Előfizetés

„Háromszor kellett lefeküdnöm vele”: András herceget is szexuális visszaéléssel vádolják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 08:31
András herceg egyenruhában, Brugge felszabadításának 75. évfordulóján, 2019. szeptember 7-én
Fotó: John Thys / AFP or licensors
A vádló 17 éves volt, amikor állítása szerint felkínálták az angol királynő fiának.
 A kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel vádolt Jeffrey Epstein egyik vádlója, Virginia Roberts Giuffre azt állítja, hogy András yorki herceggel, II. Erzsébet brit uralkodó második fiával is le kellett feküdnie, amikor 17 éves volt - jelentette szombat reggel az NBC amerikai hírcsatorna exkluzív interjújára hivatkozva a Sky News brit hírcsatorna.
Az MTI beszámolója szerint Roberts Giuffre az interjúban részletesen elmeséli, mi történt 2001-ben Ghislaine Maxwell, Epstein akkori barátnője londoni házában. Mint mondta, aznap korán reggel Maxwell ébresztette, és azt újságolta neki, hogy "ma egy herceggel fog találkozni", de ekkor még nem tudta, hogy le kell feküdnie vele. A nő elmondása szerint London egyik exkluzív szórakozóhelyén mulattak, András herceg vodkával itatta, táncoltak is, majd Maxwell-lel együtt visszaautóztak a nő házához, és Ghislaine Maxwell a kocsiban közölte Virginiával, hogy 
András herceg is velük megy, és azt akarja, hogy "vele is csinálja azt, amit Epsteinnel".

"Nem volt durva. Utána megköszönte, és mondott még pár kedves dolgot, aztán távozott" - elevenítette fel a történteket az interjúban Virginia Roberts Giuffre, aki a kapcsolat bizonyítékaként egy olyan, 2001-es fotót is közzétett, amin a mosolyogva áll a herceg mellett, az pedig bizalmasan átkarolja csípőjét.
 "Egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy még uralkodócsaládok tagjai is benne vannak ebben" - tette hozzá a nő, aki azt állítja, hogy összesen háromszor kellett lefeküdnie a herceggel, egyszer egy karib-tengeri magánszigeten rendezett orgián is. 
Epstein augusztusban felakasztotta magát börtöncellájában, András herceg pedig azt állítja, hogy ugyan 1999 óta ismerte a kiskorúak ellen elkövetett több rendbeli szexuális visszaéléssel vádolt amerikai üzletembert, de csak ritkán találkozott vele, és "abban a kis időben" sem volt tanúja soha semmi olyannak, ami miatt később a milliárdos rács mögé került. A yorki herceg szerint Roberts Giuffre állításai hamisak és minden alapot nélkülöznek. Maxwell a vádak szerint tizenéves lányok tucatjait "szállította" Epsteinnek. Virginia Roberts Giuffre azt állítja, hogy 15 éves volt, amikor Maxwell arra készítette fel, hogy Epstein "masszőze" legyen, és elmagyarázta neki, hogyan tegyen a kedvére. Ghislaine Maxwell tagadja, hogy bármilyen bűncselekményben részt vett.

Kártérítésre ítélték a januári katasztrófát okozó brazil bányavállalatot

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.21. 08:18

Fotó: DOUGLAS MAGNO / AFP
A zagytározóból január 15-én kiömlő 12 millió köbméternyi iszap 249 ember halálát okozta, és 21 személyt még mindig nem találtak meg.
Közel három millió dollár kártérítésre ítélte pénteken egy brazil bíróság azt a bányavállalatot, amelyet felelősnek minősítettek egy januári gátszakadásért. A zagytározóból január 15-én kiömlő 12 millió köbméternyi iszap 249 ember halálát okozta, és 21 személyt még mindig nem találtak meg. A bíróság 11,8 millió realt (2,95 millió dollárt) ítélt meg kártérítésként három áldozat – egy alkalmazott, a felesége és a testvére – családjának. Ez az első ilyen ítélet. A Vale nevű óriás bányacég korábban már közölte, hogy 400 millió realt szán kárpótlásul az összes odaveszett ember családtagjainak. 

Washington katonákat küld Szaúd-Arábiába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 07:27

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint nem több ezer főről, hanem csak kisebb létszámról van szó.
Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem erősítése miatt – jelentette be pénteken este az amerikai védelmi minisztérium. Az MTI összefoglalója szerint azt is közölték, hogy nem több ezer főről, hanem csak
kisebb létszámról van szó, és az amerikai katonák feladata elsősorban védelmi jellegű.

A döntés előzménye, hogy egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, amely miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A szaúdi légvédelem lényegében csődöt mondott a drónokkal és/vagy cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadás elhárításában. A támadások következtében olyan jelentősen visszaesett Szaúd-Arábia olajkitermelése, hogy az már a világpiacon is éreztette hatását. Jemeni felkelők – akiket egyébként Irán támogat – ugyan maguknak vindikálták a fegyvertényt, ám szaúdi, amerikai és izraeli állítások szerint a jelek arra mutatnak, hogy közvetlenül Irán volt az akció végrehajtója. Teheránban ezt vehemensen tagadják.