Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezetünk ezt nem tudja megfelelően lebontani, az sokféle tünetet okozhat. Az érintettek gyakran több szakrendelést is megjárnak, mire kiderül a hisztamin intolerancia – mondta Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Ha arcpirulást és kimelegedést, klimaxszerű panaszokat, erős menstruációs görcsöket okoz, nőgyógyászhoz, ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, fül-orr-gégészhez, esetleg allergológushoz fordulnak az érintettek. Alacsony vérnyomás, szapora szívverés miatt kardiológiai problémára gondolnak. A csalánkiütéses, bőrviszketéssel járó tüneteikkel kapcsolatban pedig bőrgyógyász véleményét kérik. A fokozott fáradékonyságnak, szédülésnek, alvászavarnak és fejfájásnak pedig akár belgyógyászati, hormonális vagy neurológiai oka is lehet. A leggyorsabb diagnózis a gyomor- és bélrendszeri tünetek hatására születhet Ha gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés is jelentkezik, rövid időn belül gasztroenterológushoz fordulnak.
A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent termelődése, illetve csökkent aktivitása okozza. Értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni. A DAO enzim csökkenése bekövetkezhet allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma miatt, de okozhatja a hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése, vagy ételek és italok fogyasztása. Ha DAO enzim értéke alacsony, a panaszok megszűnéséhez diétázni kell. Ilyenkor a magas hisztamin tartalmú vagy a szervezetben a hisztamin felszabadulását fokozó élelmiszereket kerülni kell.
A bor és a pezsgő mellett kerülendők bizonyos sajtok, sörélesztő, kagyló, a halak többsége, a halkonzerv. Ezen kívül a paradicsom - különösen a konzerv, paradicsompüré, ketchup - a spenót, csirke, sertés, marha kolbász és sonka, különösen a szárított termékek. Minden fermentált zöldség és szója termék, a csokoládé és a savanyú káposzta. Egyes ételek a szervezet saját hisztamin termelését fokozzák, ezért nem javasolt fogyasztani, ilyen a nyers tojásfehérje, a kagyló, az eper, a paradicsom, a hal, a csokoládé és az ananász is. A diéta minden esetben személyre szabott, egyéni tolerancia függvénye, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell zárni vagy elég a fogyasztását csökkenteni. Ha mégsem akarunk lemondani bizonyos ételekről, alkalmanként, étkezések előtt DAO enzim tartalmú tablettát bevéve megelőzhetjük a kellemetlen panaszok kialakulását – mondta a szakorvos.