonai elemzők szerint a kurd harcosoknak döntő szerepük volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésében. 

Erőszakba torkollt a sárgamellényesek tüntetése Montpellier-ben

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 13:07

Fotó: PASCAL GUYOT / AFP
A hatóságok könnygázt is bevetettek a demonstráción.
Kisebb számban, mint tavaly novembertől idén nyár közepéig rendszeresen, de szombaton ismét tüntettek több francia nagyvárosban a sárgamellényes mozgalom tagjai. Montpellier-ben erőszakba torkollt több ezer ember demonstrációja: összecsaptak a rendőrökkel, és felgyújtottak egy rendőrautót – jelentette az AFP hírügynökség. Június vége óta is voltak tüntetések, amelyeken elenyésző számban vettek részt a mozgalom tagjai, ezúttal többen voltak, de számuk messze elmaradt a hét hónapig tartó tüntetés- és zavargássorozat résztvevőinek számától. Montpellier-ben a belvárosban történtek az összecsapások, amelyek miatt ott sok turista és helyi lakos érezte magát csapdába esve. A helyzetet súlyosbította számukra, hogy a rendőrök könnygázt is bevetettek. Az egyik sétálóutca, ahol az üresen álló rendőrautót felgyújtották, megtelt füsttel – mondta el az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója. Az utcán sok kirakatot betörtek. A rendőrség szerint a randalírozók mintegy ötszázan voltak. Közülük kilencet előállítottak a rendfenntartók. Hat rendőr könnyebben megsérült.
Az északi Rouenban szintén mintegy ötszázan voltak az erőszakos demonstrálók. Ők is betörtek több kirakatot, és közülük 26-ot állított elő a rendőrség. Párizsban a fővárosi prefektúra szerint 107 embert állítottak elő, de nem derült ki, hogy milyen cselekményekért. A sárgamellényesek tavaly november óta tüntettek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen. A sárgamellényes mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat és a május végi európai parlamenti választások után Edouard Philippe francia miniszterelnök módszerváltást, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést ígért az országnak.