Előfizetés

Mészáros Lőrinc üzlettársainak sokmilliárdos hálója szövi be a Balatont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.08. 18:01
A Tihannyal szemben tervezett szántódi Balaland
Fotó: Lima World / Facebook
A tematikus élményparkok fejlesztésére eddig csak a balatoni régióban lehetett pályázni, egész pontosan 5,18 milliárd forintra.
Közérdekű adatigényléssel jutott hozzá a Hvg.hu a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati nyerteseinek listájához, amiből a lap szerint kiderült, hogy a Kisfaludy-programban a 100 millió forintnál magasabb összegű pályázatok kétharmada ment kormányközeli befektetőkhöz. A turisztikai ügynökség Orbán Ráhel tanácsai szerint működik. A részletes, bogarászásra erősen késztető cikk nagyon sok projektet és nevet sorol fel, ráadásul külön kitér a tematikus balatoni élményparkokra: aki ilyet akart építeni, annak 5,18 milliárd forint jutott. A Hvg.hu szerint ebből
  • nagyjából egymilliárdot kapott a balatonfüredi önkormányzat és a Balaton Játszóház Kft. a térség „első négy évszakos élményházának” megalkotására. A cégnek ugyan nincs tapasztalata az ilyesmiben, viszont a Csopaki Polgári Kör elnöke a tulajdonos, és valahogy sikerült összehozni azt a pár millió forint indulótőkét, amire aztán megkapták az egymilliárdot.
  • méregdrága élményparkjával Szepesi Richárd a legeredményesebb a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatain, a mostani 3 milliárddal már 9 milliárd forinthoz jutott: a szántódi BaLaLand Familyparkot csinálja meg, amely része annak a hotelt és lakóingatlanokat is magába foglaló óriásprojektnek, amelyet közvetlenül a partra, Tihannyal szembe tervezett Szepesi cégcsoportja.
  • egymilliárdot kap még kalandparkra a sok egyéb mellett a zánkai tábort felújító Szabadics Zoltán, aki Mészáros gyerekeivel végezte legutóbbi munkáját 16 milliárdért – de a zalaszabari szabadidőközpont legalább karitatív célokat is szolgál.

A babaváró támogatások valamivel kevesebb, mint felét igénylik lakásvásárlásra

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sokan meglévő hitelüket elő- vagy végtörlesztik a pénzből. Voltak olyanok is, akik autóvásárlást vagy a vállalkozás fejlesztést jelölték meg a felhasználás céljaként.
A babaváró támogatások közel felét lakásvásárlásra igénylik a Duna House hitelcentruma adatai alapján. A folyósított támogatások átlagos nagysága 9,7 millió forint, szinte mindenki a maximális összeget igényli és a bankok minimális korrekcióval hagyják jóvá – közölték. Az elemzés szerint a felújításra fordított támogatással együtt az ügyletek közel kétharmada az ingatlanpiacra és a lakásállományra van erőteljes hatással, illetve sokan meglévő hitelüket elő- vagy végtörlesztik a pénzből. A független hitelközvetítő több mint 200 babaváró támogatást vizsgált meg az elmúlt időszakban benyújtott igénylések alapján. Ebből kiderült, hogy az igénylők 13 százaléka megtakarítási céllal veszi fel a támogatást, ezen belül részben a később megszületendő gyermek miatt, részben pedig magyar állampapír pluszt vásárolnak belőle. A támogatást igénylő friss házasok 10,5 százaléka pedig valamilyen régebbi hitelét szeretné részlegesen vagy teljesen törleszteni. Elenyésző számban voltak olyanok is, akik autóvásárlást vagy a vállalkozás fejlesztést jelölték meg a felhasználás céljaként. A jegybank adatai szerint a babaváró hitelkihelyezés júliusban 54 milliárd forint volt, 5500 hitelfolyósítást jelentettek a bankok 9,7 millió forint átlagos összegben. A támogatás iránt megmarad az élénk érdeklődés, így az éves babaváró hitelkibocsátás 400 milliárd forint is lehet az első teljes évben, ami 25-40 ezer ügyfelet jelenthet.

Egyelőre olyanok veszik fel a babaváró hitelt, akik nem szorulnak rá, inkább befektetik

Nemrég a jegybank adatai alapján megírtuk: eddig főként a tehetősebb réteg használta ki a babaváró hitel kínálta lehetőségeket, többen befektetési terméket vettek belőle. Összesen 54 milliárd forint értékben kötöttek júliusban babaváró kölcsönszerződéseket a bankok. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett statisztikái alapján az összeg többletként jelent meg a lakossági hitelezésben, hiszen júniusban és júliusban nagyjából változatlan nagyságrendben – mintegy 130 milliárd forint értékben – helyeztek ki lakás- és személyi kölcsönöket a bankok. Mindez arra utal, hogy olyanok is felvettek a babaváró program keretében hitelt, akiknek a kormány családvédelmi akcióterve nélkül eszükbe sem jutott volna kölcsönért folyamodni. Köztük például azok az ügyfelek, akik – mint arra a bankok felhívták a jegybank figyelmét – befektetési termékeket vesznek a babaváró kölcsönből. Ezzel a hitellel ugyanis akár kamatmentesen is hozzá lehet jutni 10 millió forinthoz, igaz, ehhez öt éven belül születnie kell legalább egy gyermeknek. A hitel kamata azonban még akkor is igen kedvezőnek számít, ha nem érkezik meg a baba (a kamatot az öt éves lejáratú állampapírokhoz kötik). A Magyar Állampapír Plusz nevű kötvény például öt év alatt még akkor is magasabb hozamot hoz, ha büntetőkamatot kell fizetni a babaváróra. 

Meglepetés a magyar iparban

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.09.07. 08:30

Fotó: MB MANUFACTURING HUNGARY KFT.
Minden várakozást messze felülmúlva, 12 százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban az előző havi 1,4 százalékos csökkenés után, ami arra utalhat, hogy még korai temetni a hazai gazdasági növekedést.
Maga a növekedés önmagában nem jelent meglepetést, de a tempó igen. A magyar ipar egyik fő exportpiacát jelentő Németországban a gyárak megrendelései több mint egy éve csökkenést mutatnak, ráadásul az idén egyre gyorsul az ottani visszaesés. Ennek ellenére a magyar ipar lendületes növekedést mutatott júliusban és az első félévben is – kommentálta az adatot Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A bővüléshez a feldolgozóipari alágak nagy többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen bővült, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett – mondta Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője. A feldolgozóipar kedvező kilátásait tükrözik a némileg csökkenő, de továbbra is magas bizalmi indexek. Ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint döntően közvetett hatások miatt a Brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet, bár ezek már eddig is fékezték a növekedést, e negatív hatások nélkül még élénkebb növekedést is mutathatna a hazai ipar. Az élénkülést szintén támogathatja, hogy az autógyártók egyre több modellre, illetve motorvariánsra szerezhetik meg az új forgalomba hozatali engedélyt. Idén 5,5-6 százalék közötti növekedést várunk az ipari kibocsátásban a tavalyi 3,6 százalék után – tette hozzá az elemző. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a 2017 eleje óta nem látott jelentős növekedés egyértelműen a járműgyártás felpörgésének köszönhető. Gyakorlatilag március óta egymást követik a jó és a rossz hónapok, a folyamatos hullámzás mellett nincs szó trendszerű emelkedésről. A bank elemzői továbbra úgy látják, hogy idén 5-6 százalékkal nőhet a ipari termelés, amit jövőre egy komolyabb fékeződés követhet.