1270 millió forint közpénzzel segített ki egy kínai beruházást a kormány Kapuváron

Publikálás dátuma
2019.09.13. 15:53

Fotó: Nyikos Péter / MTI
Aztán még 2900 millióval egy francia nagyvállalatot Dorogon.
1,27 milliárd, azaz 1270 millió forintot állt az adófizetők pénzéből a kormány az Intretech Hungary Kft. kapuvári, 8,8 milliárdos beruházásából. "Ebben a gyárban minden a huszonegyedik századot képviseli, itt minden az ipar 4.0 koncepciója alapján történik" - örvendezett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az avatón.
Most nincs szó arról sem, hogy konkrét új munkahelyek teremtésére ment volna el a közpénz. Ilyesmi egyre kevesebbszer fordul majd elő: miután a 2014-es 4,6 millióról idénre 14,6 millió forintra nőtt az egyetlen új munkahelyre jutó, nagyvállalatoknak nyújtott állami támogatás, a kormány úgy döntött: száműzi a munkahelyteremtést a külföldiek beruházásaihoz adott támogatások feltételei közül. Ennek kapcsán Szijjártó arról beszélt, hogy elfogyóban a szabad munkaerő, de más is lehet a háttérben. Éppen az Orbán-kormány által bőségesen megtámogatott "ipar 4.0" lényege ugyanis részben az automatizáció, ami aztán állások megszűnéséhez vezet. Mutatja ezt az Electrolux "ipar 4.0-ás" fejlesztése is, ami 800 magyar munkahely megszűnésével jár majd.
Ami Kapuvárt illeti, Zifeng Wei, az Intretech Hungary Kft. alelnöke a beruházást úgy mutatta be: egy 7500 négyzetméteres üzem épült, melyben automata ültető és összeszerelő gépek segítségével elektronikai alkatrészek és termékek gyártása folyik majd. Linden Lin, az Intretech elnöke arról beszélt, vállalatuk intelligens vezérlő elemek, valamint innovatív fogyasztói elektronikai termékek kutatása és fejlesztése terén nyújt szolgáltatásokat, melyekkel több mint hatvan vállalatot látnak el.
Szijjártó az avatón kitért arra is, hogy egy termelésorientált gazdaságból egy kutatás-fejlesztési fókusz felé halad a magyar gazdaság. Ez a magyar közoktatás állapotát elnézve nem hangzik túl hitelesen, sem akkor, ha figyelembe vesszük, mennyire megnehezítette a kormány azt, hogy egy diák a felsőoktatásba juthasson (többek közt emiatt is tüntetnek pénteken a diákok). Zajlik továbbá az akadémiai kutatóhálózat szétverése is, vele párhuzamosan pedig a szakképzések erősítése, melyek szintén más irányba mutatnak, mint a miniszter szavai: inkább az autóipar igényeinek kiszolgálása felé.

2900 millió forint közpénz az autóiparnak

Dorogon is járt pénteken Szijjártó Péter, ahol nem egy kínai, hanem egy francia nagyvállalat beruházását segített felavatni. Az elmúlt évek gazdaságpolitikai eredményei, az alacsony adók és a munkára rakodó adóterhek fokozatos csökkentése tették vonzóvá Magyarországot és Dorog térségét - áradozott a GMD járműalkatrészeket gyártó alumíniumöntödéjének felavatásán a Dorogi Ipari Parkban.
A miniszter az átadás előtt közölte, a beruházás értéke 20 milliárd forint, melyhez a kormány 2,9 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

A GMD csoport fém- és műanyagipari termékeket gyárt főképp a járműipar és más ágazatoknak. Sajtolással, fröccsöntéssel, hőformázással, alumínium-olvasztással, valamint fémöntéssel foglalkoznak, tömítéseket készítenek. A pénteki bejelentés szerint ezen a téren 240 új munkahelyet hoznak létre. A darabár itt valamivel a 14 milliós idei átlag alatt van: 12 millió forint állásonként. Idén az első hét hónap alatt már 55 milliárd forintot költött el a külgazdasági tárca beruházások támogatásra, miközben az egész éves költés 2015-ben még csak 35 milliárd forint volt.
Ami az autóipart illeti, a lassuló világgazdasági növekedés és a lanyhuló kereslet nem sok jóval kecsegteti a magyarországi ágazatot. Már az elmúlt egy-két évben némi visszaesést lehetett tapasztalni az Audi kibocsátásában, a Mercedes pedig elhalasztotta a kecskeméti gyár bővítését. A BMW debreceni beruházása a jelek szerint nem áll le.

13 millióra bírságolta a K&H Bankot az MNB

Publikálás dátuma
2019.09.13. 14:29

Fotó: Népszava
A jogszabálysértő állapot több esetben is huzamosan állt fenn a jegybank közleménye szerint.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi jogszabálysértések miatt 13 millió forintra bírságolta a K&H Bank Zrt.-t. Az MNB pénteki közleménye szerint a K&H a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló törvény és a pénzforgalom lebonyolításáról szóló jegybanki rendelet mellett több rendelkezést, előírást is megsértett.
Megsértette egyebek közt a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a felelősségi és kárviselési szabályokra, a fizetési művelet összegének visszatérítésére, valamint a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra vonatkozó rendelkezéseket. A jogszabálysértő állapot több esetben is huzamosan állt fenn - írták.
A hitelintézetnek legkésőbb december végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Leváltották a kormányhivatal egyik vezető munkatársát, miután Orbán Balázs nem létező céget tett felelőssé a trágyaszag miatt

Publikálás dátuma
2019.09.13. 14:02

Fotó: Shutterstock
A Miniszterelnökség utasította vizsgálatra a kormányhivatal vezetőjét, ennek eredménye a döntés.
A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője leváltotta azt a vezető munkatársát, aki téves tájékoztatást nyújtott az augusztus eleji, Budapesten, illetve Fejér és Pest megyében terjedő trágyaszag ügyében – tudta meg az Origo. A kormányhivatal vezetőjét a Miniszterelnökség utasította vizsgálatra, ennek eredménye a döntés. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy augusztus elején néhány napra rendkívül büdös volt Fejér és Pest megyében, a szagfelhő egy időre beterítette a fővárost is. Az interneten elterjedt egy álhír, miszerint a Felcsút közelében lévő Óbarokon működő „Óbarok Kerti Vasút Kft.” a felelős a bűzért, mert új parkerdőt telepítettek és trágyáztak. Hamar kiderül azonban, hogy ilyen nevű kft. nincs a magyar cég adatbázisban. Ennek ellenére, amikor Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő azt kérdezte a Miniszterelnökségtől, hogy ki a felelős a bűzért, Orbán Balázs államtitkár a nem létező céget tette felelőssé. Hasonlóan kínos, hogy állította: „A bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették”. Orbán Balázs ezután bejelentette, hogy személyi következményei lesznek annak, ha kiderül, hogy a kormányhivatal hibás tájékoztatást adott a Miniszterelnökségnek.  
Szerző