Előfizetés

Megtalálták, de nem tudják, milyen állapotban van az indiai Hold-misszió leszállóegysége

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 10:10

Fotó: Indranil Aditya/NurPhoto / AFP
Megtalálták a Hold felszínén a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegységét, de továbbra sincs kapcsolat a Vikram nevű modullal, így azt sem tudni, milyen állapotban ért földet - közölte vasárnap az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).
A leszállóegységet kameráival azonosította az űrszonda, amely továbbra is kiváló állapotban kering a Hold körül, és hőképet is küldött a Vikramról - közölték az indiai űrkutatók.
A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat. 
Az indiai űrkutatási hivatal továbbra is próbálja felvenni a kapcsolatot a Vikrammal, amely a tervek szerint 14 napon át végzett volna kutatásokat a Föld kísérőjének feltáratlan vidékén. A kutatóknak ez a 14 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy helyreállítsák a kapcsolatot, ám nem tudni, hogy a berendezés épségben vagy megrongálódva ért-e földet.
Az űrkutatási hivatal szerint India második Hold-missziója a leszállóegységgel kapcsolatos kudarc ellenére "90-95 százalékban teljesítette küldetését". Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki a bengalurui űrközpontban a kutatókkal együtt drukkolt a sikeres leszállásért, személyen vigasztalta, hosszasan ölelgette az Indiai Űrkutatási Szervezet letaglózott vezetőjét, Kailaszavadivo Szivant, és azt hangoztatta, hogy csak tovább nőtt India eltökéltsége a Holdra szállásra.
Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely "megveti a lábát" a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban. A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak.
Ajey Lele, a Védelmi Tanulmányok és Elemzések Intézetének (IDSA) szakértője szerint a kudarc aligha fogja visszavetni India becsvágyó űrkutatási terveit. A feltörekvő dél-ázsiai ország 2021-ben űrhajósokat akar a világűrbe küldeni, későbbre pedig terveznek egy Vénusz-missziót és saját űrállomást is. Az indiai űrprogram nagy előnye az olcsóság, ami főleg az alacsonyabb bérköltségeknek tulajdonítható, és aminek köszönhetően máris számos ország bocsáttatja fel műholdjait Indiával.  

Újabb szövődmények léptek fel a szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjánál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.08. 14:45
A szétválasztott bangladesi sziámi ikerpárt magyar aneszteziológusok vizsgálják
Fotó: Cselekvás Alapítvány
Csókay András idegsebész: "Van itt még bőven imádkozni való!"
Rukayánál nagyon súlyos szövődménysorozat lépett fel, szervezetét vírusos láz támadta meg. "Van itt még bőven imádkozni való, de csak ennyit tudok elmondani, ennyire van felhatalmazásom” - mondta az M5-nek Csúkay András idegsebész, a műtétsorozatot és az orovoscsapatot koordináló Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány egyik alapítója, aki maga is részt vett az ikerpár szétválasztásában. Mint kiderült, a műtétek után magyar szakemberek is segítik a szétválasztott bangladesi sziámi ikerpár rehabilitációját. "A Semmelweis Egyetem egy vagy két, Pető Intézetben képzett konduktort, speciális gyógytornászt küld Bangladesbe, aki tud a gyermekek rehabilitációjában segíteni" - ezt már Pataki Gergely sebész, plasztikai sebész, az alapítvány másik alapítója mondta ugyanott. A csatorna szerint a magyar orovosi team a hétvégén utazik vissza Bangladesbe, hogy újraértékeljék a helyzetet és megbeszéljék, milyen kisebb műtétekre van még szükség ahhoz, hogy a lányok felépülése a lehető legnagyobb biztonsággal elindulhasson. 

A Pentagonba olyan embert keresnek, aki segít eligazodni a mesterséges intelligencia zavaros morális vizein

Pion István
Publikálás dátuma
2019.09.08. 11:24
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
A pozíció neve: katonai etikus. Persze ezzel is Kínát és az oroszokat akarják megelőzni.
Az amerikai Védelmi Minisztérium, amelynek a Pentagon a székhelye, egy évvel ezelőtt hozta létre a Közös Mesterséges Intelligencia Központot, ami most etikus szakember felvételét készíti elő, aki segíteni fogja a minisztérium mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiai fejlesztéseit, és azok alkalmazását - írja a kormányzati szerv saját honlapja. "A pozíciót betöltő munkatárs nem csak műszaki szabványokat vizsgál, hanem etikailag is értékeli majd a projekteket" - mondta az amerikai légierő tábornoka, Jack Shanahan, az intelligencia-központ igazgatója. Shanahan emlékeztetett rá, hogy a központ csupán csak egy évvel ezelőtt kezdte meg működését, nem volt pénze, és nem volt székhelye sem. "Ez már nem így van. Mintegy 60 alkalmazott dolgozik nálunk, lett otthonunk és saját költségvetésünk, azonban még hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos képességeink a legfrissebbek legyenek" - mondta a tábornok.
Robotrendőr posztol egy kantoni egyetem bejárata előtt, 2019. június 7-én
Fotó: Zhong zhenbin / Zhong zhenbin - Imaginechina
Az amerikai Védelmi Minisztérium honlapja szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésének az egyik legnagyobb kihívást jelenti az Egyesült Államok számára, ugyanis a potenciális ellenfelek nem ugyanazokat az etikai értékeket vallják, mint az amerikaik. Shanahan elmondta, hogy többek között az adatgyűjtéssel kapcsolatos mesterséges intelligencia-rendszereik ugyanolyan okosak, mint a Kína és Oroszország által használt rendszerek, azonban a két ország nem ugyanolyan korlátozásokkal rendelkezik, mint amilyenek az Egyesült Államokban érvényesek. "Kínában és Oroszországban gyengébb korlátozás vonatkozik a magánéletre és az állampolgári szabadságra, ami bizonyos előnyöket kínál az Egyesült Államokkal szemben, már ami az adatok megismerését és gyorsabb elérését illeti" - tette hozzá a tábornok. Szerinte nem elhanyagolható, hogy ez a kínai vagy az orosz katonaság javát szolgálja.