Előfizetés

Űrfelvételeken is látszik az amazonasi erdőtüzek iszonyatos légszennyező hatása

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.11. 09:35

Fotó: MAYKE TOSCANO / AFP
Az amazóniai erdőtüzek miatt a levegő légszennyezettségének növekedését rögzítették azok a műholdas felvételek, amelyeket az Európai Űrügynökség tett közzé hétfőn.
A térképeken látható, hogy augusztusban megnövekedett a szennyezőanyagok mennyisége a korábbi hónaphoz képest, amikor kevesebb tűz pusztított a térségben. Az Európai Űrügynökség közlése szerint a tüzek miatt a légkörbe került az Amazonas esőerdeiben tárolódott szén-dioxid, aminek nagy valószínűséggel hatása van a globális klímára és egészségre.
Az erdő tovább ég, annak ellenére, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök az elmúlt hónapban a földterületek megtisztítását célzó tüzekre hatvan napos tilalmat hirdetett.
A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai szerint az ország teljes területén fellángolt tüzek száma idén már meghaladta a százezret, amely 45 százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. Renata Libonati, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázok mellett az erdő égése mikroszemcséket is a légkörbe juttatott.
Egészségügyi szakemberek elmondták, hogy tanulmányok szerint a légszennyezettség a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések számának növekedését okozhatja, főként a kisgyerekek és az idősek esetében. Porto Velhóban, Rondonia állam fővárosában a terjengő füst megnövelte a légúti betegségek számát. A légzőszervi problémákkal kezelt emberek száma jelentősen növekedett augusztusban a helyi Cosme e Damia Gyermekkórházban.
A mikroszemcséket a szél olyan városokba is eljuttatja, amelyek nem a tüzek közvetlen szomszédságában találhatók. 
"A tűz hatása messze túlmutat azon a területen, ahol az erdők égnek"

- mondta Libonati.

Hozzátette: az idei száraz időszakban az eső hiánya az amazonasi régióban csak nehezíti a helyzetet. Az eső ugyanis segíthetne megállítani a részecskeszennyeződés folyamatát.
A brazil egészségügyi minisztérium az elmúlt héten kiadott egy ajánlást a tüzek közelében lévő területeken élők számára. Javasolják, hogy az emberek ne menjenek a tüzek közelébe, a szabadban viseljenek maszkot és szemvédőt és használjanak légkondicionálót főleg az iskolákban, óvodákban és kórházakban.

A japánok a Csendes-óceánba öntik a fukusimai atomerőmű sugárszennyezett vizét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 18:10
Fukusimában évtizedekbe telhet a helyreállítás FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOPHER FURLONG
Ezt Harada Josiaki japán környezetvédelmi miniszter közölte.
Azóta, hogy a létesítményt kilences erősségű földrengés rázta meg 2011. március 11-én, a Tokyo Electric Powernak (Tepco) több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet gyűjtött össze tartályokba a megrongálódott erőmű hűtőrendszeréből - írja az MTI.
Az üzemeltető tájékoztatása szerint a tartályok, amelyekbe a radioaktív vizet gyűjtik, 2022-re megtelnek.

Harada egy tokiói sajtóértekezletén mondta el, hogy az egyetlen lehetőség a probléma megoldására, ha az ezen időpont után összegyűjtendő vizet a tengerbe ömlesztik, ahol az felhígul. A kérdést szerinte a kormány meg fogja vitatni, ő pedig javaslatot tesz majd a megoldásra. A végső kormánydöntés előtt megvárják egy szakértői bizottság jelentését, a miniszter azonban nem beszélt arról, hogy mennyi vizet kell majd a tengerbe önteni. Ha szabad utat engednek a sugárszennyezett víz tengerbe öntésének, akkor a lépés kiválthatja az olyan szomszédos országok haragját, mint Dél-Korea, amely a múlt hónapban bekérette a szöuli japán nagykövetség rangidős tisztviselőjét, hogy számon kérje, mit tesz Japán a Fukusimában felgyülemlett radioaktív vízzel. A két ország között amúgy is feszült a viszony amiatt, hogy vita bontakozott ki közöttük a világháborús kényszermunkások kárpótlása ügyében.
A tengerparton fekvő atomerőművek rendszerint eresztenek valamennyi hűtővizet az óceánba.

Ez a víz tríciumot tartalmaz, a hidrogén radioaktív izotópját, amelyet nehéz leválasztani, és amelyet viszonylag ártalmatlannak tekintenek. A Tepco, amelyet a helyi halászok is rendszeresen bírálnak, tavaly beismerte, hogy a tartályokban felgyülemlett víz a trícium mellett más, szennyező anyagokat is tartalmaz.

Egy új tanulmány szerint ha emelkedik a hőmérséklet, a dízelautók több káros anyagot bocsátanak ki

Pion István
Publikálás dátuma
2019.09.10. 16:54
A Montparnasse-ról 2016. december 5-én készített kép a Párizsra néző kilátást mutatja a szmogban / Képünk illusztráció
Fotó: THOMAS SAMSON / AFP or licensors
Amikor Párizsban 30 Celsius fok fölé emelkedett a hőmérséklet, akkor 20-30 százalékkal nőtt a gázolaj-üzemű gépjárművek károsanyag-kibocsátása.
Egy új tanulmány megállapította, hogy a dízelgépjárművek - az újabb modellek esetén is - károsanyag-kibocsátása a melegebb napokon az átlaghoz képest növekszik – írja a Guardian. Ez a lap szerint olyan kérdéseket vet fel, amelyek érintik a légszennyezettségtől szenvedő városok és az éghajlatváltozás kérdését. A Párizsban végzett kutatások ugyanis azt mutatták, hogy
a dízelautók nitrogén-oxid-kibocsátása 20 százalékról 30 százalékra nő, amikor a hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius fokot.

De a vizsgálat arra is rámutatott, hogy általában véve a különböző járművek károsanyag-kibocsátása sok esetben magasabb volt, mint amit a gyártók a laboratóriumi vizsgálatok után bejelentettek. A lap megemlíti, hogy a 2015-ös dízel-botrányban a Volkswagen autói negyvenszer annyi nitrogén-oxidot bocsátottak ki, mint amennyit a gyártó bevallott. Sőt, kiderült, hogy a motorkerékpárok - amelyeket gyakran alternatívának tekintenek a négykerekű járművekkel szemben - bizonyos szennyezőanyagainak légtérbe jutása „jelentősen meghaladja” a benzin- és a dízelüzemű autók átlagát. A kutatásban több mint 180 ezer jármű károsanyag-kibocsátását mérték a francia főváros utcáin, 2018 nyarán, három héten át. Figyelemreméltó, hogy
nem a város legforgalmasabb útjairól származnak az eredmények.

A minta buszokat, motorkerékpárokat, mopedeket és tehergépjárműveket is tartalmazott.