Érvénytelenül zárult Paks 2 százmilliárdos irányítási tendere

Publikálás dátuma
2019.09.09. 17:23

Fotó: Bodajki Ákos / MVM
Ez volt az a pályázat, ami miatt a váratlanul éles konfliktus alakult ki a magyar megrendelő és az oroszok között.
Érvénytelen lett a Paks 2 biztonságos működését felügyelő, az úgynevezett irányítástechnikáról szóló tender – írja a Direkt36, arra a dokumentumra hivatkozva, amely az elmúlt napokban jelent meg a beruházást lebonyolító orosz Roszatom honlapján. A tényfeltáró portál a múlt héten azt írta a több mint 100 milliárd forintba kerülő tenderről, hogy az a projekt kezdete óta éles konfliktust okozott a megrendelő magyar fél és a bővítést végző oroszok között. Az utóbbiak maguknak szerették volna a munkát, a magyar kormány viszont nyugati beszállítót akart, mert velük a jelenleg működő paksi atomerőmű felújítása során is jól tudtak együttműködni. Ráadásul a kormány szerint az idegen informatikai behatolások elleni védelmet is jobban tudná garantálni egy nyugati beszállító.
A Roszatom oldalán most megjelent dokumentum szerint a még versenyben lévő német-francia csoportot és a dél-koreai konzorciumot is kizárták. Ennek oka az volt, hogy a két konzorcium nem nyújtott be olyan referenciáról szóló igazolást, amelyet a pályázatot kiíró és lebonyolító Roszatom elvárt. Korábban már kizárták a harmadik jelentkezőt, a brit Rolls-Royce és orosz tulajdonú Skoda JS konzorciumát is. Mivel egyetlen jelentkező sem maradt versenyben, ezért érvénytelen lett a beszerzés. Az irányítástechnika egy kulcsfontosságú berendezés, amely gyakorlatilag az atomerőmű idegrendszereként funkcionál. A mostani tender ennek főbb elemeiről szólt. A beszállítót így valószínűleg egy megismételt eljárásban választják majd ki - véli a lap.
Szerző

Tomboló vihar csapott le Szegedre, többen megsérültek (videó)

Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:59

Fotó: Szegedma.hu
Fákat döntött ki, bútorokat dobált az orkánerejű szél, elvitte a helyi nemzeti színház épületének tetejét is.
Váratlan vihar söpört végig Szegeden, több helyen is kitépek fák maradtak az óriási, becslések szerint 112 kilométer/órás sebességű, esővel kísért szélrohamok után. Az ítéletidőnek egy súlyos és egy életveszélyes sérültje is van a szeged.hu szerint – utóbbit a Széchenyi téren érte a vihar, és egy padon ült, mikor a mögötte álló platánfa kitört, és ráborult. A szeged.hu úgy tudja, hogy a helyszínen hárman is megsérültek, ketten közülük pedig a válságos állapotban lévő első áldozatnak próbáltak segíteni. A Csongrád megyei katasztrófavédelem beszámolója szerint a a platán alá szorult sérültet végül tűzoltók szabadították ki a törzs alól. Munkájukat a Szeged Televízió is követte:
A megyei katasztrófavédelem közel ötszáz riasztást kapott a vihar tombolása alatt, elsősorban Szegedről. A Pusztaszeri utcában egy társasház belső udvarát rongálta meg a szél, a Szabadkai úton faágak dőltek a villamossínekre és a felsővezeték is leszakadt. A Hajnóczy utcában szintén több faág zuhant az úttestre, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel eltávolították az ágakat. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán. 
A helyi lap hozzáteszi, hogy a A Lófaránál székeket és asztalokat vitt a szél, faágakat szakított le, a járókelők menekültek. A jogi kar épületének tetejét is megrongálta a vihar, cserepek estek az udvarba, a kültéri üveglift teteje betört. A jogi kar melletti épülete melletti ház tetejének egy része a Fekete sas utcába zuhant.
A Délmagyar pedig arról tett közzé videót, ahogy egy szélroham részben letépi a Szegedi Nemzeti Színház épületének tetejét, ahol ezek után már a nézőtérre esett az eső. A viharkárok miatt Szeged polgármestere, Botka László 200 millió forintot különített el a helyreállításra.
A vihar megbénította a térség közlekedését is: a Mávinform MTI-nek küldött tájékoztatása szerint Sztöbb vasútvonalon is fennakadások vannak. A közlemény szerint a szegedi fővonalon Szatymaz és Kiskundorozsma állomás között a vihar miatt több helyen faágak kerültek a felsővezetékre, ezért szünetel a vonatközlekedés ezen a szakaszon. Szatymaz és Szeged között pótlóbuszok viszik az utasokat, a szegedi vonalon egy-két órával hosszabb eljutási idővel kell számolni - várhatóan késő estig. Az InterCity vonatok Cegléd és Szeged között felármentesen vehetőek igénybe. A Szeged-Békéscsaba vonalon Hódmezővásárhely és Kútvölgy között fa dőlt a vasúti pályára, ezért a tervezetten Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő pótlóbuszok meghosszabbított útvonalon, Kútvölgyig járnak. A Szentes-Orosháza vonalon is fakidőlés okozott fennakadást, ott a forgalom már újraindult
Szerző
Frissítve: 2019.09.09. 18:47

Dobrev: El fogjuk érni, hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre

Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:40

Fotó: Bernáth Dániel
A DK EP-képviselője szerint a Fidesz azzal „ijesztgeti” a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak.
A Demokratikus Koalíció(DK) el fogja érni az Európai Parlamentben (EP), hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre, így kikerülve az „Orbán-kormány korrupt rendszerét” – mondta Dobrev Klára, a párt EP-képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Dobrev Klára szerint az önkormányzati kampányban a Fidesz azzal „ijesztgeti” a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak, ez a fenyegetés azonban ma már üresen cseng. Hozzátette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján a EU pontosan tudja, hogy a Orbán-kormány a „legkorruptabb” kabinet, így a jövőben minden eurócentet meg fognak gondolni, amit ennek a kormánynak a kezére bíznak. Dobrev Klára hangsúlyozta: a DK EP-képviselőjeként és az Európai Parlament alelnökeként a EU legfontosabb döntéshozóival folytatott tárgyalásain pontosan látja azt a szándékot, hogy kialakuljon egy olyan pályázati rendszer, amelyben a források jelentős részére közvetlenül lehetne pályázni az EU-nál. Jelezte: ezért dolgozik majd a következő időszakban, és személyes garanciát vállal arra, hogy komoly előrelépést érnek majd el az ügyben. Úgy vélte: az EU meg fog változni a következő hetekben és hónapokban, ezért akik a demokratikus, közös ellenzéki jelöltekre szavaznak, biztosak lehetnek abban, hogy nemhogy nehezebb, hanem még talán könnyebb is lesz forrásokhoz jutni. Ugyanakkor – folytatta – „nehéz idők elé néznek” azok a fideszes önkormányzatok, amelyek semmit más nem csináltak az utóbbi időszakban, mint végrehajtották a pártközpont utasításait. Arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan alakulhat majd át 2020-tól az uniós pályázati rendszer, Dobrev Klára kifejtette: egyrészt egy általános uniós szabály szerint megnövelik azon források összegét, amelyekre eddig is közvetlenül pályázhattak önkormányzatok és civil szervezetek. Másrészt – folytatta – amennyiben a Magyarország ellen folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárás miatt hazánk támogatásoktól esik el, akkor azért fog dolgozni, hogy az EU a Magyarországnak szánt forrásokat rakja félre és ezeknek a terhére nyissa meg az önkormányzatok és civil szervezetek számára a pályázás lehetőségét.
A tájékoztatón részt vettek az önkormányzati választásokon közös ellenzéki támogatással induló DK-s jelöltek: Niedermüller Péter VII. kerületi polgármesterjelölt, valamint László Imre, a XI. kerület, Élő Norbert XII. kerületi, Németh Angéla XV. kerületi, Nemes Gábor XVI. kerületi és Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi polgármester-jelölt, akikkel Dobrev Klára a sajtótájékoztató után megbeszélést folytatott. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője kérdésre válaszolva megerősítette: a DK minden jelöltjének sikerült összegyűjtenie a megfelelő számú ajánlást és a párt minden megyében állít majd listát az önkormányzati választáson. A szóvivőt a Magyar Nemzet hétfői cikkéről is kérdezték, amelyben a napilap azt írta: feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék. Barkóczi Balázs arra hívta fel a figyelmet: a cikk a „feltételezhető” szóval kezdődik. Úgy értékelt: közelednek a választások, a Fidesz pedig fél és megpróbál félelmet gerjeszteni. Hozzátette: amíg nincsenek konkrétumok, addig a Fidesz félelmeit, „fantazmagóriáit, feltételezéseit” nem szeretné kommentálni. Arra a kérdésre, hogy Dobrev Klára fenntartja-e azt az álláspontját, hogy Brüsszel ne térítse meg a határvédelmi költségeket Magyarországnak, a szóvivő úgy reagált: felháborító, hogy Orbán Viktor „a legfontosabb politikai termékét, a határkerítést is lopásra használja fel”. Úgy fogalmazott: 270 milliárd forintból, méterenként másfél millióért sikerült egy „düledező drótkerítést” felhúzni, amit most a magyar és az európai uniós adófizető polgárokkal akarnak kifizettetni. „Nem fogjuk ezt hagyni” – jelentette ki a DK szóvivője.