„Előbb vagy utóbb eredményeket kell felmutatnia” – Orbán beszólt Káslernek Kötcsén

Publikálás dátuma
2019.09.10. 06:00
Sokat kellett várni Kásler Miklós miniszter programjára. Óriási összegekkel számolt a tárcavezető
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Éger István pedig szóba se hozta az egészségügy bajait a zártkörű találkozón.
„Kötcse az egy zárt hely, arról nem nyilatkozunk. Úgy láttam jónak, hogy mást kérdezek” – így reagált Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunknak arra a kérdésre, hogy a rendezvényen miért nem hozta szóba az egészségügy bajait. Úgy értesültünk ugyanis, hogy a kamara elnökének a miniszterelnökhöz szóló kérdését azzal kezdte: ne tessék félni, nem az egészségügyről akarok kérdezni, hanem arról, hogy a sok gyerekes anyák korengedményes nyugdíjában miért van annyi megkötés? Még azt is megjegyezte: e területen liberálisabb szabályokra lenne szükség. Az eset talán szót sem érdemelne, ha nem tűnt volna fel még az ott lévőknek is, hogy a Fidesz hagyományos „összetartásán” mennyire nem esett szó az egészségügyről. Javában tart a fogorvosok országos demonstrációja, a Magyar Orvosi Kamara az egyre növekvő elégedetlenség nyomán pedig szeptember 21-ére hívta nagygyűlésre a döntéshozókat és az orvosokat. Az állami ellátórendszer szétesésével, szervezetlenségével, a szakdolgozó és orvoshiány okozta nehézségekkel összefüggésben naponta jelennek meg drámai hírek. Az Eurostat a minap hozta nyilvánosságra a legfrissebb adatait arról, hogy az elkerülhető halálozási eseteket összegző uniós ranglistán Románia, Litvánia és Magyarország produkálja a legrosszabb eredményeket. (Ezek a mutatók tartalmazzák azokat a haláleseteket is, amelyek időben és hatékonyan elvégzett beavatkozásokkal elkerülhetőek lettek volna. Magyarországon évente 27 ezer embert veszít így.) A rendszer okozta tragédiák ellenére a kormány évek óta nem lép. Mindennek ellenére Kötcsén szinte szó se esett az egészségügyről. Volt aki mindezt azzal magyarázta, hogy „e terület kívül esik a miniszterelnök horizontján.” Úgy tudjuk, Orbán Viktor a nemzetpolitikával összefüggésben, a nők helyzetére utalva beszélt arról is: a több gyermekesek jövedelmi helyzetét stabilizálni kell, hogy egy esetleges válás után is megfelelőek legyenek a juttatásaik, ennek érdekében pedig a kormány lépéseket is fog tenni. Úgy tudjuk, egy budai kórház orvosa arról érdeklődött, hogy az endoszkópos beavatkozásokat végző szakdolgozóknak bérét miért nem rendezték. A kormányfő erre azt válaszolta: az egészségügyet egyben kell kezelni, a magán- és a közellátást is együttesen kell átvilágítani, elemzeni, a hálapénzt pedig meg kell szüntetni. – Kásler miniszter úr lehet mártír vagy nem mártír, de előbb vagy utóbb eredményeket kell felmutatnia – mondta Orbán egy forrásunk szerint.
Szerző

Ha Karácsony nyer, Orbán érvényteleníti a fővárosi paktumot

Publikálás dátuma
2019.09.09. 21:49

Fotó: Népszava
Mert azt kimondottan Tarlós Istvánnal kötötte meg. Ezzel semmissé válna több fejlesztési megállapodás is.
Kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester között jött létre a tavaly novemberi, 15 pontos egyezmény – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, megjegyzését elsőként a hvg.hu szemlézte. A kérdéses paktumban többek között megállapodtak 
• a főváros önállóságában illetve a főpolgármester jogainak csorbítatlanságában • a rendszeres egyeztetésben, • a Fővárosi Közfejesztések Tanácsának létrehozásában, • egy 2030-ig szóló városfejlesztési tervben, • az M3-as metró felújításához szükséges állami fedezet biztosításában. 
Gulyás azt mondta, ez egy politikai, és nem egy közjogi megállapodás, ilyen értelemben az kettejük között érvényes. Kérdésre válaszolva megerősítette: a megállapodás szövegében is az szerepel, hogy ez Tarlós István főpolgármestersége idejére érvényes, vagyis azt szó szerint kell venni. Ezek voltak amúgy azok a feltételek, amelyekkel Tarlós vállalta, hogy újra elindul a főpolgármesteri posztért. 
Szerző
Frissítve: 2019.09.10. 06:19

Kedden már otthon hagyhatja az ernyőt

Publikálás dátuma
2019.09.09. 21:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napsütéses időre készülhetünk, napközben akár 25 fok is lehet az előrejelzés szerint.
A tocsogós hétfő után derült lesz a kedd – írja prognózisában az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint jelzik, az éjszaka második felére a keleti tájakon is megszűnik a csapadék és kiderül az ég, majd nyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk. Hajnalban helyenként pára- illetve ködfoltok is kialakulhatnak. A légmozgás mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. A felhősebb keleti tájakon lesz enyhébb a hajnal.  
Gyorsan feloszlanak a reggeli pára és ködfoltok is, után pedig túlnyomóan napos idő várható kevés fátyolfelhővel. Csapadékra nem kell készülnünk. A keleti, délkeleti szél jobbára mérsékelt marad, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul – olvasható keddi előrejelzésben. 
Szerző
Témák
időjárás OMSZ