Előfizetés

Szemesi szezonzárás 2.0: a választásig várniuk kell a befektetőknek

Hargitai Miklós
Publikálás dátuma
2019.10.05. 16:18

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Nem merte meglépni a balatonszemesi önkormányzat, hogy – a Mészáros Lőrinchez köthető befektetők kérését teljesítve – utolsó ülésén megváltoztassa a vízparti Vadvirág kemping területén a beépítési előírásokat. Nem szavazták meg a másik, Lídó névre hallgató kemping beépíthetőségét „bebetonozó” szerződést sem.
Balatonszemes ügyeiről sokat írtunk már, mivel a település a tópart Orbán-közeli befektetők általi bekebelezésének terepasztalaként működik. Szemes korábban két kempinggel is rendelkezett, ám ma már egyik sem üzemel kempingként, és tulajdonosként egyikhez sincs köze a községhez. A nagyobbik, vagyis a Vadvirág kempinget Mészáros Lőrinc érdekköre szerezte meg, a kisebbiket, vagyis a Lídót pedig olyan befektetők, akik mögött az egyiket a helyi közvélemény (bár ennek nincs a cégnyilvántartásban is nyomon követhető alapja) szintén Mészáros Lőrincet és/vagy a vele mostanában gyakran együtt üzletelő, egyre több érdekeltségét átvevő Tiborcz Istvánt sejtik. Ahogyan előzetesen jeleztük, a képviselőtestület csütörtökön ülést tartott, amit a felfokozott indulatokra és a választás közelségére való tekintettel - a település történetében első ízben – a Facebookon élőben közvetítettek (a felvétel jelenleg is elérhető a Faluszemesen most Facebook-csoportban). A két napirendi pont közül az egyik a Vadvirág kempinggel foglalkozott, a másik, virágnyelven megfogalmazott pont pedig többek között a Lidóval, de ez – mint utóbb kiderült – a képviselők egy része számára is csak a helyszínen vált nyilvánvalóvá. Az első pont keretében a 16 hektáros Vadvirág területére vonatkozó rendezési tervet kellett volna módosítaniuk a képviselőknek a beruházói érdekeknek megfelelően. Itt az eddig nyilvánossá vált tervek szerint luxusszálloda és apartmanfalu épül, a módosítás vélhetően a beépítés mértékére és a maximális építési magasságra vonatkozott. A testület többsége a beruházó képviselőjének meghallgatása után nemmel szavazott vagy tartózkodott, így ez a napirendi pont nem került föl az ülés napirendjére. A Mészáros Lőrinc érdekeit régóta a szívén viselő Takács József polgármester a közvetítés tanúsága szerint csalódottan vette tudomásul az eredményt. Akik nem szavazták meg a napirendre vételt, azzal érveltek: nem etikus, ha a település jövőjét meghatározó ügyről a képviselő-testület megbízatásának utolsó pillanataiban döntenek.
Hasonló lett a végkifejlete a második napirendi pontnak is, bár ott eljutottak az előterjesztés megtárgyalásáig. A Lidó telke csupán 1,8 hektár, de nagyon jó helyen, a vasútállomáshoz és a kikötőhöz közel, hosszában a tóparton fekszik. A terület sorsa korábban az országos sajtóig elérő botrányt okozott: elsőként a Népszava írta meg, hogy a település a kemping értékesítése során azért nem tudott élni az elővásárlási jogával, mert – éppen az értékesítés időtartamára – a jogosultság érthetetlen módon lekerült a telek tulajdoni lapjáról. Az ügyben per és nyomozás is indult – az eredményt nem ismerjük, ám az előzményekhez képest feltűnő, hogy az önkormányzat vezetése milyen lelkesen igyekszik kiszolgálni az ingatlan tulajdonjogához legalábbis szokatlan körülmények között hozzájutó beruházót. (Az ülésen Takács József polgármester, a főépítész, valamint az önkormányzat jogásza is amellett érvelt, hogy teljesítsék az építtetők kérését.) Az ülésen felolvasott előterjesztés – amelyet előzetesen nem minden képviselő kapott meg – arról szólt, hogy az önkormányzat kössön településrendezési szerződést a befektetővel, amelyben vállalja: nem változtatja meg a későbbiekben az építési szabályozást olyan módon, hogy az akadálya legyen a beépítési terveknek, és lemond a szóban forgó szerződés jogi megtámadásának lehetőségéről is. Vagyis olyan kész helyzetet teremtettek volna, amelyben a választás után felálló új képviselő-testület semmiképpen sem tudta volna megakadályozni a vízpart nagy arányú beépítését. Ezt az előterjesztést végül egyedül a polgármester szavazta meg. Az is kiderült ugyanakkor: sok múlik a jövő heti választáson, mert erős nyomás alá fogják helyezni az új képviselőket annak érdekében, hogy a kormányzati hátszelű befektetők érdekei mégis érvényesülhessenek.

Kerül, amibe kerül: még 6 milliárdot költenek a nagykanizsai sportcsarnokra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.05. 11:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A sportlétesítményre korábban is milliárdokat szántak, de a kormány ismeretlen okból emelte a tétet.
Az eredeti 8,8 milliárd forinton felül további 5 milliárd 994 millió forintot hagyott jóvá a kormány a Modern Városok program keretében, a nagykanizsai multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építésére -szúrta ki a Napi.hu a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot.
A döntés indoklást nem tartalmaz, mindössze arra tér ki, hogy a gyakorlatilag 6 milliárd forint többletet a 2021-es központi költségvetés tartalmazza majd.
Az eredeti határozat 2017 végén jelent meg. Ebben egy új, 3 ezer fő befogadására alkalmas városi multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, valamint egy új, fedett, 50 méteres versenymedencét magába foglaló versenyuszoda építése szerepel, Nagykanizsán. Az előbbire 8,8 milliárd, míg az utóbbira 6,2 milliárd forint adófizetői pénzt irányzott elő a kormány. Ez év elején jelent meg a közbeszerzési felhívás a sportcsarnok tervezésére és építésére, de az eredmény nem lelhető fel sem a hazai, sem pedig az uniós közbeszerzési adatok között - írja a pénzügyi portál.

Balog Róbert: Kivitelezőnek csak akkor jár pénz, ha a lakók is elégedettek

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.10.05. 09:45

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Kifáradt, lelassult, rossz értelemben rutinos lett a XX. kerületet 21 éve irányító, ellenzékiből fideszessé váló Szabados Ákos – állítja Balog Róbert, az ellenzék közös polgármesterjelöltje.
Miért éri meg egy ismeretlen jelöltre lecserélni egy olyan polgármestert, aki 21 éve vezeti a kerületet? Pesterzsébeten sok hasznos és jó dolog történt 2010-ig. Nincsenek például földutak, ez pedig kivételesnek számít a peremkerületek esetében. Szabados Ákos második tíz évében viszont a kifáradás, a lelassulás, a rossz értelemben vett rutin jelei mutatkoztak. A pesterzsébetiek nem óriási dolgokra vágynak, hanem arra, hogy az önkormányzat figyeljen a közvetlen környezetükre is. Egy ideig úgy tűnt, hogy Szabados Ákos lesz a kerületben az ellenzéki jelölt. Milyen érzés ezután belépni a politikába? A helyzettől függetlenül keveredtem bele. Pesterzsébeten – szűkebb körben – sokat elégedetlenkedtem az elmúlt tíz év folyamatai miatt. Nem volt titok, hogy elindulnék egy jó városvezetői programmal, de a politikai múlt teljes hiánya miatt nem tudtam semmilyen támogatást magam mellé állítani. Ez a szándékom eljutott azoknak a fülébe is, akik szerettek volna egy ellenjelöltet állítani a Fideszhez átállt polgármesterrel szemben. Az volt a feltételem, hogy szakmai, városfejlesztéssel foglalkozó emberként szállok be a politikába. A környezetemből pedig összeszedtem, hogy mi nem tetszik a XX. kerületieknek.   Mi nem tetszik nekik?
A drogprobléma és ennek összes vonzata, a közbiztonság, valamint a köztisztaság. Nem kérnek egyébként nagy dolgokat, de az elvárható, hogy a kerületben ne a leglepukkantabb, télen fűtetlen, nyáron hűtetlen buszok járjanak. A közterületi fejlesztések pedig ne az ő rovásukra történjenek. Erre a legjobb példa, hogy elkészült a gyógyfürdő a Duna-parton, 2016 óta folyt a tervezés, mégse tudtak úgy felkészülni, hogy legyen elegendő parkoló a területen. Emiatt a meleg nyári hétvégéken a környező lakóépületek parkolóhelyeit foglalják el a fürdőzök.    33 pontba szedte a programját. Megvan már, hogy miből finanszírozza ezeket? A kerület 12 milliárdos költségvetése és az az öt év, amely a programom időtávja reális keret. A források egyébként vagy rendelkezésre állnak már ma is, vagy pályázhatók. Azt kell elérni, hogy amit elköltünk, azt tudatosabban tegyük, mint eddig.   Mely vállalásait tartja a legfontosabbaknak? A közbiztonság megerősítése az első, de az is fontos, hogy polgármesterként a tevékenységem elszámoltatható legyen a lakosság felé. Szeretnék minél több embert bevonni a saját környezetének ügyeinek intézésébe, ezért a jövőben például csak akkor fogunk kifizetni egy vállalkozót, ha az ott élők elégedettek a munkájával.  Ön a Főtávnál dolgozik, ahogy Péterffy Attila, a pécsi ellenzéki polgármesterjelölt is. Felmondott az indulása miatt? Fizetett nélküli szabadságon vagyok, október 14-én térek vissza a céghez, remélhetően egy sikeres választás után. Akkor már arról fogunk beszélgetni, hogy hogyan működünk együtt a panellakások energetikai fejlesztésében. A Főtáv egyébként alapvetően új szellemiségű, innovatív energiai megoldásokkal foglalkozik. Továbbra sem politikusként tekintek magamra, hanem szakemberként. Az elmúlt tíz évben rengeteg tapasztalatot szereztem a városi projektek kapcsán. Ezeket és a szakmai gondoldást szeretném bevonni Pesterzsébet irányításába. Milyen úgy Pesterzsébeten a kampány, hogy ellenfele évekig ellenzéki polgármester volt? Polgármester úrral korábban is ismertük egymást, ha nem is közelről. Tartózkodom attól, hogy a személyét bíráljam, persze rengeteg dolgot másképp csinálnék, mint ő. A XX. kerületben eddig szakmai alapon működő, tisztességes kampány zajlott, remélem ez így is marad.