Előfizetés

Teljes egyetértésben megszavazta az "5-ös metró" tervét Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának képviselőtestülete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.03. 21:15

Fotó: Népszava
Pedig alig lenne több előnye a szentendrei HÉV vonalán épülő lakóparkok árainak növelésénél.
"Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának képviselőtestülete ma egyhangúlag támogatta a javaslatunk megvalósítását" - adta hírül közösségi oldalán csütörtökön a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). Azt írják, a képviselőtestület úgy határozott, tervüket, ami a H5 HÉV-ből 5-ös metrót csinálna,
feltétlenül megvalósítandónak tartja, azt a továbbiakban a testület saját javaslataként jegyzi.

Emellett felkérik Bús Balázs fideszes polgármestert, hogy forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy a vonal fejlesztésével kapcsolatos, hamarosan kiírásra kerülő megvalósíthatósági tanulmányok, engedélyes és kiviteli tervek a kerület javaslatának figyelembevételével készüljenek el.
Szeptember közepén a Magyar Nemzet hasábjain ismertette a VEKE azt az elképzelését, mi szerint az 5-ös HÉV-et el kellene ásni. Az első gödör - egy kéregvezetésű alagútszakasz - Békásmegyer után kezdődne, Rómaifürdő előtt érne véget, és a jelenlegi Csillaghegy megállóhelyet vagy ötszáz méterrel eltolná. Ezzel a megálló jóval távolabb kerülne a már felépült, illetve a még most épülő tömbházaktól, az élelmiszer-boltoktól, a háziorvosi rendelőtől és a gyógyszertártól. Helyette egy kifejezetten kertvárosias, ritkábban lakott részre kerülne. A VEKE többek közt azzal érvelt a megálló áthelyezése mellett, hogy általa gyorsulna az autós forgalom, mert megszűnne három vasúti átkelő - ám ezekből egy így is csak gyalogos átkelőhely, autóforgalom nélkül. Egy másik érvük szerint az új nyomvonal azért lenne jobb, mert egyenes.
A terv része még egy alagút, ami Kaszásdűlő után kezdődne, és a jelenlegi végállomás, a budai Batthyányi tér helyett valahol Csepelen érne véget, miután útba ejti Pest belvárosát. Ez felveti azt a problémát is, hogy a vonal megint csak az egyébként is zsúfolt belvároson vinné keresztül azokat az embereket is, akik nem oda tartanak. Mindezzel együtt járna a vonal átnevezése "metróra" - hogy ettől nem válna valódi metróvonal belőle, arról már jelent meg cikk a Népszavában.
A terv egyetlen kézzelfogható előnye az lenne, hogy a HÉV vonalán lévő telkek, valamint az azokon jelenleg épülő lakóparkok ára a zajterhelés csökkenése miatt jócskán emelkedne.

Az önkormányzat épületében találta meg a rendőrség a szekszárdi ellenzéktől ellopott plakátokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.03. 19:15
Ismeretlenek rendszeresen megrongálják a szekszárdi ellenzék kampányplakátjait
Fotó: Facebook / Illés Tamás
A letépett plakátok miatt büntetőügy folyik, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt.
Szeptember közepén történt, hogy feljelentést tett Illés Tamás szekszárdi ellenzéki képviselőjelölt, amiért ismeretlenek ellopták a hirdető tábláit, melyeken a fideszes polgármester ellen induló Bomba Gábor polgármester-jelölttel kampányol. Illés csütörtökön közösségi oldalán azt írta,
a rendőrök megtalálták a kampánytáblákat, amik az önkormányzat épületéből kerültek elő.

Ezt egy levél képével támasztja alá, ami arról szól: a 10 táblát dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt folyó büntetőügyben eddig lefoglalva tartották, de most már átveheti őket Illés.
Szekszárdon nem a plakátjaik letépkedése és eltulajdonítása az egyetlen, ami nehezíti az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület kampányát. Plakátolási kérelmüket "véletlenül" rossz helyre továbbította a jegyző szeptemberben, és mikor ez tisztázódott, arról kezdték faggatni őket, hogy egészen pontosan melyik villanyoszlopokra lógatnák ki kampányanyagaikat. Akkor úgy tűnt, a hivatali packázás eredményeként már csak az október 13-án esedékes választások után kaphat engedélyt plakátolásra a szekszárdi ellenzék. De korábban Bomba neve miatt is panasszal fordult a Helyi Választási Bizottsághoz a Fidesz egy képviselőjelöltje. Panaszát elutasították.

Közvetlen EU-s forrásokért küzd Karácsony

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.03. 19:00

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Az Európai Bizottság nem nem politikai szempontoknak engedelmeskedve fogja megítélni a támogatásokat, hanem a projektek minősége, a fenntarthatóság és a klímavédelem szempontjai alapján.
A következő Európai Bizottság határozott szándéka, hogy növelje a városoknak jutó EU-s forrásokat. A testület nem politikai szempontoknak engedelmeskedve fogja megítélni a támogatásokat, hanem a projektek minősége, a fenntarthatóság és a klímavédelem szempontjai alapján. A Brüsszelben tárgyaló Karácsony Gergely budapesti főpolgármester-jelölt szerint ezt Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi és várhatóan a következő első alelnöke közölte egyeztetésükön. A magyar politikus az uniós intézmények vezető tisztségviselőivel tárgyalt, mindenekelőtt a települések és városok által felhasználható európai támogatási források növelésének lehetőségéről. Karácsony Gergely magyar újságírókkal találkozva emlékeztetett, hogy az általa vezetett Zuglóban kilenc olyan projektet vittek sikerre, amelyet közvetlenül Brüsszelben hagytak jóvá. Az így érkezett támogatásokból többek között sikerült szociális bérlakásokat építeni, fejleszteni a kerékpár-turizmust és a levegő tisztaságát szolgáló intézkedéseket tenni. Az ellenzéki politikus annak ellenére lát lehetőséget a városok által lehívható közvetlen uniós források bővítésére, hogy a huszonnyolcak csökkenteni tervezik a következő közösségi költségvetést. Karácsony szerint hatékonyabb pénzfelhasználással ás a "korrupciós felár" megszüntetésével növelhetők a források. Tárgyalópartnereinek javasolta egy európai szintű lakhatási támogatási program létrehozását, és a károsanyag-kibocsátáshoz is hozzájáruló energiaszegénység leküzdésére szánt pénzek növelését.