Előfizetés

Megtelt a kórház, annyian vannak már a szalmonellás gyerekek Debrecenben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.22. 14:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már 60 gyereket kezelnek a szalmonellára jellemző tünetekkel, életveszélyben szerencsére egyikük sincs.
Tovább nőtt a szalmonellagyanús gyerekek száma Debrecenben, a hét közepén történt megbetegedések során a Debreceni Egyetemre (DE) eddig összesen 60 gyermeket - a klinikai központ gyermekgyógyászati klinikájára 46, a Kenézy Gyula egyetemi kórházba 14 gyereket - vettek fel, közölte M. Tóth Ildikó, az egyetem sajtófőnöke vasárnap. Hozzátette: 
ezzel mostanra kapacitásaik telítődtek

Az újabb betegek biztonságos ellátása érdekében Berényi Ervin, a klinikai központ elnöke helyettesítő szolgáltató kijelölését kezdeményezte szombat este az országos tisztifőorvosnál. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház kijelöléséről, valamint a betegek beutalási rendjéről az egyetemet, a mentőszolgálat hajdú-bihari mentésvezetőjét és a hajdúsámsoni háziorvosi ügyeletet még vasárnapra virradó éjjel tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ központi ügyelete.
A debreceni klinikai központban és a Kenézy egyetemi kórházban ápoltak közül jelenleg senki sincs életveszélyes állapotban.

A gyermekek súlyos, kiszáradásos tünetekkel, magas gyulladásos paraméterekkel érkeztek, intenzív ellátásra azonban eddig nem volt szükség. Ugyanakkor a folyadékpótlás és magas gyulladásos paraméterek, szeptikus tünetek esetén antibiotikumot adnak a rászorulóknak, a kórházat eddig két gyerek hagyhatta el.
Korábbi sajtóértesülések szerint vagy 330-an lettek rosszul, mind a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. A hajdú-bihari kormányhivatal azonnal étel- és tisztasági, illetve járványügyi diagnosztikai vizsgálatokat rendelt el az ügyben, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. Azt még nem tudni, hogy a megbetegedést mi okozta, mindenesetre az iskola épületét fertőtlenítették. A tömeges megbetegedés miatt nem rendeltek el iskolaszünetet, a konyha is működik - jelezte a sajtónak Bujdosó Tibor iskolaigazgató.

Telepítés közben robbant fel a tűzijáték Kazincbarcikán, két ember megsérült

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 17:40

Fotó: Facebook
Egy vélhetően gyári hibás töltet még a dobozában aktiválódott – írta a város alpolgármestere.
Elmarad a szombat esti tűzijáték Kazincbarcikán – közölte Klimon István, a város alpolgármestere a Facebook-oldalán. Min írta, a tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyári hibás töltet még a dobozában aktiválódott. Több töltet nagy hang- és fényhatás kíséretében megsemmisült.
„A hivatásos tűzoltók megérkezését követően vízzel locsolták az egész területet, így további telepek nem indultak be. Az incidens során két pirotechnikai szakember nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett”

– tette hozzá.

Mint azt az Index észrevette, az esetről egy lakos egy videót is közzétett:

Halálos baleset – Munkagéppel ütközött egy motoros Bükkábrányban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.21. 17:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset a 3-as számú főúton történt, a rendőrség a teljes útszakaszt lezárta.
Egy motorkerékpár vezetője összeütközött egy munkagéppel szombat délután a 3-as számú főút 153-as kilométerénél, Bükkábrány belterületén. A motoros, egy 50 éves miskolci férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette – írja a police.hu. A rendőrség a helyszínelés és a műszaki mentés idejére a teljes útszakaszt lezárta, a forgalmat Mezőkeresztes, Csincse települések irányba tereli.