vita;Tarlós István;Tordai Bence;ÉFOÉSZ;

2019-09-14 15:37:12

Indulatos sms-interjút adott Tarlós, miután a fogyatékosok megsértéséről kérdeztük

A főpolgármester már azt is provokációnak érezte, hogy saját szavaival szembesítettük, de azért válaszolt nekünk.

Mindössze fél percig sikerült vonalban maradnunk, miközben a főpolgármestert próbáltunk kérdezni arról, miért bántotta meg szimultán az értelmi fogyatékkal élőket is Tordai Bence becsmérlése közben.

Mint ismert centikről, megafonba üvöltve küldte el Tarlós István főpolgármester pénteken Tordait amiért a Párbeszéd országgyűlési képviselője megkérdezte tőle: hajlandó-e vitázni Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölttel. Tarlós üvöltözés közben úgy fogalmazott: "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni". Az ügyben az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is jelezte, közszereplőként ilyent nem illik mondani, és veszélyes is.

Már azt hittük, ennyiben is maradunk, amikor a főpolgármester sms-ben folytatta az indulatos dialógust. Ezt, külalakja miatt, már interjúként mutatjuk be.

Tarlós István: Egyébként erőltetett heccelési kísérlet (írta, a kérdésre utalva- a szerk). Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom. A ripacskodó Tordait kritizáltam, mint annyian mások. Kár hergelni olyan embereket, akiket eszembe sem jutott megbántani. Ez olyan népszavás, olyan karácsonyos. Arra utaltam, Tordai talán nincs ítélőképessége 100 százalékos tudatában. Ami nem szégyellnivaló, de nem biztos, hogy politikai vezetőnek kell állnia. 

Népszava: Ön azt mondta "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni". Szándékától függetlenül, ez sértő a fogyatékkal élőkre nézve. Elnézést kér érdek-képviseletüktől?

Tarlós István: Ha így értelmezték, feltétlenül, de elég nyilvánvaló, hogy félremagyarázás „forog fenn”. Ezen az alapon sürgősen tegyék hozzá, hogy Karácsony súlyosan megsértette az összes zsidó származású embert. Ha nem teszik hozzá, majd én hozzáteszem. (Tarlós itt arra gondolhatott, hogy Karácsony Gergely egy februári stúdióbeszélgetésben menthetetlen hibát követett el, amikor kifejtette, nem tartja nácizmusnak a zsidó képviselők listázásának ötletét- a szerk.)

Népszava: Utolsó kérdés: ön szerint nem veszít méltóságából és népszerűségéből, ha megafonnal kiabál politikai ellenfele arcába, kocsmai stílusban sértegeti őt?

Tarlós: Tordai nem ellenfelem. Az ellenfelemet nem láttam ott. Egy hírhedt provokátor, és nem ellenfél.  Nem illik köztéri ünnepségeket alpári módon megzavarni (a megzavarás abból állt, hogy Tordai is részt vett az eseményen- a szerk). Úgy látszik, ez Karácsonyék "vitastílusa". Gondolom, a zuglói ügyek helyett. Egyébként a Népszavának csak udvariasságból válaszolok. Úgyis azt, és főleg annyit ír le belőle, amennyit akar. A megafon csak annak szólt, hogy akiket Karácsony előző nap küldött, azok ilyen megafonnal ordítottak rám egy méterről.