Tarlós: főpolgármester-jelölti vitáról egyeztetni "méltatlan és álságos"

Publikálás dátuma
2019.09.12. 15:25

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Levélben utasítja el a vitát Karácsonnyal a budapesti főpolgármester, aki nem hajlandó a jelölti vitának még csak a feltételeiről sem egyeztetni.
Sokáig még csak nem is reagált Tarlós István fővárosi főpolgármester Karácsony Gergely nyílt levelére, amelyben az ellenzéki politikus hat pontban tett ajánlatot arra, hogy mikor, hol és milyen feltételekkel vitázzanak. A hallgatást végül csütörtökön megtörte Tarlós, és mint leveléből kiderül, a főpolgármester lényegében arra hivatkozva utasítja el a vitát, hogy nem Karácsony az egyedüli kihívója. Nem hajlandó a jelölti vitának még csak a feltételeiről sem egyeztetni, ami - mint írja - a "vitáról való vita" lenne, amit ő méltatlannak tart. Az atv.hu-n megjelent levelet szó szerint idézzük:
"Végtelen vita a vitáról? Egyre nagyobb a káosz az agyon reklámozott főpolgármester - jelölti vita körül. Bejelentkezett legutóbb Berki úr is egy szellemeskedő bejegyzéssel. Puzsér Róbert is küzd már - némi joggal, hiszen 2006 – ban még az 1 % - osak is vitázhattak. Karácsony úr pedig közben levelenként átlagban háromszor »kettőnk vitáját” követel, miközben a korábbi felvetésekor említett feltételeimet szabályosan elengedi a füle mellett. Az ő »feltételei« az ilyenek, hogy »itt és most«, »ülve, állva, fekve«, vagy sorozatosan nem önkormányzati témákat vet fel. Ezek kertelések. Szándékosan becsapja a közvéleményt, mert olyan kérdésekről beszél, melyekben a törvények kizárják az önkormányzatok és a főpolgármester cselekvési lehetőségét. Civilszervezeteknek aláír olyan ígéreteket, melyekről tudnia kell, hogy nincs is módja betartani. Előre kijelenti, hogy Zugló állapotáról őt kérdezni sem lehet. Azzal igyekszik tematizálni a kampányt, hogy a vitáról vitatkozik. Ez teljesen értelmetlen. Mivel a meghatározó feltételeket nyilvánvalóan kerülgeti, és ráadásul még a vita résztvevőinek köre is veszekedés tárgya, aminek a feltételekkel kapcsolatban további kiszámíthatatlan következményei lehetnek, így a vitáról való vitát méltatlannak és álságosnak tartom. Arra jó, hogy a kampány ne arról szóljon, amiről szólnia kell. Amíg a feltételek ennyire ködösek, a vita vitájáról nem kívánok tovább kommunikálni. Budapest, 2019. szeptember 12. Tisztelettel:

Tarlós István
"
Szerző

Újabb ugrás az őszbe: akár 10 fokos lehűlés is jöhet a jövő héten

Publikálás dátuma
2019.09.12. 13:44

Fotó: Shutterstock
Hamarosan megérkezhetnek az első, gyenge, talajmenti fagyok is.
Jövő kedden ismét egy markáns hidegfront éri el az országot, melynek hatására az addigra 25-26 fok köré emelkedő délutánonkénti hőmérséklet 15-16 fokra esik vissza, erős szél kíséretében – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. Mint írják, egyre biztosabb, hogy a front némi csapadékot is okoz majd, de ez közel sem lesz annyi, mint a mostani hét elején jellemző heves zivatarok. Hamarosan megérkezhetnek az első, gyenge, talajmenti fagyok is.
Szerző

A régi idősotthont a szél tépázta meg, az újnak nyoma sincs Kisvárdán

Publikálás dátuma
2019.09.12. 13:05

Fotó: Google Street View
Eblédőben, majd kórházban is laktak a megrongálódott otthon lakói, akik hónapok óta nem térhettek vissza fizetett lakhelyükre.
Több hónapja nem rendezték egy kisvárdai önkormányzati idősotthon lakóinak helyzetét, akik először a városra június végén lecsapó, óriási vihar miatt kényszerültek elhagyni szobáikat – tudta meg a hvg.hu. A lap emlékeztet rá, hogy a június 27-i orkánszerű szél letépte az otthon kisebbik melléképületének tetejét, így az ott élőket – ígéret szerint ideiglenesen – a főépületben szállásolták el, a helyhiány miatt pedig nyolc idős embert az étkezőbe költöztettek.
A költöztetett lakók és hozzátartozóik már ezzel a hetekig tartó kényszerhelyzettel sem tudtak kibékülni – írja a lap – ám az augusztusi esőzésekben a főépület is beázott. Így akit lehetett, hazavittek az otthonból szeretteik, a mellékpületből kitelepítetteket pedig a kisvárdai kórház krónikus és rehabilitációs osztályainak kórtermeiben helyezték el. 
Az ígéret úgy szólt, hogy „átmenetileg” kell kiköltözniük, ameddig helyre nem hozzák a megrongálódott lakóhelyüket. A főépületet rendbe is hozták, ám a melléképületnél még nem kezdődtek el a felújítási munkák, bár már két hónap telt el az első vihartól számítva; a „kilakoltatott” idősek még a holmijaikért sem mehettek vissza -teszi hozzá a portál. A hírportál megszólaltat egy névtelenséget kérő hozzátartozót, aki szerint a lakók méltatlan elhelyezése azért is felháborító, mert fizetős otthonról van szó, és a térítési díj nem kevés: a nyugdíj nyolcvan százaléka. Egy másik panaszos pedig azt hozta fel, miközben mindez történt,  a településen üresen állt a felújított Bagolyvár a luxusszobával, vagy a sportszálló, ahol minden szobához külön fürdő tartozik.

Pénz lenne rá, mégsem épült meg

Bár az otthonban uralkodó körülmények és az ott élők hányattatásai önmagukban is elszomorítóak, a hvg. hu szerint annak fényében különösen azok, hogy a kormány még 2017 decemberében a megszokott év végi kincstárkiürítés egyik tételeként 2,5 milliárd forintot juttatott egy Kárpát-medencei speciális elhelyezési központ – vagyis egy bentlakásos idősotthon – létesítésére. A lap április közepén megnézte, hogy másfél év elteltével hol tart a beruházás; 
megdöbbenve tapasztalták, hogy a támogatást elrendelő kormányhatározat óta az égvilágon semmi nem történt, a nyomok viszont a 2,5 milliárd forint felett rendelkező vállalkozástól – hogy, hogy nem, Kisvárda legbefolyásosabb emberének tartott, Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter üzleti köreihez vezettek.

A 2,5 milliárdot az a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft. kapta, amelynek vezetője-tulajdonosai között az exminiszterrel korábban is kapcsolatba hozott Mikucza-család több tagja is szerepel. A speciális központ nevében olvasható „Kárpát-medencei” előtag pedig – ahogy szintén a volt miniszterhez köthető körök érdekeltségeivel mutatott hasonlóságot. Április óta látható módon egy jottányit sem mozdult előre az idősotthon ügye: azóta sem bukkant fel róla egyetlen közbeszerzés, tervpályázat vagy kivitelezői felhívás sem a magyar, sem az uniós közbeszerzési értesítőben.
Szerző