Soltész Miklós ezúttal szekszárdi óvodásoknak tartott beszédet

Publikálás dátuma
2019.09.24. 19:52
Soltész Miklós óvodások előtt tart beszédet Szekszárdon
Fotó: Facebook/Hadházy Ákos
A kicsiknek most nem kellett imádkoznia a nemzet vezetőiért, de egy órán át hallgathatták az egyházügyi államtitkárt és politikus társait.
Csak pár nap telt el azóta, hogy Soltész Miklós hatszáz gyerekkel mondatott imát az Orbán-kormányért, de a kampányban nincs leállás: az egyházi ügyekért felelős államtitkár kedden ismét gyerektársaságba került – ezúttal Szekszárdon, a Wunderland német nemzeti óvoda csoportnyi óvodása és egy-két szülő előtt méltatta az óvoda frissen újrafestett játékvárát. 
Az MTI szerint az eseményen Soltész az óvodapedagógusok munkáját hangsúlyozta – mint mondta, fontos, hogy a gyermekeket sokan segítsék abban, hogy a legteljesebb módon fejlődhessenek, és megkapják a szeretetet felnőtt korukra. Hogy a gyermekkorban megkapott szeretet miért nem fontos, ezt már nem részletezte Soltész, azt viszont jelezte,
az októberi német nemzetiségi választás után folytatni kell a nyugodt, békés munkát, amit eddig végeztek.

Az óvodában beszédet mondott Ritter Imre, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának elnöke is: ő többek között arról beszélt, hogy ma nyolcszor annyi intézményt tartanak fenn nemzetiségi önkormányzatok, mint 2010-ben. A beszédek apropója az volt, hogy a Wunderland óvodában az Emberi Erőforrások Minisztériumának 10 millió forintos támogatásával és a szekszárdi német önkormányzat 600 ezer forintos hozzájárulásával gyepszőnyeget cseréltek, udvari játékot újítottak fel és sófalakat helyeztek el a csoportszobákban.
A szekszárdi kampányeseményről beszámolt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki hívatlan vendégként jött el a szerinte kínos és szomorú programra. „A politikai pedofil nem tud leállni” - írta Soltész beszéde kapcsán, és azt is megjegyezte, hogy a városban öt éve semmilyen fejlesztés nem történt. 
Szerző
Frissítve: 2019.09.24. 20:08

Kórházba szállították Kövér Lászlót Varsóban

Publikálás dátuma
2019.09.24. 19:46

Fotó: Népszava
A házelnök Kazahsztánból utazott haza, amikor rosszul lett a szlovák repülőgépen. Időközben már haza is hozták.
Kényszerleszállást hajtott végre a szlovák kormánygép Varsóban, Kazahsztánból jött haza vele Kövér László – értesült az Euronews. A házelnök Vjacseszlav Viktorovics Vologyinnal, az orosz Állami Duma elnökével találkozott Nur-Szultánban, visszaútja során azonban váratlanul rosszul lett, és kórházba kellett szállítani.  A lap  információi szerint Kövér László hamarosan visszatér a gépre, és Budapestre indulnak vele.  Ezt megerősíti szlovákiai magyar portál, a bumm.sk értesülése is: szlovák kormányzati forrásokból úgy tudják, hogy Kövér összesesett a repülőgépen ezért kellett végrehajtani a varsói kényszerleszállást - ám a politikus már jobban van, és a repülő Andrej Danko szlovák házelnök utasítására Budapest felé tart.

Frissítés

A házelnök jól van, hazaérkezett Budapestre - tájékoztatta Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke este kilenc óra után az MTI-t.
Szerző
Frissítve: 2019.09.24. 21:28

Nyolcmilliárdért vállalta egy moszkvai cég a honvédségi helikopterek javítását

Publikálás dátuma
2019.09.24. 17:56
A kép illusztráció
Fotó: honvedelem.hu
Az AO Vertoljoti Rossziji már másodjára nyert a hazai helikopteres pályázaton.
Egyetlen ajánlattevőként a moszkvai AO Vertoljoti Rossziji javíthatja a magyar katonai harci- és szállító helikoptereket, összesen mintegy 8 milliárd forintért – írta a Napi.hu, az uniós közbeszerzési értesítőre hivatkozva. A tender előzményeiről korábban mi is beszámoltunk. A két hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos tender eredményét közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. 
 Az első tenderben a Mi-24 típusú harci helikopterek javítását kérte a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal , a szükséges alkatrészekkel együtt. Az a moszkvai székhelyű AO Vertoljoti Rossziji cég 12 millió 86 ezer euróért vállalta a feladatot. Ez mai árfolyamon mintegy 4 milliárd forint. A becsült ellenérték 3 milliárd 937 millió forint volt. A másik tenderben kért munka a Mi-8 és a Mi-17 típusú szállító helikopterek javítása volt, szintén az alkatrészellátással együtt. A nyertes cég, továbbá a becsült és az elnyert ellenérték pontosan megegyezik a harci helikoptereknél írtakkal. A két tender végösszege tehát bő 24 millió euró, vagyis 8 milliárd forint.Az ajánlatkérő még július 24-én hozta meg az eljárást lezáró döntését mindkét tendernél.
Az AO Vertoljoti Rossziji a gyártói licencek birtokában mondhatni megkerülhetetlen győztesnek számít.

2016-ban is ők vállalták egyedüliként a honvédség szovjet gyártmányú katonai helikoptereinek tatarozását. A Mi 17-esek nagyjavítását darabonként egymilliárd forintért végezték, de ez az Oroszországot sújtó embargók miatt nem jelenthetett korszerűsítést – azt a honvédségnek külön kellett megrendelnie.
A felújításokkal és karbantartásokkal együtt a magyar állam összesen 34 milliárd forintot költött régi katonai helikopterek felújítására és karbantartására, amiket sejthetően csak hat és fél évig fognak használni.

Szerző