Előfizetés

Indulatos sms-interjút adott Tarlós, miután a fogyatékosok megsértéséről kérdeztük

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.14. 15:37

Fotó: Youtube / Mérce
A főpolgármester már azt is provokációnak érezte, hogy saját szavaival szembesítettük, de azért válaszolt nekünk.
Mindössze fél percig sikerült vonalban maradnunk, miközben a főpolgármestert próbáltunk kérdezni arról, miért bántotta meg szimultán az értelmi fogyatékkal élőket is Tordai Bence becsmérlése közben. Mint ismert centikről, megafonba üvöltve küldte el Tarlós István főpolgármester pénteken Tordait amiért a Párbeszéd országgyűlési képviselője megkérdezte tőle: hajlandó-e vitázni Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölttel. Tarlós üvöltözés közben úgy fogalmazott: "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni". Az ügyben az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is jelezte, közszereplőként ilyent nem illik mondani, és veszélyes is.
Ne provokáljon, viszonthallásra - csapta le kérdésünk hallatán a telefont Tarlós István.

Már azt hittük, ennyiben is maradunk, amikor a főpolgármester sms-ben folytatta az indulatos dialógust. Ezt, külalakja miatt, már interjúként mutatjuk be.
Tarlós István: Egyébként erőltetett heccelési kísérlet (írta, a kérdésre utalva- a szerk). Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom. A ripacskodó Tordait kritizáltam, mint annyian mások. Kár hergelni olyan embereket, akiket eszembe sem jutott megbántani. Ez olyan népszavás, olyan karácsonyos. Arra utaltam, Tordai talán nincs ítélőképessége 100 százalékos tudatában. Ami nem szégyellnivaló, de nem biztos, hogy politikai vezetőnek kell állnia. 
Népszava: Ön azt mondta "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni". Szándékától függetlenül, ez sértő a fogyatékkal élőkre nézve. Elnézést kér érdek-képviseletüktől?
Tarlós István: Ha így értelmezték, feltétlenül, de elég nyilvánvaló, hogy félremagyarázás „forog fenn”. Ezen az alapon sürgősen tegyék hozzá, hogy Karácsony súlyosan megsértette az összes zsidó származású embert. Ha nem teszik hozzá, majd én hozzáteszem. (Tarlós itt arra gondolhatott, hogy Karácsony Gergely egy februári stúdióbeszélgetésben menthetetlen hibát követett el, amikor kifejtette, nem tartja nácizmusnak a zsidó képviselők listázásának ötletét- a szerk.)
Népszava: Utolsó kérdés: ön szerint nem veszít méltóságából és népszerűségéből, ha megafonnal kiabál politikai ellenfele arcába, kocsmai stílusban sértegeti őt?
Tarlós: Tordai nem ellenfelem. Az ellenfelemet nem láttam ott. Egy hírhedt provokátor, és nem ellenfél.  Nem illik köztéri ünnepségeket alpári módon megzavarni (a megzavarás abból állt, hogy Tordai is részt vett az eseményen- a szerk). Úgy látszik, ez Karácsonyék "vitastílusa". Gondolom, a zuglói ügyek helyett. Egyébként a Népszavának csak udvariasságból válaszolok. Úgyis azt, és főleg annyit ír le belőle, amennyit akar. A megafon csak annak szólt, hogy akiket Karácsony előző nap küldött, azok ilyen megafonnal ordítottak rám egy méterről. 

DK: tűzbe veszett számlákat is kér tőlünk a Számvevőszék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 13:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Demokratikus Koalíció szerint az ÁSZ nem működik velük együtt – ha pedig büntetni is fogja őket, az már politikailag elrendelt támadás lesz.
A Számvevőszék rugalmatlan hozzáállására panaszkodik az DK: a párt szerint ők idén is eleget tettek az ÁSZ éves ellenőrzése során elvárt adatszolgáltatásnak, és bár a tavaly novemberi irodatűzben teljes könyvelésük, számlagyűjteményük megsemmisült, igyekeztek pótolni a dokumentumokat. Ez szerintük többségében sikerült is, ám az ÁSZ olyan további bizonylatokat kért be tőlük, amiket a tűz miatt egyértelműen nem tudnak bemutatni. „A sorozatos kérések mellett az ÁSZ teljesen elzárkózott mindenfajta együttműködéstől, még olyan alapvető dolgokban is, mint hogy kiadja számunkra a korábban neki megküldött, az ÁSZ rendszerébe elektronikusan feltöltött számláinkat és könyvelési adatállományunkat, amelyek törvényi kötelességéből adódóan most is a hatóság birtokában vannak” - írják közleményükben.
A DK tovább is megy: ha az ÁSZ „önhibájukon kívül” is megbírságolja őket, az szerintük egyértelműen pártállami büntetési módszer lesz, és politikai megrendelésre megindított hatósági támadásnak fogják tekinteni. A párt állításaival kapcsolatban megkerestük az Állami Számvevőszéket is, ha válaszolnak, arról is beszámolunk.  Az ÁSZ sablonszerű közleményben reagált a DK állításaira.
Mint ebben írták,  az "Állami Számvevőszék nem vesz részt a Demokratikus Koalíció választási kampányában. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a DK – 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően minden pártot azonos törvényi előírások és egységes eljárási szabályok szerint ellenőriz. A közpénzekkel való elszámolásra vonatkozó törvényeket pedig a Demokratikus Koalíciónak is be kell tartania."  Hozzáteszik, hogy "Minden közpénzből működő szervezetnek – így a pártoknak is – a vonatkozó törvényi előírások szerint biztosítaniuk kell a dokumentumok és adatok biztonságos megőrzését és tárolását a törvényben előírt beszámolási kötelezettség teljesítése, valamint a közpénzekkel való átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében. Erre az ÁSZ már tavaly november 20-án felhívta a figyelmet." 

Túl sokat kért az honvédelmi cég, pilótasisak nélkül maradt a rendőrség

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.14. 13:20

Fotó: Shutterstock
A Készenléti Rendőrség 24 darab sisakot vett volna, de drágának tartották az egyetlen jelentkező ajánlatát. A HM EI Zrt.-nél nem először fog vastagon a ceruza.
Még május elején írt ki pályázati felhívást a rendőrség éjjellátóval felszerelt „hajózó sisakok” beszerzésére. A köznyelven pilótasisakként ismert kiegészítőt sejthetően a légi rendészek kapták volna, de beszerzés nem jött össze – derül ki a pénteki uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.
A pályázatra csak a Honvédelmi Minisztérium cége, a HM EI Zrt. jelentkezett, a honvédelmi cég azonban olyan drágán számolta volna sisakokat, hogy a Készenléti Rendőrség inkább elállt az üzlettől. Hogy mekkora összegről van szó, azt a hatóság diszkréten kikerüli – a közbeszerzési eljárás egyetlen dokumentumában sem esik szó az árról - de leírásból egyértelmű, hogy sokallották az ajánlatot. „Az eljárás a Kbt. (Közbeszerzési törvény- a szerk.)  75. § (2) bekezdés b) pontja alapján eredménytelen, tekintettel arra, hogy az ajánlat meghaladja a – Kbt. 75. § (4) bekezdésének megfelelően igazolt – rendelkezésre álló anyagi fedezet összegét” - indokolták döntésüket.

Jó áron közvetítettek a helikopterbeszerzésnél is

A rendőrség nem először üzletelt a céggel: mint a hvg.hu beszámolt róla, a rendőrök a HM EI Zrt-től vásárolták meg 14,2 milliárd forintéért azt a kilenc darab, Norvégiából beszerzett EC135P2+ mentőhelikopert is, amit aztán haszonkölcsön szerződés keretében átadtak a hazai légmentőknek. 
A helikopterbeszerzésben nem csak az kérdéses, hogy egyáltalán miért volt szükség a honvédelmi társaság közvetítői szerepére. Demeter Márta LMP-s képviselő még márciusban kiderítette közérdekű adatigényléssel, hogy 
a HM EI Zrt. tavaly augusztusban 28, 72 millió dollárért vásárolta meg a helikoptereket– ez jelenlegi árfolyamon 8,1 milliárd forintnak felel meg.

Az esetről az Alfahír is beszámolt. Tehát, a közvetítő mintegy 6 milliárdos különbözetet tehetett zsebre az állami szervek között zajló beszerzés során;rendőrség abban az esetben azonban nem kifogásolta az árat, megvették mind a kilenc gépet.  A HM EI a közelmúltban amiatt került a hírekbe, hogy lapunk kiderítette: darabonként 13 milliárdért vásárolhatták meg a honvédelmi nemkormánygép Falconokat, amiket Áder János és Szijjártó Péter is előszeretettel használ.