Előfizetés

Szalmonella tarolt a hajdúsámsoni iskolában, 54 gyerek került kórházba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 15:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gyerekek súlyosan kiszáradt állapotban voltak, ám napokon belül hazamehetnek.
Az elmúlt három napban 54 gyereket láttak el a Debreceni Egyetem (DE) szakorvosai feltételezett szalmonellózis gyanújával - közölte az egyetem klinikai központjának elnöke szombaton az MTI-vel.    Berényi Ervin szerint 44 gyermek a klinikai központ gyermekklinikájára, 10 pedig a Kenézy Gyula egyetemi kórház infektológiájára került."Az elmúlt 24 órában mindenkinek stabilizálták az állapotát, senki sincs életveszélyben. Ketten már hazamehettek, a jövő héten pedig valószínűleg a többiek is hazatérhetnek" - írta közleményében a professzor. 
Az egyetem korábbi bejelentése szerint a gyerekek súlyosan kiszáradt, de nem életveszélyes állapotban hányással, hasmenéssel, magas lázzal kerültek kórházba. Korábbi sajtóértesülések szerint a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai lettek tömegesen rosszul. Mint lapunk is beszámolt róla, az iskolában 330 gyerek betegedett meg, akkor még nem ismert ok miatt.
A hajdú-bihari kormányhivatal azonnal étel- és tisztasági-, illetve járványügyi diagnosztikai vizsgálatokat rendelt el az ügyben, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. Azt még nem tudni, hogy mi volt a fertőzés forrása, mindenesetre az iskola épületét fertőtlenítették. A tömeges megbetegedés miatt nem rendeltek ez iskolaszünetet, a konyha is működik - jelezte a sajtónak Bujdosó Tibor, a hajsúsámsoni iskola igazgatója.

A portás állta útját Győrben az ülésre tartó ellenzéki képviselőnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 14:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem engedték be Juhász Istvánt a Helyi Választási Bizottság ülésére, amit talán meg sem tartottak – döntés azonban mégis született a Juhászt érintő ügyben.
Megdöbbentő eset történt Győrben, ahol a szocialista önkormányzati képviselőt a portás nem engedte be a Városházára – írja az ugytudjuk.hu. Az ügy a portál szerint úgy indult, hogy Juhász István beadott egy kifogást a testülethez azért, mert Borsi Róbert fideszes képviselőjelölt olyan videót hirdetett a Facebookon, amelyben egy iskolában kampányolt.
Emiatt vagy pénteken, vagy hétfőn kellett volna találkoznia a bizottságnak. A bizottság ellenzéki tagja jelezte, hogy neki hétfő lenne jó, ezután közölték vele, hogy inkább pénteken tartják az ülést, mert az elnök külföldön lesz hétfőn. A határozatképességhez három fő részvételére van egyébként szükség.
Juhász elmondása szerint ezután érkezett péntek este hét óra huszonöt perckor a városházához Pollreisz Balázs képviselőtársával együtt. 
Juhász részt szeretett volna venni az ülésen, amin az ő beadványát tárgyalták, de a portás nem engedte be: a képviselők elmondása szerint kiderült, hogy erre utasítást kapott korábban. Juhász a másik bejáraton, mágneskártyával is próbálkozott bejutni, de az az ajtó le volt reteszelve.

Eközben a képviselők úgy látták, hogy a HVB szokásos üléstermében nem, de az aljegyzőnél ég a villany, majd
hamarosan fel is került a kifogás elutasítása az önkormányzat honlapjára.

Utóbbi ide kattintva olvasható.  Juhász Pollreisz és szerint az épületből a bizottsági tagok később sem bukkantak elő, az aljegyző és az önkormányzat jogi osztályának egy munkatársa azonban igen, előbbi azonban megtagadta Pollreisz Balázs azon kérését, hogy ha valóban volt ülés, akkor mutassa meg az aláírt jegyzőkönyvet.

Scarlett Johansson Tarlós főpolgármesteri érdemeit méltatta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 11:33
Scarlett Johansson
Fotó: AFP
A Budapesten forgató hollywoodi színésznőt is sikerült berántani a választási kampányba.
Elképesztő kampánybombát robbantott a Bors, mikor beszámoltak róla, hogy Scarlett Johanssont hivatalában fogadta Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra.  A világhírű  színésznő  elmondta: húsz éve járt Budapesten, és örömmel látta, mennyit változott azóta a város – ekkor Johansson egyébként csak tizenöt éves lehetett.
A filmsztárnak sikerült a Fekete Özvegy című Marvel-film forgatás alatt két napot szakítania arra is, hogy megismerkedjen a várossal. Az egyik célpont, már csak a kislánya miatt is, az állatkert volt. Scarlett Johansson szóba hozta a főpolgármesternek, mennyire felkapott Budapest a filmesek körében, és milyen sok mozit forgatnak nálunk. Tarlós Istvántól azt is megtudta, hogy nemcsak a filmesek szeretik a várost, hanem a turisták is: 2019-ben Európa legjobb úti céljának választották Budapestet - olvasható az erősen PR-szagú újságcikkben.
És még csak nem is a ütősebb kijelentés:  a Bors szerint ugyanis
a színésznő elismerően nyilatkozott arról, hogy a 30 éve a városvezetői pályán dolgozó Tarlós István kerületi polgármesterként 16 évig irányította a kerületet, 9 éve pedig a fővárost, most pedig újabb 5 éves ciklusért indul.

Ennél már csak az lett volna ütősebb, ha Scarlett Johansson tört magyarsággal hozzáteszi, hajrá Fidesz. A teljesen nyílt kormánypárti kampány azonban elmaradt, és szerencsére Tarlós sem kiabált megafonnal a Johannson arcába, nem nevezte szellemi fogyatékosnak.
A cikk szerint különösen tetszett a színésznőnek, hogy sok fiatalt, kisgyermekes szülőt látott a városban, ami nagyon fontos a jövő szempontjából - ki tudja, talán a kormány demográfiai terveiből is ízelítőt kapott a találkozó során.